Šta je novo?

Ruter umesto WiFi adaptera?

Astmario

Slavan
Učlanjen(a)
03.08.2007
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + LC Power 120
Matična ploča
MSI B450 Mortar
RAM
16Gb Corsair LPX
GPU
6600XT Asus Dual
Storage
Kingston KC2500 1Tb
Zvuk
Audient ID4
PSU
Corsair CS750M
Kućište
BitFenix Phenom mATX
Monitor
Dell U2412M
Miš & tastatura
Logitech G402
Laptop
Dell E5450
Tablet
Kobo Libra 2
Mobilni telefon
Xiaomi 13T
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Mobilni internet
Kod drugara hocemo da plazma TV na internet, medjutim estetski je neprakticno da se konekcija ostvari kablom. Kako je originalni WiFi adapter za Panasonic TV tipa 100e, dosao sam na ideju da LAN kablom povezem drugi ruter,smesten negde iza tv-a, a taj drugi ruter da bezicno povezem na telekomov ruter koji ima pristup netu. Koliko sam shvatio to je takozvani client mod u kome je drugi ruter zapravo samo repetitor? Nisam ranije korsitio ovakav setup, pa me interesuje koji ruter biste preporucili za ovakvu kombinaciju, bez ogranicenja na domace radnje, dostupni su mi ruteri i od preko?

Bilo koji wifi router to radi, za ovaj znam sigurno.

Možeš da uzmeš i onaj TP Link nano ruter TL-WR702N koji ćeš ubaciti u AP client mod i kablom ga spojiti na TV.

http://www.tp-link.com.au/products/details/?model=TL-WR702N

http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WR702N-150Mb/s-bezični-N-nano-ruter-24GHz

Zakačiš ga negde pozadi na TV-a da se ne vidi, ako TV ima USB možeš verovatno sa istog i da ga napajaš, pa ti ne treba dodatna utičnica i radi samo kad radi TV.

U principu, bilo koji wifi ruter koji ima AP client mod će ti odraditi posao.

340G ne moze sigurno, on nema Client/repeater mod, njega imam kuci.

Tp link 340g je obican wll ruter.Tebi treba Access Point i preko client mode(kao sto ti neko rece) ga povezes sa ruterom( koji salje bezicno net) i onda kablom u tv.Novi su preko 3000 d, a polovne mozes naci na kupujem prodajem ili limundo.Ja sam pre neki dan kupio wa500g na limundu i on to moze naravno.

Poslednja izmena:
Ja sam povezao pomoću TP Link 702N i to u repeater modu. Ujedno imam i bolji wifi signal u dnevnoj sobi i Samsung TV u mreži.
P.S. Ns kompu mi instaliran Serviio. Vrlo praktičan media server.

Ipak smo se odlucili za nesto skuplji Netgear 3500L zbog N300 standarda i USB porta, kao i sveukupno dugorocno isplatljivije investicije, pogotovo uzevsi u obzir da je na Amazonu nov 50e.

Kakav je domet TP Link nano ruter TL-WR702N

Kakav je domet TP Link nano ruter TL-WR702N

Ja sam ga testirao kod mene na poslu, ostavio sam ga na stolu zabodenog u mrežu kao AP, povezao se na njega laptopom, izašao ispred lokala, prošao nekih 100m, dakle signal je prošao kroz debelo staklo od lokala, nekih 4 reda parkiranih vozila i još uvek sam imao na laptopu signal bez ispuštenih pingova, mada je spao na samo dve crtice i na 34mbps ako se sećam. Na moru mi je bez problema hvatao signal sa recepcije hotela, gde mi laptop nije mogao da se konektuje.

Nisam radio nikakve testove i sl. pošto nisam ni smatrao da je ovo neki ruter kod koga treba računati na veliki domet, ali radi odlično budući da ima samo malu integrisanu antenu, ja sam zadovoljan.

Poslednja izmena:
Najveća njegova predost je obilnost i 5 različitih modova koje omogućava.

