Šta je novo?

Hardver Ryzen CPU?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Marko8

Poštovan
Učlanjen(a)
13.08.2016
Poena
60
Koji Ryzen PCI 4.0 CPU je Bestbuy trenutno?
Ne pratim neko vreme desavanja pa me zanima koji su bolja kupovina, treba mi stabilan CPU sa box coolerom.

nema ryzen 4.0 procesora.
postoji ryzen generacija 3, i to su procesori sa oznakom 5000 i nešto.

u zavisnosti da li ti treba integrisana grafika, ili imaš svoju grafičku karticu, best buy u toj seriji su 5600g i 5600x

ukoliko si pitao za PCI express 4.0 podršku, G procesori to NE PODRŽAVAJU. (5600g, 5700g itd, podržavaju samo pci express 3.0)
tako da bi se tu izbor za kupovinu sveo na 5600x

Nijedan trenutno nije best buy, Alder Lake im je pomrsio računicu i nudi bolje cene za istu snagu ili jače procesore za iste pare (pogotovo u nižem i srednjem segmentu). Ryzen bih uzeo jedino ako hoću APU (sa integrisanom grafikom) ili najjače procesore a nemam dovoljno dobar kuler za 12900K...

Takođe, ako nisi siguran da li ti treba PCIe 4.0, po svoj prilici ti i ne treba...

Elem, koliko para bi izdvojio, šta bi da uzmeš i za šta ti treba?

slažem se sa kolega Istvudom.

i mala dopuna - box kuler od 5600x je težak drek, da ne kucam onu reč što se završava na ...nje.

Dok je recimo Wraith Prism skroz ok kuler, trebao mi neki nižeg profila za moj 5600x prije pola godine, rekoh da probam WP i ostade i dan danas. :)

Svi box kuleri Ryzen/Alder Lake osim stock kulera za 12900 su uzasno bucni (12900 dolazi sa klon-om Wraith Prism, dok su svi ostali Intel stock klon-ovi Wraith Stealth po pitanju buke). LC-CC-120, Gammax 400 V2 Blue, Freezer i13 X resavaju to mnogo bolje za < 3000 din.

Ako se traži "Best buy", to trenutno ne može da bude Ryzen (osim ako postoje neka druga ograničenja), jer za cenu Ryzena može da se uzme Intel i5 12000 serije koji daje bolje performanse za uloženo, tj. trenutno je najbolja kupovina - "Best buy". Čak i najeftiniji i5 12400 je ravan Ryzenu 5600x. Tako da treba razmisliti i o drugoj opciji.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno