Šta je novo?

Ruter kao print server

krecky

Cenjen
Učlanjen(a)
22.02.2011
Poena
180
Zdravo,

Potrebna mi je pomoć u vezi sa povezivanjem štampača na wifi i odabirom WiFi rutera koji bi služio kao print server. Štampač je HP M125a i nema mogućnost povezivanja na wifi, već bih preko usb porta povezao sa ruterom. U stanu imam wifi optiku i MTS-ov ruter. Stampac nije u istoj sobi gde i MTS-ov ruter pa ne mogu direktno da povežem (nisam ni gledao da li ima ovu mogucnost). Potrebno mi je neko jeftino resenje u vidu rutera koji ima mogućnost print servera. Gledao sam Xiaomi modele, ali ovi jeftiniji nemaju usb port, dok su print serveri oko 7 hiljada dinara što mi je isuviše para za ovu vratolomiju. Moje pitanje je, da li uopšte mogu da povežem sve ovo na taj način, odnosno, štampač na ruter(print server), pa taj ruter bežično na MTS-ov ruter i da tako štampač bude dostupan svima koji su povezani na wifi i koji jeftiniji model bi preporučili? Nadam se da ga nisam mnogo zakomplikovao i da razumete moju problematiku.

ranije sam imao takve rutere. svodi se na to da klijentski računari moraju da instaliraju neki program koji se predstavlja kao štampač. a pored te peripetije tu je i spisak podržanih štampača koji baš i nije dugačak

najbolje ti je da kupiš Wifi štampač i prodaš taj koji imaš. sadašnji, uključujući i moj kupljen u maju '13., podržavaju aktuelne formate bežične štampe (Android, cloud, računari...)

inače, za preporuke postoji deo foruma koji se zove "šta da kupim"

Poslednja izmena:
Možeš od,na primer,RPI 2 ili 3 da napraviš print server,e sad koliko ti se to isplati ne znam,vidi koliko se kreću cene na kp.Instalacija je laka,i nisi zavisan od drajvera i modela štampača,jer se koristi IPP protokol.

Znam za deo foruma gde tražim preporuku za kupovinu, ali je meni potrebno i rešenje problema, ideja kako da ovo sprovedem u delo.
Nisam razmišljao u tom pravcu i korišćenju raspberry rešenja. Mislim da bi mi bilo lakše da iskoristim neki već 'gotov' uređaj.
Najlakše je obično i najskuplje rešenje, a to je kupovina novog multifunkcijskog uređaja. Vidim da ima print servera sa mogućnošću bežičnog povezivanja. Meni bi u suštini potreban ruter koji funkcioniše kao access point i da na njega privežem štampač...

Još jednom ću ti ponoviti,meni je to jako bitna stavka,nisi zavisan od drajvera i modela štampača,razumeš me šta hoću da kažem...Džabe ti aio rešenje,da se tako izrazim,ako ne radi :) Imam samsung laser ml-1520,klasično nema šanse da radi na 10-ci a ni na 11-tici,na nas-u imam omv i preko ipp protokola normalno štampam.Ovako bi bio neupotrebljiv,a za moje potrebe i više nego dovoljan.

Pogledao sam cene na kp. Oko 5500 su pi 3... Ja svoj štampač mogu da prodam za nekih desetak hiljada i taman da dodam oko 6000 i imaću wireless rešenje. Ipak cu tako da uradim. Hvala svima na savetima i pomoći.

Razberi Pi Zero W je sasvim dovoljan da posluzi kao nadogradnja stampacu. (laicki gledano kao WiFi modul)
Jeftiniji je od "punijih" verzija Razberija (3, 4)

guglati: raspberry pi zero w projects wifi print server

*nije resenje "za dž" , izuskuje neku lovu

Nazad
Vrh Dno