Šta je novo?

Ruter ili switch na kablovski modem (SBB)?

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
Pozdrav, drugar ima SBB i ovaj kablovski modem http://www.motomodz.net/servlet/the-63/Haxorware-Scientific-Atlanta-Webstar/Detail

Komp mu je povezan preko LAN kabla. On bi hteo da ima net na dva racunara. Da li bi posao tu zavrsio i switch, ili mora da se stavi neki ruter (ruter/switch da se ubode u kablovski modem, pa dalje kompovi u njega). Ne treba mu wireless.

Imate li neku preporuku koji model uzeti? Vidim da linksysa nesto slabije ima sad kod nas...

router... TP-link ili bilo koji drugi...

D-link,TP-Link i US robotics, preporuka. U zadnje vreme montiram samo njihove rutere i niko se nije žalio.

a wireless???

da ne dupliram temu.

isto je pitanje, isti kablovski provajder & modem samo mi treba bežična mreža za moj mali stan da se ne saplićem o koaksijalni kabal i imam kablovski net istovremeno na laptopu i desktopu.

koji ruter?
gledao TP-Linkov TL-WR340G.

i šta je bolje mrežna kartica na USB-u ili u PCI varijanti???

unapred hvala.

Poslednja izmena:
ruter npr TP-link koji bilo, moze i taj - sto manja cena to bolje. Mrezna karta u PCI varijanti.

juce sam namontirao drugaru TP-Linkov TL-WR340G, zadovoljan sam mala cena 2300 din. I daje mu dobar signal, iz jednog kraja prizemlja na drugi kraj sprata.... bez problema.

Poslednja izmena:
kupio TP-Link TL-WR340G:
Uploads%2FSuppliers%2FAnyware%2FImages%2FTL-WR340G_0.jpg

i upario ga sa USB mrežnom karticom istog proizvođača
tp-link-54m-wireless-usb-adapter-tl-wn321g-l.jpg

uzeo bih PCI karticu ali nisu imali.

radi kao sat. preko sobe više ne prolazi ogavni koaks a internet je podeljen i sa laptopom.

jedino sam se mučio da namestim da bude secure.
potpuno smetnuo sa uma da kad namestiš secure connection, postojeća konekcija se prekida.
ja to tumačio kao nekakav bug ili tako nešto i ubio se od resetovanja i postavljanja novih vrednosti.

e i da, u podešavanju za WAN MAC Adresu treba uneti MAC adresu SBB-ovog modema sa nalepnice.
da mi je neko rekao ovaj podatak,uštedeo bi mi sat i po nerviranja.

hvala svima na savetima.

Poslednja izmena:
trebalo bi da bude i Clone MAC opcija, ali meni to ne treba - radi i bez toga. samo treba da se prvo resetuje SBB modem, pa ruter.

juce sam namontirao drugaru TP-Linkov TL-WR340G, zadovoljan sam mala cena 2300 din. I daje mu dobar signal, iz jednog kraja prizemlja na drugi kraj sprata.... bez problema.

Gledao sam neke review-e o ovom ruteru i kaze da je protok sa npr. laptopom na udaljenosti od 10m kroz zid 2m sirok oko 17Mb/s. Interesuje me koliki je protok tvom ortaku posto planiram da delim net (6Mb/s) sa komsiom koji je sa sprata ali totalno suprotni krajevi sprata.

ja uzeo ovaj ruter od sezama doplata oko 1200 din i radi extra. Dobar signal, wpa2 zastita
http://www.tp-link.com/products/product_des.asp?id=150

Jedno pitanje, da li je za racunar bolje kupiti PCI wireless karticu ili neki usb wireless adapter za povezivanje. Sta je po vama bolje?

I kada se kupuje wireless kartica ili usb adapter, na sta je bitno obratiti paznju?

ako povezujes desktop, po meni onda PCI Lan kartica i UTP kabl

ako povezujes desktop, po meni onda PCI Lan kartica i UTP kabl

Znam to, nego imam jedan komp koji je malo dalji od rutera pa da ne bi vukao gajtan po celoj kuci uzeo bi ili wireless karticu ili usb wireless adapter. Pa sad sta je po vama bolje i i na sta treba obratiti paznju prilikom kupovine?

zato sto SBB dodeljuje Dynamic public IP address, pa ti switch tu nista ne pomaze.

