Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

RV870 is 1.6 times faster than RV770

Written by Fuad Abazovic
Monday, 31 August 2009 11:59

DirectX 11 40nm leap

We've heard that ATI's soon to lunch DirectX 11 performance card, something that we know as RV870 and something that AMD calls Evergreen, should be roughly 1.6 times faster than the RV770 chip.

RV770 is the chip behind ATI's Radeon HD 4870 card and it showed quite good performance, so this 1.6 times performance increase can give you a general idea that the new chip should be quite fast.

Of course 1.6 times is the best case scenario and it should be less than that in some cases, but overall this 40nm chip should be a good step forward for ATI.

The big issue is that by late November Nvidia might launch its Geforce GT300 chip, that might end up even faster, but at the same time Nvidia's DirectX 11, 40nm chip will also be bigger and probably hotter as well.

Matora je to vest, pre nekih dva meseca je bila na techreport čini mi se. Izgleda da je fuad malo presušio sa vestima. U svakom slučaju ja sam očekivao veliki pomak, ipak je tu sitniji proces proizvodnje i unapredjena arhitektura a ne samo "die shrink".

Biće ovo zanimljiva zima:)

Svaka čast teraflopsima ali videćemo kad stignu prvi testovi kako će to izgledati .

Ako su im ovo cene onda 5870 mora da bude skoro duplo brzi od 4870, nece valjda onih 1.6 puta ubrzanja da porede cenovno sa 4870cf odnosno 4870x2....

Šta je tu čudno?

Imaju dx11, a to će sada da se kupuje ko na pijac još ako odrade marketnih kako treba (i ako M$ odradi svoje za win7) imaju idealnu priliku da se namlate para, dok ne stigne GT300...

Boga mi moje pare nece da dobiju :), po ovim cenama....

Poslednja izmena:
- očekivane i cene i performanse, naravno ako se ovo pokaže tačnim, kao i uvek nova generacija se osakati tako da bude oko 50% brža od prethodne....
- ove najavljene performanse znače u prevodu da 5850 i dalje neće biti dovoljna za udobno igranje u 1680X1050 uz 4XAA najzahtevnijih naslova, za to će jedva biti dovoljna 5870, dok će se za podnošljive performanse (>35fps u proseku) u 1920X1080 uz 4XAA morati izdvojiti gomila para za 5870x2
- izračunao na osnovu ovog testa 4890 vga

Ja neznam sta ste vi ocekivali da AMD poklanja kartice?

Po meni najveci problem ce biti nedostatak "pravih" PC igara jer ovo sa portovanjem igara sa konzula nema smisla za PC industriju i nove GPU-eve...

Ja neznam sta ste vi ocekivali da AMD poklanja kartice?

Po meni najveci problem ce biti nedostatak "pravih" PC igara jer ovo sa portovanjem igara sa konzula nema smisla za PC industriju i nove GPU-eve...
igice se ne portuju vec se razvijaju na "cross-platform" enginima!

U svakom slucaju DX11 igara ce itekako da bidne ove godine!

Da, bice (mozda) 2 igre :d

Shto se cena tiche, sve je ochekivano. Performanse ce verovatno biti na nivou 1,5 puta brze od trenutnih kartica u istim klasama. Meni je ovo sasvim OK, poshto kada izadje GT300 cene nece biti nedostizne.

Zasad nema ni dve prave dx10 igre...

ja jedino sto sam igrao a da je bilo dx10 je call of huarez i lost planet,po meni veci je prelaz sa dx10 na dx11 nego dx9 na dx10 a to kazem zbog tehnickog razvoja grafickih kartica a mislim da ce biti dosta naslova sa 11!

Da, bice (mozda) 2 igre :d

Shto se cena tiche, sve je ochekivano. Performanse ce verovatno biti na nivou 1,5 puta brze od trenutnih kartica u istim klasama. Meni je ovo sasvim OK, poshto kada izadje GT300 cene nece biti nedostizne.

Za pocetak morace ostale ATI/Nvidia kartice da idu dole sa cenom, samo to pa nam je ekstra. Ko voli ATI-a imace za male pare 4870/4890, ko Nvidiju GT260/GT275 i eto veselja:) A kad stigne GT300...

Sto se tice DX11 igara, pa i te dve bi bile vise nego DX10 u istom vremenskom intervalu :p

odakle ti ideja da ce win7 preuzeti mali deo XP korisnika?
XP je toliko pun rupa da meni nije jasno sto ga ljudi toliko vole... pogotovo sto zbog problema sa piratckim kljucevima vecina ni nezna kako da odradi update istog...

Vista + Win 7 ce veoma brzo kreirati kriticnu DX11 bazu koja ce se veoma brzo izjednaciti sa XP bazom instalacija...

a sto se tice cena...

odete na newegg i vidite u kom rasponu se kotira 4890 (http://www.newegg.com/Product/Produ...0048 106792627 1067947106&name=Radeon HD 4890) i u kom rasponu se kotira GTX285 ( http://www.newegg.com/Product/Produ...0048 1305520548 106792634 1068320729&name=1GB) logicno je pretpostaviti da ce 5850 biti brzi fps-vise & features-vise i onda mu dodate neku cenu koja ce obesmisliti GTX 285 :D
Cenim da je Theo istom metodom dosao do onih cena, posto mu ih niko drugi nije mogao kaz'ti... tako da je naslov clanka zaista otkrovenje, ali samo njegovo licno ;)

Poslednja izmena:
Nedjo, moze li komentar za navodnu cenu 5870 od 399$?
Da ili ne :)

Nedjo, moze li komentar za navodnu cenu 5870 od 399$?
Da ili ne :)
tacnu informaciju znaju samo tri coveka, a ni jednome ime ne pocinje na N :d
tako da ces za potvrdan ili odrican odgovor dobiti na dan launcha ;)

Poslednja izmena:
igice se ne portuju vec se razvijaju na "cross-platform" enginima!

