Šta je novo?

Ruter umesto WiFi adaptera?

Treba ti client mod.

Jedno pitanje, ako umesto TV-a na nano okačiš laptop preko lan porta, jel dobije IP? Ako ne probaj da na tom računaru staviš statički IP pa probaj da vidiš jel radi net? Moguće da te zeza DHCP?

Lap Top se zakaci odmah bez problema preko LANa i ima izlaz na internet.

Lap Top se zakaci odmah bez problema preko LANa i ima izlaz na internet.

Jel možeš da TV-u staviš statički IP? Postavi mu neki IP tipa 192.168.1.100, maska 255.255.255.0, gateway i DNS 192.168.1.1 i 8.8.8.8 pa probaj.

Ne bi bilo prvi put da vidim da ti glupavi Telekomovi ruteri neće da dodele preko DHCP-a adresu nekim standalone uređajima, a da Windows računarima hoće.

Poslednja izmena:
OK, okači SS za status i lan settings od TP linka.

OK, ne radi mi mozak više, zaspaću za kompom. Uzeću ujutru moj Nano da vidim šta sve ima u setovanjima pa se javljam.

Hvala ti, lezem i ja.

Sada sa, probao, nema neke velike nauke, podesiš da je Nano u client modu, na koji SSID da se nakači i koji je pasword i on posle preko kabla prosleđuje DHCP i link od rutera na koji je nakačen. Ne mora IP da mu je u istom opsegu, samo je lakše upravljati istim ako jeste.

Probao da ga nakačim na tri različita rutera, uvek je jednostavno i radi.

Ono što je meni čudno je da kažeš da se laptop preko kabla povezanog za Nano dobije DHCP adresu i radi internet, a ako zakačiš isti kabl na TV, TV koliko vidim uredno dobije DHCP adresu iako kaže da nije zakačen na mrežu, kako je dobio DHCP adresu ako nije na mreži??? Probaj da ugasiš TV i da ga upališ sa uključenim Nanom. Takođe, jel napajanje od Nano-a njegov adapter ili si ga okačio na USB od TV? Za početak savetujem da testiranje obaviš preko adaptera koji je došao uz njega.

Da li možda imaš neki neki shartphone na kome možeš da napraviš hotspot i da na isti povežeš Nano? Ti Telekomovi ADLS ruteri su mi ranije pravili takve gluposti, pa bih voleo da isključimo da nije do njega.

Resio sam problem. Na oba rutera sam savio da zemlja bude Nemacka i proradilo je automatski. Ne znam kakve to veze ima, ali resilo je stvar.

??? Super što si rešio problem :) , al mi nije jasno ni najmanje :zgran:

Nije ni meni ako mi verujes. Drugar se zakacio preko Team Viewera i to promenuo samo koliko sam ja video, nista drugo nisam primetio.

Evo da Vam resim nedoumicu i iznesem svoj problem. Ovaj mali ruter ima sasvim dobar signal. Meni je juce stigao postom iz E**ija. Računar mi se nalazi na spratu kuće, i pored njega imam telekomov stari ADSL ruter koji nema ni eksternu antenu. Samsung TV UE32ES5500 mi se nalazi u prizemlju kuće dijagonalno od prostorije gde se nalazi računar. Tu mobilnim telefonom se jedva povezujem, a ovaj mali ruter ima signal od 40db. Tako da može da dohvati kroz nekoliko zidova bez problema.

Hvala ti za info. Dakle staviti ga u jednu sobu koja je razdvojena sa nekoliko betonskih zidova signal b itrebalo da bude zadovoljavajući u svim modovima rada

Najzad mi je stigao Netgear 3500L, i ispostavilo se da iako se u specifikaciji navodi da ima WiFi repeater funkciju, ona je maltene neupotrebljiva. Naime, repeater funkcija iz nekog razloga ne podrzava WPA enkripciju, sta vise, radi iskljucivo ukoliko se ona potpuno iskljuci! Pritom, ocekuje MAC adresu primarnog rutera, i ocekuje da on takodje bude Netgear, prosto neverovatno.
Sva sreca, pa je u pitanju ruter otvorenog koda, tako da je odmah usledilo ubacivanje Tomato firmware-a. Zaista fenomenalna stvarcica, detektovao je sve mreze u okolini, naveo kanale koji se koriste, jacinu signala... Podesio sam ga kao Wireless bridge, i TV je dobio pristup internetu.
Nakon sve te zezancije, ispostavilo se da godinu dana stara Panasonic plazma, 3D, smart, sa sve tonom aplikacija, streamova i igara, nema DLNA podrsku, pa samim tim i ne mogu da pristupim fajlovima deljenim u mrezi.

pa repeater funkcija nikad nije ni podrzavala wpa engkripciju koliko ja znam, third party firmware uvek ima resenje.

+1
Po mom iskustvu, kod novijih TP Link uredjaja koji imaju mogucnost repetitorskog rada, ne pise da podrzavaju samo WEP, ali praksa pokazuje drukcije...
Kod starijih je bar pisalo i to je to. Kod novijih ipak moras iskljuciti WPA i ostaviti stari WEP, ali onda imas problem sa "n" modom, koji ne podrzava staru [osnovnu] zastitu.
Moras ga ostaviti u b/g modu rada:smash:
Zato je najbolje resenja, ako moze, drugi firmware..
pozz

Da li se taj problem javlja i kod TL-WR702N

EDIT: procitao sam neke predhodne poruke, probacu opet

Poslednja izmena:
Najbolje povezivanje smart TV se ostvaruje preko Powerline uredjaja. Koriste se strujne instalacije, brzine i vise nego dovoljne za 1080p a cena je za recimo DLink DHP-311AV koji ce u martu biti na akciji u Tehnomaniji 5400 dinara.
Kakav wireless na tv-u ili kamoli ruteri pozadi njega. Pa pustite full HD ako imate zid razmaka, jedva ce 720p da radi... Samo kod nas se takva resenja praktikuju....

Ma ok je to ali mene interesuje da li ovaj ruter ima opcije koje su potrebne kako bi tv primao internet i network konekciju? Kako ste pominjali repeater mode....

Najzad mi je stigao Netgear 3500L, i ispostavilo se da iako se u specifikaciji navodi da ima WiFi repeater funkciju, ona je maltene neupotrebljiva. Naime, repeater funkcija iz nekog razloga ne podrzava WPA enkripciju, sta vise, radi iskljucivo ukoliko se ona potpuno iskljuci! Pritom, ocekuje MAC adresu primarnog rutera, i ocekuje da on takodje bude Netgear, prosto neverovatno.
Sva sreca, pa je u pitanju ruter otvorenog koda, tako da je odmah usledilo ubacivanje Tomato firmware-a. Zaista fenomenalna stvarcica, detektovao je sve mreze u okolini, naveo kanale koji se koriste, jacinu signala... Podesio sam ga kao Wireless bridge, i TV je dobio pristup internetu.
Nakon sve te zezancije, ispostavilo se da godinu dana stara Panasonic plazma, 3D, smart, sa sve tonom aplikacija, streamova i igara, nema DLNA podrsku, pa samim tim i ne mogu da pristupim fajlovima deljenim u mrezi.

ne mora da bude Netgear ruter mozer bilo koji ali se podrazumeva da ruter podrzava repeater mode WDS

Vrh Dno