Jedno pitanje, da li je za racunar bolje kupiti PCI wireless karticu ili neki usb wireless adapter za povezivanje. Sta je po vama bolje?
Na usb kaciti samo flesh, telefon, mish i tastaturu, sve ostalo moze samo probleme da pravi a pogotovo internet, proveo sam skoro godinu dana pakla na sezamovom usb modemu za adsl i znam o cemu pricam pocev od misterioznih pucanja veze do plavih ekrana sa razno raznim siframa koje na googlu imaju zajednicko samo ime tog modema.

^ nije isto.
i ja se patio sa USB ADSL modemom (famozni plavi Sagem).
USB mrežna radi bez problema.

Ortak mi reche da moze switch-em da se podeli SBB-ova konekcija na 2 racunara ali izgleda trt.
(sad mora na oglas :) )

Koji router preporucujete od onih gorenavedenih:
1) primarno sto niza cena?
2) da se samostalno konfigurise
Thnx

Poslednja izmena:
Ne mora da se klonirs MAC aadresa SBB modema na ruteru. To je mit.

Septimus, uzmi neki TP-Link za sto manje pare, cek ne moras ni wireless, i radice ti preko LANa skoro sve na default podesavanjima...

Ja preporucujem Linksys ili Netgear...americke firme :) Meni ovaj Linksys radi odlicno vec 2. godine i to non-stop...

SBB dodeljuje sada samo jednu staticku IP adresu tako da deljenje konekcija preko switch-a nece raditi-dakle provereno u praksi :d
Uzmi stoga neki ruter ;)

Poslednja izmena:
Ako mozete i meni da pomognete:
SBB kablovski net sa vec dobro znanim modemo zeleo bih da podelim na desktop koji bi se povezivao preko UTP kabla u mreznu i laptopa koji vec ima integrisanu wireless karticu(eventualno neki mobilni tel. i koji laptop pride kad dodju drugovi u posetu ali retko). E sad problem je sto je desktop u prizemlju kuce a laptop najcesce na trecem spratu,pa bi me zanimalo koji bi ruter mogao da mi zavrsi posao a da ima dovoljno jak saignal da mu te tri ploce ne prave problem?
Bilo bi lepo da cena ne bude prevelika i da ako je moguce ruter bude user friendly da ne kazem duduk friendly.

Pitanje u vezi TP-LINK TL-WR340G:

Da li lepo radi kada se nakace 2 kompa: jedan na wi-fi a drugi zicno preko porta?

trebalo bi da rade bez problema...
ocekuje transfer izmedju laptopa i desktopa oko 2.5MB/s

@ Rolle

Sto se tice mrezenja preko wireless router (konkretno preko TL-WR340G) na razdaljini od 15ak (mozda koji metar vise) kroz 4 noseca zida (armatura boze me sacuvaj, nema domet mobilni a kamoli wireless) je bio protok izmedju 512kb/s i 1Mb/s. Ako ti treba za surf taj laptop na III spratu radice ti, a ako je za neki jaci download bolje (ako imas od koga) prvo proveri pre nego sto kupis. Cena je oko 2400din, lako se povezuje i podesava i ima solidnu zastitu.

@ Septimus

Radi extra, lepo deli konekcije, kad jedan ne koristi net ovaj drugi ima full protok. Lako se podesava pogotovu sa SBB modemom. A i ako imas neki problem sa ovim ruterom Bench je pun pomoci i objasnjenja bas za njega.

A na stranim review-ima trvde da protok izmedju laptopa i rutera na razdaljini od 10m, kroz zid (nisu naveli koji, mozda kartonski :D) debljina 3m ima protok ~2MB/s, tacnije 17Mb/s

Nazad
Vrh Dno