Šta je novo?

Ruter na WiFi AP problem?

Waylander

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2008
Poena
319
Odlučio sam se za Planet XRT401E ruter i odmah po povezivanju na AP (tplink wa501g) preko koga dobijam wifi problem.
Povezao sam AP na WAN port rutera, na ruteru kreirao PPPoE konekciju, ubacio username i password, ali nikako ne uspeva da se poveže. Komp je dobio adresu od DHCP sa rutera, ali od rutera dalje nikako.
Sumnjam da nešto na AP-u treba podesiti ali ne znam šta.

izvod iz loga rutera:
[Thu Jan 01 01:45:08 1970]:[POE] ppp0 do connect
[Thu Jan 01 01:45:08 1970]:[POE] ppp0 connect mode=0
[Thu Jan 01 01:45:08 1970]:[POE] ppp0 start...
[Thu Jan 01 01:45:08 1970]:[POE] ppp0 send PADI
posle ovoga se ništa ne dešava, ako pokušam ponovo izbaci ovo isto.

edit: restartovao sam ruter i ap i ista stvar.

Poslednja izmena:
Cekaj, da steknemo sliku mreze.

Net ti dolazi oreko WiFi ili ??
Ako si poveza AP na WAN port rutera to znaci da ti na ruter dolazi Net preko AP-a. Ako to nije slucaj, onda menjaj poveyivanje ;)

AKo ti dolazi net preko AP-a, da li je na AP ukljucen routing, tj. da li ga uopste ima ? (ne koriustim i ne ljubim TP). WAN port rutera mora da dobije IP adresu od Ap-a. To moze ili staticki, tako sto ti na WAN portu rutera definises IP adresu, ili auto, ako AP dodeljuje adrese preko DHCP.

Daj jos neki podatak :)

Da, wireless net mi stiže preko AP, koji ima podešenu fiksnu adresu i radi u client modu.
Koliko sam video u opcijama AP nema routing i DHCP nije uključen.
WAN port-u rutera nije moguće zadati adresu iz browsera, može se zadati samo LAN adresa.

Nešto sam gledao po netu i pominje se da ruter mora biti u client mod-u.
Ima li to veze (da li moj ruter to uopšte podržava), jer ako je tako onda sam se zeznuo sa kupovinom :wall:

edit: probao sam da aktiviram DHCP na AP ali to nije pomoglo.

Poslednja izmena:
Ajd objasni sta ti je cilj. Koliko vidim ovaj planet je namenjen za kacenje adsl-a tako da mi nije jasno sta i zbog cega zelis da kacis na sta. Objasni kakav internet pristup imas i sta ti je namera da imas u celoj kuci wireless signal ili kablove ili adsl preko wirelesa.

Koliko ja znam meni se taj zadnji red u logu rutera javio jednom na ADSL-u "ppp0 send PADI " , zvao teh. podrsku i rekli mi da postoji problem na centrali. Znam jos par ljudi kojima je identicno receno. Pa probaj da pozoves teh. podrsku , da proveris

Poslednja izmena:
Da, wireless net mi stiže preko AP, koji ima podešenu fiksnu adresu i radi u client modu.
Koliko sam video u opcijama AP nema routing i DHCP nije uključen.
WAN port-u rutera nije moguće zadati adresu iz browsera, može se zadati samo LAN adresa.

Nešto sam gledao po netu i pominje se da ruter mora biti u client mod-u.
Ima li to veze (da li moj ruter to uopšte podržava), jer ako je tako onda sam se zeznuo sa kupovinom :wall:

edit: probao sam da aktiviram DHCP na AP ali to nije pomoglo.

AP ima javnu ili privatnu adresu koju ti daje provajder. To je bitan detalj, ali OK.
Dva su scenarija. ISP ne zeli da ti omoguci da imas vise kompova iza tog AP-a ili mu je svejedno. Ukoliko mu je svejedno, onda ti imas neku IP koju dobijas od njih i nju moras da share/ujes ostalim racunarima. AP to ne moze, znaci njega tretiras kao modem. On ce svoju IP adresu imati na LAN interfejsu. To (njegov LAN port) ubodes u WAN rutera. Na ruteru podesis da je WAN adresa nesto iz opsega adrese koju ima AP na LAN-u. Onda napravis lokalnu mrezu u nekom drugom opsegu. Na primer:

AP ima adresu 192.168.178.1
Na WAN rutera stavis 192.168.178.2, mask 255.255.255.0 a GW 192.168.178.1
Na LAN rutera podesis adrese 10.0.0.1 pa nadalje, mask 255.255.255.0 a GW 10.0.0.1. To bi trebalo da rutira ceo tvoj saobracaj i NAT-uje ga ka AP-u a dalje valjda radi AP.

Mnogo je mogucnosti da to ne proradi, ali ajde probaj pa da vidimo.

Problem rešen, a bio je prilično bezvezan, naime u WAN setup delu, gde se bira tip konekcije (meni PPPoE), pored username, pass, MTU, connection mode i max idle time, postoji i service name polje gde se upisuje (opciono) ime provajdera, što sam ja učinio, a to je iz nekog razloga blokiralo dobijanje WAN IP i uspostavljanje konekcije.
Kada sam ostavio to polje prazno sve je proradilo.

Poslednja izmena:
Mreža sad fino radi, ali se povremeno javlja Network cable unplugged, a zatim za par sekundi opet uspostavi konekcija. Ne verujem da je do kablova jer se stvar javlja i na drugom kompjuteru i nema pravila ponekad prođe par dana, dok se recimo juče dogodilo par puta u 5 minuta.
Ima li neko predstavu o čemu je reč?

Ako je druze Wireless KBC u pitanju,meni se u zadnjih 15 dana to redovno desavalo!Sta sve nisam probao ali net iz nekog razloga samo zakoci i dalje ni makac,sledi restart AP-a i Routera i onda opet sve proradi!Nekada se desavalo da kada ustanem ujutru da opet ne mogu na net i da je sve opet blokiralo!Cak sam uzimao i Planet AP (koji oni toplo preporucuju)od drugara i opet ista prica.Ja mislim da je to neki problem sa njihovim PPPoE serverom i da on baguje!Ako neko ima slican problem sa KBC-om neka kaze utiske ili ako je resio ovaj problem!Ja sam to resio tako sto sam presao kod drugog provajdera!:)Pozzzzz!

Poslednja izmena:
Nema to veze sa internetom, meni puca mrežna konekcija ka ruteru (pojavi se balončić u donjem desnom uglu network cable unplugged, i posle par sekundi konekcija se vrati). Najverovatnije je ruter u pitanju, jer se problem javlja na oba kompa u mreži, ali ne znam kako da ga rešim. Ne javlja se često ali bi voleo da znam u čemu je tačno problem.

Poslednja izmena:
verovatno je do kabla, a u retkim slucajevima je LAN adapter PC/a. Vidi sa drugim kablom. I proveri koliko dugo traje taj prekid, mozda se uredjaj resetuje?

Pozdrav, Nikola.

Vrh Dno