Najviše me interesuje može li on da dobaci kroz nekoliko zidova iz jedne prostorije u treću a između njih da se nalazi druga. Dakle razdaljina nije velika 20-tek metara ali nekoliko betonskih zidova

Onda ispada da je čak i u stanu neupotrebljiv. Džaba mu onda izuzetna mobilnost

Pozdrav. Evo da Vam resim nedoumicu i iznesem svoj problem. Ovaj mali ruter ima sasvim dobar signal. Meni je juce stigao postom iz E**ija. Računar mi se nalazi na spratu kuće, i pored njega imam telekomov stari ADSL ruter koji nema ni eksternu antenu. Samsung TV UE32ES5500 mi se nalazi u prizemlju kuće dijagonalno od prostorije gde se nalazi računar. Tu mobilnim telefonom se jedva povezujem, a ovaj mali ruter ima signal od 40db. Tako da može da dohvati kroz nekoliko zidova bez problema.

Sad prelazim na svoj problem. Kada sam izvadio ruter i pokušao da ga konfigurišem, nijedan računar nije mogao da pokupi IP adresu od njega da udjem u setovanja. Probao sam sa kompom i laptopom koji rade pod sedmicom, i sa jednim laptopom koji radi po XP-om. Na kraju sam ručno uneo IP adresu u prvi lap i tako se povezao. Ubacio sam ruter u repeater mod, izabrao pristupnu tačku, resetovao ga. Zatim sam probao na drugi laptop da vidim da li ima izlaz na internet i zaključio da sve radi. Znači ruter prima bežično a šalje internet lanom.

E sad problem sa televizorom. Ni televizor, kao ni kompovi, nije mogao da sam prepozna ruter. Onda sam pokušao da ručno unesem IP adresu kao i na laptopu i uspeo sam da povežem TV sa ruterom, ali nema izlaza na internet. To mi sam TV govori. Ja mislim da ne kucam dobru DNS adresu. Evo kako sam podesio adrese na tv-u. Pošto je default IP adresa rutera 192.168.0.254 uneo sam sledece.

IP: 192.168.0.100
255.255.255.0
Def.Gateway 192.168.0.254
DNS pokušavao razno: 192.168.0.254, 8.8.8.8, pokušavao default Telekomov DNS, ništa neće, nemam izlaz na mrežu.

Zna li neko da mi kaže gde grešim?

Ne valja ti def Gateway, probaj 192.168.1.1 ili pogledaj na tom telekonj ruteru koja mu je adresa pa je stavi ovamo u tv...dns ostavi googlov.

Poslednja izmena:
Telekomov IP je 192.168.1.1. Pokušavao sam i nju kao Gateaway i kao DNS, ali nisam pokušavao kombinaciju tog Gateaway-a i Google-ovog DNS-a.

Probaj kad podesis adrese da ugasis sve sto je u mrezi pa i tv i ponovo sve upalis..

Ne moze taj Gateway. TV mi se poveze sa ruterom jedino kada koristim ruterovu default adresu 192.168.0.254
Mislim da je neka fora sa DNS-om, samo ne znam sta vise da probam a da vec nisam.

Ček` bre...kakav repeater mode? Ako hoćeš da prima net preko wifi, a da šalje lanom, onda treba da radi u ap client modu. Drugo, proveri u ruteru opseg dhcp ip adresa. Npr. od ...0.1 - ...0.99, a ti si stavio 0.100, mada mislim da je opseg od 0-200 i da je to u redu. Ako je njegova adresa 192.168.0.254, onda je sigurno to i gateway. Nejasno i konfuzno si opisao kako je laptop preko tog rutera izašao na net? Pogledaj koja je u tom slučaju bila ip i gateway, kao i DNS.

Edit: sada vidim na njihovoj strani da izgleda da može i u repeater modu da ide na net preko kabla. Svejedno, probao bih ap i client mod.
Takođe ovde:http://www.tp-link.com/resources/simulator/TL-WR702N/index.htm
vidim da je opseg adresa po defaultu 100-199. Promeni ip adresu u tv-u na npr. 164. Nekoliko puta mi se desilo da je neki telefon ili laptop u gajbi pokupio neku od tih početnih adresa, pa ako tv-u daš istu, dobiješ stativu što se tiče neta. DNS googleov i nemaš da razmišljaš.