U svakom slucaju DX11 igara ce itekako da bidne ove godine!

Koje godine, 2011? Koliko ja vidim samo Dirt 2 je najavljen kao DX11 i to ce biti u mesecu decembru, dakle kraj godine.
Nismo se ni cestitih DX10 naslova nagledali (DX10 only, oni koji rade isto to samo u DX9 se ne racunaju) a oni serviraju DX11, shitty marketing. DX11 uostalom nece biti W7 only.

odakle ti ideja da ce win7 preuzeti mali deo XP korisnika?
XP je toliko pun rupa da meni nije jasno sto ga ljudi toliko vole... pogotovo sto zbog problema sa piratckim kljucevima vecina ni nezna kako da odradi update istog...

Oh geez. Toliko je pun rupa da je XP baza korisnika dozivela samo mali drop kad se pojavila Vista. Ne lupaj molim te :) I "piracki" se pise "piratski".

Poslednja izmena:
Zanimljivija je ova druga stvar:

"This card sports a 2nd gen TeraScale engine that delivers more than 2 teraFLOPS of processing power."

Znaci 1200 shadera na 850MHz. Nedjo? :)

http://www.fudzilla.com/content/view/15287/1/

http://vr-zone.com/articles/-rumour-ati-evergreen-is-1.6x-faster-than-hd-4870-/7539.html?doc=7539

Jos jedna stvar koja se uklapa u onu pricu od gore. Neko ce reci da je Ati tako i prosle godine plasirao laznu pricu o broju shadera, ali setite se da se prica o pravom broju shadera pojavila barem dve nedelje pre predstavljanja RV770, a ako ce 10. Septembra otkriti RV870, ovo bi moglo da bude to. Doduse 1200 shadera vise niko ne pominje osim mene :d
Ovi recimo imaju losu racunicu:

http://www.nordichardware.com/news,9840.html

1600 shadera bi znacilo ~2,7 TFLOPS-a (na frekvenciji slicnoj 4890, sto se i ocekuje), a ne 2 koliko se spekulise.

1600 je sigurna brojka vec odavno, ali dzabe kad ljudi ne citaju Chiphell :)

2 TFLOPS se verovatno odnosi na 5850, kao sto se prosle godine "Terascale Architecture" odnosilo na ceo 4800 series.
Znaci 5850 bi radio na >=625MHz, da bi bio ~2TFLOPS, a 5870 iznad toga. Za 4 seriju je tip memorije bila glavna stvar koja je delila 4850 i 4870 modele, a ove godine ce izgleda sve pokriti sa GDDR5 pa ostaje pitanje koliko ce biti klokovan 5870, obzirom da nece imati drasticno brzu memoriju kao highlight.

Oh geez. Toliko je pun rupa da je XP baza korisnika dozivela samo mali drop kad se pojavila Vista. Ne lupaj molim te :) I "piracki" se pise "piratski".

Ko spominje Vistu, realnost je da je XP zastareo, da M$ itekako zeli da okonca njegovo postojanje, da DX 10, 11 ne mogu raditi na XPu,.... da je RC Win 7 odlicno prihvacen i da sve sugerise da ce Okrobra 22 poceti hype... a zna se kakvi su ljudi kad cuju da nesto valja ili ne valja oni se toga slepo pridrzavaju :)

Ko spominje Vistu, realnost je da je XP zastareo, da M$ itekako zeli da okonca njegovo postojanje, da DX 10, 11 ne mogu raditi na XPu,.... da je RC Win 7 odlicno prihvacen i da sve sugerise da ce Okrobra 22 poceti hype... a zna se kakvi su ljudi kad cuju da nesto valja ili ne valja oni se toga slepo pridrzavaju :)

Ne bih da sirimo offtopic ali...

..da, cinjenica je da je XP zastareo sistem po mnogim stvarima i da je konacno doslo vreme da bude zamenjen dostojnim naslednikom. E, vidis, u tom dostojan je srz problema a koliko ce W7 biti dostojan ostaje da se vidi u buducnosti.
A sto se hajpovanja oko DX10 i 11 tice, kao sto sam vec rekao, bas smo se ubili igrajuci DX10 igre nema sta. U stvari shvatili smo da je to samo jedna sarena laza i marketinski trik koji je MS izveo ne bi li naterao masu da predje sa XP-a na Vistu i time istrese iz dzepa mnogo love za nesto sto ipak nije dostojan naslednik. Medjutim, neko pametan je shvatio da dosta DX10-only vizuelnih efekata moze u stvari da se dobije i koriscenjem DX9 (Kriza anyone?) i to je to. Tako da, potezati DX10 i 11 kao neki bitan argument je po mom skromnom misljenju - glupost. Videces uostalom i sam da tranzicija na W7 nece ici tako brzo kao sto neki misle (daj boze da bude brza nego tranzicija na Vistu jer je cifra od 19% share-a za 2 godine, koliko je Vista na trzistu, blago receno - smesna!).

Poslednja izmena:
Besplatan w7 godinu dana nije slucajan potez ;)
Ici ce tranzicija na isti daleko bolje nego na vistu... Ali da ce biti bajno - nece.

gledam slike ove 5800 kartice i izgleda 666 & 999 :D ovo definitivno vredi drzati otvoreno na stolu ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno