Šta je novo?

Ryzen 7 5700x3d - potencijalni problem

nanoRobot

Zapažen
Učlanjen(a)
02.06.2024
Poena
20
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav,

Nedavno sam izvrsio zamenu procesora, a na osnovu smernica clanova foruma, primarno @lepi kokan, na cemu se jos jednom zahvaljujem. Bila je to jedna od najboljih kupovina.

Radost nije potrajala jer se od juce racunar ne koristi usled, cini se, ozbiljnijeg problema.

Simptomi su sledeci: black screen, bucan hladnjak, neretko pistanje maticne ploce, restartovanja, gasenja i na kraju potpuno zamrzavanje.

Sticem utisak da je do procesora, sto me najvise brine.

Svaki savet je dobrodosao.

Ovako "na prvu" da li si uradio update BIOS-a na najnoviju verziju?! Probaj da resetuješ BIOS vađenjem baterije. Probaj i sa jednim štapom memorije... Za početak :)

EDIT: Evo @bobster je dao odličan predlog, probaj prvo to

A ploca je..... Ili to samo znaju ljudi koji su gledali seriju od prve epizode :D

Ovako "na prvu" da li si uradio update BIOS-a na najnoviju verziju?! Probaj da resetuješ BIOS vađenjem baterije. Probaj i sa jednim štapom memorije... Za početak :)

EDIT: Evo @bobster je dao odličan predlog, probaj prvo to

• Update BIOS-a je izvrsen pre instalacije procesora;
  • Restart je uradjen na opisan nacin.
  • U medjuvremenu su testirani RAM, GPU, napajanje i SSD. Komponente su ispravne.
Problem je i dalje prisutan.

Ostali su CPU i maticna ploca (A520M-A PRO).

Hvala.

Maticna je problem, drugar je imao slicne probleme, sve zivo je promenio, dok nije zamenio plocu.

Ja sam pristalica da su matična i napajanje dve najbitnije stvari u računaru .

Ploca ocigledno, evo identican kao ti covek ima problem, 5600 radio, a taj kao tvoj ne.
Hello guys.. Need some help
I have tried upgrading my PC CPU from 5600x to Ryzen 7 5700X3D. I have updated the BIOS to the latest version availible. But the PC just wont boot even to BIOS. Everything runs, FANS, GPU, LED etc. but the PC does not boot. Also tried with older version of BIOS as stated from MSI.
There is a led debug indicator, and with the new CPU the cpu light is ALWAYS lit. It just doesn’t detect it or idk..
Motherboard is MSI A520M- A PRO
Also tried booting with 1 Slot of Ram, worked around in different slots and still NOTHING.
Please help me. On the manufacturer of the motherboard the 5700X3D is listed as COMPATIBLE.

U medjuvremenu sam se dogovorio sa prijateljicom oko testiranja maticne ploce i procesora.

Nije do maticne ploce - procesor se pokvario.
Na veliku zalost, desilo se ono cega sam se najvise plasio.

Sutra/prekosutra, sledi reklamacija.

Apropo kvaliteta maticne ploce, potrebno je kupiti kvalitetniju. Trenutna je bila odabrana za racunar koji je imao drukciju svrhu.

Zelim da vam se zahvalim na angazovanju i odgovorima.

Највероватнији проблем је хлађење. Потребан је бар лц пауер 120 , од 2000 дин да расхлади х3д. Уз разумно квалитетну пасту.

Фабрички рајзен хладњак је преслаб и за р5 5600, а камоли јаче.
5700х3д иначе у 100% лоаду не вуче преко 95 вати. И не би требало да представља проблем, чак и на најслабијој напонској јединици.

Процесори се веома ретко кваре, тако да сумЉам да је то посреди.

Imam Thermalright Burst Assassin 120 koji je, sudeci po specifikaciji, sposoban da hladi Ryzen 7 5700x3d.

Pokusao sam i sa kvalitetnijim hladnjakom, Noctua U12S, kod prijateljice, i bilo je identicno.

Najvise bih voleo da si u pravu. Potrudicu se vec sutra da ga reklamiram.

Hvala ti.

и то само на асрок плочама. биос оверволт највероватније.

тог проблема нема на АМ4.

Бучан хладњак указује на прегревање. Рестартовање такође.
ЦПУ може да ради или да не ради, нема треће.

Провери, да нису искривљени пинови, то може да узрокује чудно понашање у раду.

@lepi kokan, proverio sam pinove pre prve instalacije procesora, a onda i nakon nastanka problema. Nema deformacije pinova.

@Arthur Morgan, hladnjak je takodje pravilno instaliran. Procesor je testiran na drugom racunaru odnosno maticnoj ploci, ukljucujuci i drugi hladnjak (Noctua U12S). Desio se identican problem.

Do njega je. Usled hitne potrebe za racunarom, pozjamio sam Ryzen 5 5600. Konfiguracija nesto vise od sat i po vremena, radi bez ikakvih problema.

