Šta je novo?

Ryzen 7 5700g i Msi b450 tomahawk problem

Spanjeli

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2015
Poena
555
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700G
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk
RAM
32GB Fury
GPU
Asus dual rtx 4060
Monitor
ViewSonic 3276-2k-mhd
Tablet
Mi Pad 7
Mobilni telefon
Vivo x100 ultra
Pametni uređaji
Watch gt3 pro
Imam msi B450 tomahawk ploču i dok sam imao na njoj ryzen 5 2600 sve je radilo extra, pre nego prodam r5 2600 i kupim r7 5700g update-ujem bios na poslednju betu sa sajta msi koji podržava ryzen 5000 seriju. Sve bude ok, sve lepo sastavim, upalim i radi komp extra. Problem nastaje kad ga lskljucim iz struje(na prekidač na napajanju), komp se upali, svi ventilatori svetle ali se ne pali ekran i komp stoji zakucan na cpu red led debug. Tako pokušavam satima da ga upalim menjajući mesta modulima, ubacujuci jedan ili dva ili sva 4,vadim diskove, ssd i clear CMOS, dok se komp ne upali, onda opet podešavanja u biosu, pa ulazak u Windows i sve super, restartujem 50x, upalim i ugasim 20x ali čim ga ugasim na prekidač pozadi na napajanju opet nece da se upali. Sada sam već 9h u tom začaranom krugu i poludecu, više ni ne uspevam da dodjem do biosa, cpu debug light je upaljen svaki put kad upadne u ovaj problem.
Napominjem da je procesor nov, ja sam ga otpakovao i nameštao, grafiku nemam jer sam prodao, znači samo integrisana, ne verujem da je nešto neispavan cpu ali nemam gde da ga probam, takodje nemam ni moj r5 2600 jer sam ga poslao novom vlasniku. Ako neko ima ideju šta bi mogao biti problem neka napiše pre nego razbijem ceo računar.

Mozda da probas sa novom baterijom na ploci, mada ne bi trebalo da je ona u pitanju.

Neznam što ga gasiš na napajanju?
Ugasio sam ga prvi put da bih uradio neki cable menadžment i zatvorio kućište, tako sam i provalio problem, svaki sledeći put da bih testirao dal će opet da se ponovi. Ne mogu da se oslonim na to da nikad neće nestati struja.

Ne vidim kako bi baterija imala veze sa mojim problemom? Samo bi se uvek upalio sa difoltnim vrednostma.

Posle malo googlanja, net je prepun ljudi koji se žale na fantomske probleme sa novim biosima na b450 chipsetu i g procesorima nove generacije. Ti klko vidim si srećan jer ti radi kao sat dok ne odradi hard power off/on. Msi je fantomske probleme sa tom pločom imao pri izlasku svake nove generacije Ryzen procesora i peglao ih u više revizija beta /stable biosa... Baterija može praviti fantomske probleme, ne mora biti samo loss podešavanja... Been there, ne košta te 100 din da probaš svakako. To rečeno jedino drugo a da nije bios/naterija a da izaziva cpu error može biti ako previše zategnes kuler ako imaš neki custom pa se bendu je blago pcb ili ako ploča negde ima short kontakt... Ali to bi video i pri regularnom reboot, shutdown. My vote still goes - namesti I pusti da šljaka i prijavi bug msi-u, čekaj novi bios.

Evo ustanem jutros upalim komp bez ikakvih problema, sve radi, udjem u bios, podesim sve ispočetka, pustim da se boot-uje u Windows, ugasim, ubacim još 16gb rama, upalim u bios, podesim 3200mhz dodelim gpu 8gb, sačuvam, restartujem, udje u Windows sve normalno. Odradim par sintetičkih testova da ga dobro opteretim, sve radi bez i jednog problema, temperatura pri najvećem opterećenju ne prelazi 75C. Ugasim kompn par puta,upalim, sve radi, ugasim ga i izvadim kabal iz struje, vratim, upalim, ne radi opet! Ista stvar mi se desila juče ujutru pre nego da udjem u začarani krug! Šta se to desi pa se on sam od sebe popravi isključivo preko noći? (pošto sam preko dana bio do grada pa je takodje bio 4,5h ugašen pa opet nije radio)

Ako je ploča u garanciji reklamiraj.
Ili čekaj novi bios.

Ploču sam kupio 2018. :D
Probaću danas da zamenim bateriju, ali tek uveče da bi ga gremlini popravili preko noći ako se opet zaglupi.

Prvi razlog je taj što mnogo koristim Ps a drugi jer sam tako u mogućnosti :D
Šalu na stranu, photoshop se ponaša čudno u nekim stvarima kad ima 4gb vram-a

Svakako će GPU koristiti RAM kad mu ponestane "dodeljene" memorije, a tako ograničavaš ostalim aplikacijama da koriste više RAMa. Al ako PS brljavi sa manje dodeljenog RAMa onda razumem, verovatno je neki softverski bug sa PSom.

Što sam sebi komplikuješ život? Kada se računar "unormali", nemoj ga više čupati iz struje a to nestajanje struje koga se plašiš se ne dešava baš svaki dan. Gasi ga normalno na shut down i sačekaj nekoliko meseci da MSI ispegla BIOS za nove procesore. Ako se nakon nekoliko meseci situacija ne sredi, zameni ploču nekom drugom i teraj dalje.

Kada se to desi, probaj da izvadis opet kabl, ne diraj prekidac na napajanju. Pritisni dugme za paljenje racunara i drzi 5-10 sekundi. Kada pustis dugme, sada ugasi prekidac na napajanju, vrati kabl, pritisni prekidac i probaj da upalis racunar.

Što sam sebi komplikuješ život? Kada se računar "unormali", nemoj ga više čupati iz struje a to nestajanje struje koga se plašiš se ne dešava baš svaki dan. Gasi ga normalno na shut down i sačekaj nekoliko meseci da MSI ispegla BIOS za nove procesore. Ako se nakon nekoliko meseci situacija ne sredi, zameni ploču nekom drugom i teraj dalje.
Pa tako sam uradio jer mi treba računar trenutno svaki dan, evo već nedelju dana sve ok i nikakav problem, dobio sam i update za win11 pa sam i njega ubacio, najnoviji driver za chipset i razbija kako radi, ali svakako nije prijatna činjenica da znam da neće raditi ako ga isključim iz struje.
Kada se to desi, probaj da izvadis opet kabl, ne diraj prekidac na napajanju. Pritisni dugme za paljenje racunara i drzi 5-10 sekundi. Kada pustis dugme, sada ugasi prekidac na napajanju, vrati kabl, pritisni prekidac i probaj da upalis racunar.
Ovo sam probao u nekoj od 100000000 kombinacija i nije dalo rezultat, ali ajde probaću opet kad završim ovo što imam. Zanimljivo je da čim računar prenoći, sve se vrati u normalu tj upali se i sam udje u bios, a ako ga ostavim 4h preko dana isto tako isključenog, problem je i dalje tu.

Nazad
Vrh Dno