Šta je novo?

RTX 2060 Super WindForce OC diže temperaturu

nestolex

Cenjen
Učlanjen(a)
17.08.2010
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen7 5800X3D + LC Power CC-120
Matična ploča
ASUS TUF B550 Gaming - Plus
RAM
2x16Gb Kingston HyperX 3200Mhz CL16 DDR4
GPU
AMD Radeon Dual RX 6700XT, 12Gb, 192bit
Storage
V-Nand SSD M.2 970 Evo Plus 3.0 250Gb + SSD M.2 Adata Legend 1Tb 1200TBW 4.0 + WD Blue 1Tb + WD Blue 1Tb
Zvuk
SONICGEAR SPACE 3 Maroon 2.1 Bluetooth
PSU
FSP Hammer 600W
Kućište
CoolerMaster MB-511
Monitor
GIGABYTE 32" VA G32QC A-EK, 165Hz, 2560x1440
Miš & tastatura
Miš - Logitech G402 Hyperion Fury + Tastatura - MS Gaming ELITE C330
Ostale periferije
Podrum vina
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus 5G
Pametni uređaji
Xiaomi Watch S1 Active
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Poštovanje,

Pitanje...da li je normalno da grafička ( Nvidia GeForce RTX 2060 Super, 8Gb, 256bit) u igricama kao što su "WoT" i "Will to Live" diže temperaturu i do 84 stepena?
Milsim da je ranije radila na nekih 65-70 najviše, a podešavanja u igricama su na max (epic) kako pre tako i sada. Imam instaliran MSI Afterburner, sve je podešeno kako treba (recimo, da vrti 45% već na 30 stepeni, a 90% na 60 stepeni...). Međutim...temperatura GPU ide i do pomenutih 84 u igricama.
Grafička je skoro pa nova, uzeta pre manje od godinu dana.
Imam i 5 ventilatora od 12cm (3 uvlače, a dva izvlače vazduh iz kućišta), taklo da je protok sasvim ok.
Dakle...da li je to normalno za ovu karticu, da li treba nešto menjati u podešavanjima, možda u BIOSu, neki apdejt itd?

Ostale komponente: Ryzen 7 2700x, 32gb HyperX na 3200Mhz, B450 Mortar, FSP Gold od 650w, kućište CoolerMaster MB511 + 5 ventilatora od 12cm...itd

Treba skinuti cooler, ocistiti detaljno i staviti drugu pastu i bice sve ok.

Skidanjem hladnjaka ponistava se garancija. Posto je karta nova dovoljno je BLAGO kompresorom izduvati rebra i ventilatore.

Treba skinuti cooler, ocistiti detaljno i staviti drugu pastu i bice sve ok.
Grafička je pod garancijom...ne bih se igrao sa tim, pogotovo što je skidanje obe zaštitne plastike veoma komplikovano.
Skidanjem hladnjaka ponistava se garancija. Posto je karta nova dovoljno je BLAGO kompresorom izduvati rebra i ventilatore.
Tako je i urađeno pre 2 dana...očišćeni ventilatori i lagano produvana rebra (hladnjak).

Ja samo pretpostavljam da je problem u tim temperaturama nadogradnja drajvera....malo, malo nVidia izbaci novije drajvere, a samim tim se i kartica klokuje sama od sebe.
Čitam malo po stranim forumima, tamo piše da je to sasvim normalno, a da se treba zabrinuti kada podigne na 92-93 stepena.

Da je ustaljeno, jeste, ali normalno nije....

Ja sam imao XFX 1060 6GB u onom "blower" izdanju i konstantno je šljakala na 80-85 stepeni. Dan danas, posle skoro 5 godina kod ortaka kojem sam je prodao radi najnormalnije na istim temperaturama bez problema. Još ako ti je u garanciji slobodno se iživljavaj. ;)

Drugo, ne greje se grafička isto sa svakom igrom. Moju grafičku jedino RDR2 tera do nešto ispod 100 C HOTSPOT temperature (ona "prava" ne prelazi 80), kada ventovi ubrzaju na oko 50%, dok sve druge jedva da je zagreju do 85-90 stepeni HOTSPOT temperature. A, na primer, kad igram Mass Effect Legendary Edition ventilatori se i ne okreću, jer tada ne prelazi 55-58 stepeni HOTSPOT-a.

Samo se opusti, Linus je dokazao da se grafički čipovi ne "troše" vremenom (i rudarenjem) i mnogo je bitnije na kojoj su temperaturi memorija i VRM-ovi, jer oni ipak ne mogu da izdržavaju dugo temperature od 100-ak stepeni.

pa ne trose se, samo izgube kontakt i dodjes na istoo..zato pomaze rerna, grejanje itd.

Moze da se uradi tako, da se garancije ne izgubi. to su previsoke temperature. Verovatno je pasta "isparila". Drugog nacina nema sem zamene paste na chipu i ujedno proveris eventiualno termane padove na naponskoj i memeoriji, ako su i oni u losem stanju zamenis i njih.
Moze da se uradi tako, da se garancije ne izgubi. to su previsoke temperature. Verovatno je pasta "isparila". Drugog nacina nema sem zamene paste na chipu i ujedno proveris eventiualno termane padove na naponskoj i memeoriji, ako su i oni u losem stanju zamenis i njih. To ce da radi neko vreme, ali vremenom moze da dodje do degradacije komponenti na kartici i verovatno i samog chipa, pa na kraju dolazi do kvara. Moze to da se rasklopi i vrati sve kako je i bilo, tako se ne primeti da je kartica rasklapana.

Poslednja izmena od urednika:
Afterburner i podesi agresivnije krivu ventilatora dok si u garanciji a posle menjaj pastu.

Nazad
Vrh Dno