Šta je novo?

Rutiranje?

n1k0la009

Poštovan
Učlanjen(a)
13.11.2014
Poena
54
Poštovani, treba mi vase strucno misljenje.
Imam dva rutera jedan koji je povezan na modem i aktiviran mu je DHCP, na kojem hocu da mu prikacim drugi ruter.
Na drugom ruteru imam dilemu, da li da mu ugasim DHCP ili da mu ogranicim adresiranje da ne bi zagusivao prvi ruter.
(npr. prvi postavim 192.168.0.2-100 a drugi 192.168.0.101-200)-i da li tako moze uopste???
Uz to me jos interesuje da li bi morao da podesim fixnu ip adresu za rutere, da bi kasnije mogao da pristupim ruterima radi nekih dodatnih podesavanja?
Hvala vam velika, u svakom slucaju 😉

Pod pretpostavkom da su ruteri na default vrednostima, ako je ruter1 na lokalnoj ip 192.168.0.1, drugi ruter bi trebao da podesis ukoliko mu je ista default ip adresa na 192.168.0.2 ili koji god ip drugi hoces pod uslovom da je slobodan i da nije u dhcp opsegu rutera1. Na ruter2 iskljuci dhcp i spoj ga sa ruter1 preko Lan 1-4 portova po izboru. Tako ces izbeci dupli NAT i potencijalno preklapanje dhcp opsega odnosno ip konflikte. Takodje wifi kanal podesi tako da nisu isti odnosno da se ne preklapaju (1, 6 i 12 se ne preklapaju medjusobno).
To je ukratko, ako treba jos neka pomoc tu smo. I pozeljno bi bilo za detaljnije podesavanje da imao info koji su ruteri u pitanju...

Hvala puno...
u pitanju su klasicni Netis ruteri(300N)..
Strasno me interesuje, da li bi i malo olaksao ruteru1 rutiranje ako ukljucim ruteru2 DHCP u neki drugi opseg koji se ne poklapa ??

Hvala puno...
u pitanju su klasicni Netis ruteri(300N)..
Strasno me interesuje, da li bi i malo olaksao ruteru1 rutiranje ako ukljucim ruteru2 DHCP u neki drugi opseg koji se ne poklapa ??
Njemu neces olaksati a sebi ces zakomplikovati 🙂

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno