Šta je novo?

Hardver RX 7800 XT vs RTX 4070

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Santa

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2003
Poena
675
Pikirao sam 7800 XT, međutim sad za iste novce imam i RX 4070. obe imam za oko 590 €. Igraju se najrazličitije igre (klinac), dok je meni i ova rx 6600 sasvim dovoljna za PUBG i Dotu :)
Klinac igra ovaj noi Starfield i Star Citizen - od zahtevnijih.
Imam još 10-ak dana, da vidim kako će se cene kretati..

7800xt je nekih 6-7% brza karta od 4070 u 2560x1440, medjutim nije sve crno belo, ima i predonsti i nedostatke u odnosu na 4070.
Prednosti:
-brza u rasteru
-16GB memorije sto za recimo 3-4 godine moze biti prednost
-manji driver overhead, dakle u slucaju ganjanja visokog FPS sa slabijim procesorom definitivno bolji izbor.
Nedostaci:
-sporija u RT
-za sada nema frame generation i svi ga cekaju vec neko vreme ali FSR 3 nikako da dobijemo
-FSR2 je losiji od DLSS u 1440p, a posebno u 1080p gde je prakticno neuoptrebljiv. Takodje ce i FSR 3 biti i dalje losiji jer je sam AMD rekao da po pitanju uspcalinga sve ostaje isto.
-veca potrosnja tj. zagrevanje pa samim tim i zahtev za boljim kucistem/napajanjem/provetravanjem istog
-drajveri. Sad pre nego sto neko krene da mi objasnjava kako nije, e pa drugari setimo se samo da su posle izlaska 7000 serije skoro 6 meseci "preskakali" update drajvera za 6000 seriju. Hoce li opet slicno biti kad izadje 8000 serija? Zasto bi o tome iko ikada morao da razmislja? Dakle ovo je objektivno "minus u najavi" zbog istorije od pre.
-losija podrska u odredjenim aplikacijama, CUDA je ipak dosta rasprostranjeniji. ovo je naravno uticajno za moza 2% ljudi ali da se napomene.

Pikirao sam 7800 XT, međutim sad za iste novce imam i RX 4070. obe imam za oko 590 €. Igraju se najrazličitije igre (klinac), dok je meni i ova rx 6600 sasvim dovoljna za PUBG i Dotu :)
Za tu cenu verovatno je RTX 4070 bolji izbor. 7800XT bi trebalo da je oko 50€ (10%) jeftinija

Inače, AMD je napravio solidan napredak u RT i AI alatima za posao za ovu generaciju

I ja razmisljam izmedju RX 7800 XT i RTX 4070. Treba mi graficka za casual 4K gaming. Uglavnom singleplayer igre, nije mi bitan raytracing i ultra podesavanja.
Cene su skoro iste. Nvidia ima malo bolji upscale na 4K, i bolju potrosnju, sto je plus za moje Asus tuf gaming 650w napajanje. Ali AMD ima bolje sirove performanse, vise vram-a.
Sada kad se pojavio FSR3 razlika je smanjena, neverujem da je DLSS u 4K mnogo bolji od FSR-a. Jedino je pitanje da li ce cene jos malo pasti pre nove godine.

Cene će padati, ali je pitanje kad i da li će se kod nas to desiti
4070 je dobila 50$ smanjenje cene u US
7800XT je bila 450$ u određenim US prodavnicama

Ma ja mu neću dati 650 eura za 7800 XT nema šanse...ako je 500 $ referentni model, 550 eura plafon bi ja dao za 7800 XT od ostalih modela kartica.
Oni koliko vidim barem ipon diže cenu na kraju će je nabiti kao i cenu 4070 modela...nedam iz principa toliko para iako mi je jača karta baš baš potrebna.
Ovo je tpična pljačka nas ovde u istočnoj Evropi, dignu cijenu vide može im se ako prodaju a ako ne onda postepeno obaraju cijenu i kad izadje nova serija onda vrate na onu cijenu koja je i realna.
Badava je komentarisati koliko je US, nismo u US, nas ovde pljačkaju i to je budali jasno.
I ja razmisljam izmedju RX 7800 XT i RTX 4070. Treba mi graficka za casual 4K gaming. Uglavnom singleplayer igre, nije mi bitan raytracing i ultra podesavanja.
Cene su skoro iste. Nvidia ima malo bolji upscale na 4K, i bolju potrosnju, sto je plus za moje Asus tuf gaming 650w napajanje. Ali AMD ima bolje sirove performanse, vise vram-a.
Sada kad se pojavio FSR3 razlika je smanjena, neverujem da je DLSS u 4K mnogo bolji od FSR-a. Jedino je pitanje da li ce cene jos malo pasti pre nove godine.
Ni jedna od tih kartica nije za 4K ako misliš da cepaš detalje na max/ultra a bome ne ni za future proof gaming.

RTX 4090 kod nas kosta oko 2000e. A ta graficka ne moze da izadje na kraj sa igrom kao sto je recimo Cyberpunk 2077. U 4k na max detaljima i RT, bez DLSS-a daje 20 frejmova.
Toliko of future proofing-u, da ne pominjem da nisam lud da dam tolike pare samo za graficku.

RTX 4090 kod nas kosta oko 2000e. A ta graficka ne moze da izadje na kraj sa igrom kao sto je recimo Cyberpunk 2077. U 4k na max detaljima i RT, bez DLSS-a daje 20 frejmova.
Toliko of future proofing-u, da ne pominjem da nisam lud da dam tolike pare samo za graficku.
Zato ce 4070 da izadje na kraj? :)

pa ako ne moze ona kao najjaca, ostale su jos gore :)

Zato ce 4070 da izadje na kraj? :)
Nece, sa svakom grafickom ce morati da se prave kompromisi vec sada, nijedna nije future proof.
Ko kaze da igre moraju da se igraju na max detaljima, sa frejm rejtom od preko 100?
Meni bi posao radile RTX 4070 i RX 7800 XT. To je novac koji bih maksimalno izdvojio za graficku kartu, i spreman sam na kompromise koje bih sa njima morao da pravim.
Pitanje je samo koja bi pruzila vise za dati novac i da li ce cene da padnu u naredna 2-3 meseca.

Nece, sa svakom grafickom ce morati da se prave kompromisi vec sada, nijedna nije future proof.
Ko kaze da igre moraju da se igraju na max detaljima, sa frejm rejtom od preko 100?
Meni bi posao radile RTX 4070 i RX 7800 XT. To je novac koji bih maksimalno izdvojio za graficku kartu, i spreman sam na kompromise koje bih sa njima morao da pravim.
Pitanje je samo koja bi pruzila vise za dati novac i da li ce cene da padnu u naredna 2-3 meseca.
Slazem se za kupovinu, ali da 4090 nije future proof tesko. Cenim da ce moci da se exploatise 5 godina od izlaska, tj jos 4 od sada..

To je cena van zemlje? nije za nas smrtnike iz Srbije :D jer se i sam razmisljam o tome. imam 6700xt kao privremeno resenje. Za dete je dosta ali nije dosta za tatu :D

Nazad
Vrh Dno