Poslednja izmena:
Ovako, koristiš taj nano kao ruter, a treba da ga podesiš da radi kao AP klijent.

Prvo što treba da uradiš je da mu priđeš s računara preko wifi-a, ne preko kablam pošto mu je po default-u LAN port definisan kao WAN. Podesi na svojoj wifi kartici adresu 192.168.0.2 recim, maska 255.255.255.0, ostalo nebitno. Poveži se na TP linka, priđi mu preko browsera preko adrese 192.168.0.254, user i pass imaš pozadi na ruteru.

Prvo moraš da mu promeniš LAN opseg i IP adresu da budu u tvom 192.168.1.xxx opsegu. Posle restarta (promeni i IP adresu svoje wifi kartice tada u odgovarajuću 192.168.1.2) promeni mu mod u AP client i poveži ga na svoj WiFi ruter. Tek tada možeš da ga zabodeš u TV, TV bi trebalo da dobije adresu od DHCP-a tvog WiFI rutera.

Ne treba da menja ip rutera, jer je već 192.168.0.254 i nije u konfliktu sa drugim ruterom. Za AP client sam mu već rekao u prethodnom postu.

Poslednja izmena:
Telekomov ruter koji koristi je na 192.168.1.1, maska 255.255.255.0, ako ostavi IP na 192.168.0.254 biće van opsega i neće mu baš lako pristupati, moraće da mu prilazi preko lan porta i da fiksira adresu kartice s koje prilazi. Mnogo je lakše da mu promeni IP na 192.168.1.254, onda će moći da mu pristupa s bilo kog računara u mreži, ako bude želeo da nešto pogleda, proveri, promeni.

Moguće, kod mene je 192.168.1.1 i 192.168.0.1 i nemam nikakvih problema ni sa lanom ni netom, sa sve 2 tv-a, 2 sat receivera i nekoliko telefona i laptopova, mada kad` razmislim, jedan AP je 192.168.1.62 u ap client modu i takođe ni on ne pravi problem. Neka proba sve varijante.

Podesio sam ga u CLIENT mod, promenio IP adresu u 192.168.1.254 ali i dalje isti problem. Automatski nece da se poveze uopste, a kada manuelno unesem u TV onda se poveze sa TP linkom ali ne sa internetom. Da li je mozda fora u top DHCP-u. U podesavanjima ovog telekomovog rutera HG-520C ne vidim nigde tu opciju, a na TP linku je DHCP iskljucen.

Šta kaže u status polju na TP-linku? Jel okačen na WiFi? Jesi lepo podesio password u Security za WiFi?

Jesam. Pise da je u Client modu i ime mreze na koju je povezan.

Jos nesto. Vi pominjete AP Client mod. Kod mene ima posebno AP mode a posebno CLIENT mod.

Sad ste i mene zainteresovali. Moj tv nije smart ali ima opciju izlaska na net radi provjere novih verzija softvera. Elem, kad ga direktno priključim na glavni ruter (u mom slučaju sbb-ov TP Link) odmah nađe postavke i ima pristup netu, a preko ovog 702N neće. LAN radi i mogu da pristupim dijeljenim folderima na kompu ali na net neće. Ovo prikazuje nakon automatskog traženja postavki. Probao i u AP i Client modu.
uploadfromtaptalk1351723820468.jpg

Jesam. Pise da je u Client modu i ime mreze na koju je povezan.

Jos nesto. Vi pominjete AP Client mod. Kod mene ima posebno AP mode a posebno CLIENT mod.

Treba ti client mod.

Jedno pitanje, ako umesto TV-a na nano okačiš laptop preko lan porta, jel dobije IP? Ako ne probaj da na tom računaru staviš statički IP pa probaj da vidiš jel radi net? Moguće da te zeza DHCP?

Poslednja izmena:
E kod mene je ta prva linija otkacena da je uspesno povezan na ruter, ali od rutera ka internetu stoji X

Nazad
Vrh Dno