Bilo mi je bitno da pronadjem uzrok i otklonim ga u sto kracem roku.

@Arthur Morgan, hladnjak je takodje pravilno instaliran. Procesor je testiran na drugom racunaru odnosno maticnoj ploci, ukljucujuci i drugi hladnjak (Noctua U12S). Desio se identican problem.
Kad bi samo znao KOLIKO je osetljiva AM4 platforma na obično zatezanje kulera ne bi poverovao. Šta misliš zašto je AMD prešao na LGA kao Intel i zašto je na svakoj AM5 matičnoj pozadi velika gvoždjurija koja se drži na 8 šrafova da ne bi došlo do krivljenja soketa?? Imao sam sličan slučaj sa starim R5 3600 za koji sam mislio da je sasvim ispravan, jer su svi pinovi bili odokativno OK, a onda mi je ortak koji radi te zeznute poslove pokazao pod njegovom ogromnom lupom da sam u zabludi.
No, dobro, to je bio moj slučaj, vrlo je moguće da ti je procesor vrisnuo, ma koliko se to retko dešavalo. Ako imaš vremena pogledaj ovaj video i videćeš koliko ponekad ima kvarova van svake moguće logike...

I ja sam proverio pinove uz pomoc lupe.

Naravno, odgledacu video. Hvala ti.

и то само на асрок плочама. биос оверволт највероватније.
nope, ima <5 MSI, <5 Gigabyte, i tipa oko 10 Asus zadji put kad sam gledao
тог проблема нема на АМ4.
TechYesCity-ju je umro 5700x3D

Video sam komentar gde neko kaze da par batchev-a x3D procesora su falicni, jer imaju mehurice vazduha unutra, zbog greske u priozvodnji kad se spaja x3D cache sa jezgrima,

Ali takodje barem za ova 3 mrtva 9950x3D, svima su otisli izgleda dok je racunar bio u sleep-u, odnosno posle ulaska u sleep krenuli da divljaju ploca i procesor

9800x3d-failures-deaths-megathread-v0-wttldyralxre1.png

Poslednja izmena:
Хвала кољега на детаљној допуни.
Дакле, Пегатрон група (АС ус+рок) вс Остатак света : 56-6

За ТехЈес Сити нисам знао, мада људи су упорни, крш фанатици.

po redit postovima vidim da je uglavnom kombinacija 9800x3d i b850/x870, meni ovo deluje da je do novih ploca neki problem, mozda opet vsoc problemi kao ranije

Pre nekoliko trenutaka sam obavesten da je izjavljena reklamacija prihvacena. Nema na stanju zamenskog proizvoda, te mi je ponudjen povracaj sredstava. Prihvatio sam. Nisam imao drugog izbora, osim da porucim identican CPU u drugoj prodavnici.

Valjda ce ovaj put potrajati.

Ako je tray varijanta, moze opet da bude problematican. Zato samo kutija za cpu kada se kupuje.
Drugaru kako je stigao tray 5700X3D, nisam verovao da to rade ozbiljne prodavnice.

BOX sluzi za retail prodaju, a tray primarno za prodaju pravnim licima koja se bave proizvodnjom racunara ili kompanijama drugih biznis kategorija a imaju potrebu za racunarima. Kvalitet proizvoda bi trebalo da bude identican. Nisam siguran da postoje druge razlike osim sto se retail isporucuje u brendiranoj kartonskoj ambalazi sa hladnjakom, a tray bez njih i u maloj plasticnoj.

Mozda ima razlike po pitanju garantnog roka, sto cu proveriti.

Ukoliko imas dodatnih informacija, zamolicu te da ih podelis. Hvala ti.

Meni kupovina tray proizvoda pod navedenim okolnostima, zaista nije problematicna. Ali nije iskljuceno da sam propustio krucijalne informacije jer nisam dovoljno upucen u racunare i racunarske komponente kao i njihove procese proizvodnje.

Box, tray, isti djavo. Tray ide na bulk, vise komada, manja cena za firme koje uglavnom same sklapaju racunare, bilo za preprodaju ili svoju upotrebu. Ustede 15-20e po komadu, za parce papira i slabasan kuler. Neke firme direktno tray prodaju dalje krajnjim kupcima i to je sasvim ok

Hvala ti na potvrdi.

Ako je tray varijanta, moze opet da bude problematican. Zato samo kutija za cpu kada se kupuje.
Drugaru kako je stigao tray 5700X3D, nisam verovao da to rade ozbiljne prodavnice.

Ma nema veze, meni je 5-6 procesora iz Kine stiglo u onoj njihovaj puckavoj kesi i maloj kutijici za procesor

Moj 5700X3D je stigao u Ryzen kutiji, normalno, bez hladnjaka, box varijanta. Kupljen cim je izasao.

Mada box kuler je smesan i za 5600x.

Nazad
Vrh Dno