Šta je novo?

Ruter sa kontrolom protoka

b4b

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
Zdravo,
Potrebno mi je da kupim ruter koji se moze setovati da kontrolise bandwidth u mrezi a da nije preskupo (kucna upotreba)

Jel ima neko sugstiju ili prpeoruku, za ruter? Ili neko drugo resenje (delim kablovski internet pa hocu da podelim bandwidth)
Pozdrav i hvala!

linksys wrt54gl sa ddwrt firmwareom

znaci obavezno GL

Takodje ASUS WL-500G Premium i WL-520G sa dd-wrt firmware-om (malo olakšanom verzijom istog)

Poslednja izmena:
Hvala najlepse

Jos samo da mi kazete gde to ima da se kupi (ako nije dozvoljeno ovde onda na PM)

I da li svi gore navedeni imaju opciju za deljenje protoka? (veza 1.5 Mb/s treba da se deli na 2 dela po 768Kb/s)

Takodje da li gore navedeni modeli podrzavaju i wireless i wired ili samo wireless

Poslednja izmena:
linksys wrt54gl sa ddwrt firmwareom

znaci obavezno GL

Aj sad da pitam opet nakon 2-3 godine :), vidim tehnologija napreduje :
Da li bi meni doticni ruter/switch/AP omogucio sledece :
Na njega nakacim switch (16 portni recimo)
Na njega nakacim recimo 10 klijenata (obican PC)
Svakom PC-u ogranicim protok na fiksno 100 kbps upload i 100 kbps download (100 je primer)?
Dakle ne neki QoS po aplikacijama, MAC adresama prioriteti i slicno nego eksplicitno da klijentima dodelim fiksni UL/DL?

Svakom PC-u ogranicim protok na fiksno 100 kbps upload i 100 kbps download (100 je primer)?
Dakle ne neki QoS po aplikacijama, MAC adresama prioriteti i slicno nego eksplicitno da klijentima dodelim fiksni UL/DL?

I mene ovo zivo interesuje.

Ne.

Jedino sto mozes je da ogranicis portove na samom ruteru na 256, 512k...., znaci ta 4 porta.
Po IPu, MACu, etc, mozes samo qos.

E sada kako bi ja to probao, da mi treba. :D
Dao bi da qos raspolaze sa 100k, i svima bi dao premium, to bi trebalo sve da ogranici na tih 100k jer ruter ne dozvoljava da neko premasi max koj si ti postavio za sve. Ovo nisam probao, al trebalo bi da radi, naravno svi ce imati isti protok, sem ako nekom stavis exempt, on bi trebao da zaobidje qos.

Nadji negdje polovan PIII racunar sa dve mrezne karte, instaliraj ROS i dozvoli nekome od nas da ti ga konfigurise i bices zadovoljan!

Ovo sto je Frogman rekao odradi sa MT OS jer je bolji od svih ovih routhera i mnogo detaljniji imas gomilu tutoriala na netu a i sam HELP Mikrotika daje ti dosta objasnjenja.

Da se nadovezem na temu.
Meni treba neko slicno resenje, tj ruter, kao sto je naveo igor2, stim sto ima vise racunara i u pitanju je telekomov adsl modem/ruter i recimo da finansije nisu problem ali da ne preteramo,). Bitno je da mogu korisnici svako sa svojom ip adresom budu limitirani na recimo 64kb up/dn i vise. Bez ikakvih dodatnih softverskih resenja itd. Znaci sto prostije, bezbolnije a da ne bude preskupo.
Pozz

Vrh Dno