Šta je novo?

RS 232 (serial) kako ubosti?

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Zdravo 🙂

Imam problem...uzeo sam novu plocu koja na sebi nema rs232, a treba mi...E sad, ona na sebi ima pinove, a ja imam 15 godina stari rs232 konektor...Problem je u sledecem...NE ZNAM KAKO DA GA OKRENEM! 🙁 sam "produzni" na sebi ima "***** proof" zleb, medjutim, na ploci samo pinovi vire....

Imam dve varijante kako da ga okrenem..Postoji li sansa da ce se nesto sprziti? 🙁

Pronadji na ploci pin 1,a na kablicu je obicno oznacen vod koji ide na 1 ( kao na ATA kablu ).
www.hardwarebook.info/Serial_(PC_9)
pinouts.serial.gif

Postoje dve vrste kablova, sa razlicitim redosledomupotrebljenih vodova, sto znaci da nije samo pitanje kak da okrenes konektor vec i da li kabal uopste odgovara toj ploci.

Moras proveriti sam kabal, da li su pinovi sa konektora na ploci povezani sa odgovarajucim pinovima na RS232 konektoru.

Ne mozes nista spaliti, RS232 jeimun od toga, samo ti nece raditi ako povezes naopako.

Da, na jednoj strani ima crveno isprekidano duz celog kabla 🙂 hvala momci na savetima 🙂

Zar nije svejedno koji je kabl?

Postoje dve vrste kablova, sa razlicitim redosledomupotrebljenih vodova, sto znaci da nije samo pitanje kak da okrenes konektor vec i da li kabal uopste odgovara toj ploci.

Imam jedan UPS koji ima RS232, i sve je OK, ali kad prikljucim drugi UPS, racunar ga ne vidi. Mislio sam ili da je softver neprikladan za taj UPS, ili da mu je crkao RS232. Ti kazes da postoje dve vrste kablova - kako da ih razlikujem?

@KAMIKAZE

Pogrešno si razumeo, RS-232 konektor ima standardni raspored pinova i ne postoje dve vrste RS232 kablova za veze između uređaja. Ono gde nastaju razlike je raspored pinova na RS232 header-ima na samoj ploči. Neke nove ploče nemaju fabrički zalemljen RS232 konektor, već ti je potreban dodatni limčić koji se šrafi na kućište u jedan od slobodnih slotova za kartice, a onda se konektor sa tog limčića spaja sa odgovarajućim header-om na ploči. Čitava operacija je veoma slična spajanju front USB-ova na kućištu sa pločom.

Nadam se da si razumeo šta sam hteo da kažem, ako ne u sledećoj lekciji kačim slike 🙂

Poenta priče je da tvoj slučaj sa UPS-evima nema veze sa ovim o čemu se ovde priča. Verovatno nemaš odgovarajući softver.

Poslednja izmena:
@KAMIKAZE

Koji UPS imas i koji program za kontrolu koristis.
Proveri da li je u Power Options Properties - UPS sve OK ( npr. Generic i COM 1 )
( Display Properties - Screen Saver - Power - > Power Options Properties - UPS )

Nadam se da si razumeo šta sam hteo da kažem, ako ne u sledećoj lekciji kačim slike 🙂

Kontam. Ne moras da kacis slike, al' ti ne branim 😀

@KAMIKAZE

Koji UPS imas i koji program za kontrolu koristis.
Proveri da li je u Power Options Properties - UPS sve OK ( npr. Generic i COM 1 )
( Display Properties - Screen Saver - Power - > Power Options Properties - UPS )

Ma UPS je neki teski raritet, i nijedan program koji sam probao ga nije video. Inace, na istom racunaru i sa istim kablom, MGE & njegov softver rade normalno, tako da je verovatno do samog UPS-a.

Kontam. Ne moras da kacis slike, al' ti ne branim 😀

Evo da se objasnim u slici i reči. 😀

Na slici vidiš kompletan RS232 bracket (***, ne znam koja je srpska reč za ovo). U svakom slučaju ideja je jasna, imaš RS232 konektor sa jedne strane na koji se kači standardan RS232 kabl za vezu prema nekom eksternom uređaju. S druge strane imaš pljosnati kabl koji ide na plastični konektor koji treba da se pobode u ploču. Različiti proizvođači ploča imaju različite rasporede pinova na RS232 konektoru na samoj ploči, zato će kod nekih ovaj bracket raditi a kod nekih ne. Nadam se da je sada jasnije. :wave:

Prilozi

• WR232Y13.jpg
    WR232Y13.jpg
    36.3 KB · Pregleda: 108
Poslednja izmena:
Ja imam isti problem samo kod mene nikako ne radi kako god da okrenem.Dzabe sam pravio ic remote za komp 🙁 Moracu kupiti drugi konektor

Evo da se objasnim u slici i reči. 😀

Na slici vidiš kompletan RS232 bracket (***, ne znam koja je srpska reč za ovo). U svakom slučaju ideja je jasna, imaš RS232 konektor sa jedne strane na koji se kači standardan RS232 kabl za vezu prema nekom eksternom uređaju. S druge strane imaš pljosnati kabl koji ide na plastični konektor koji treba da se pobode u ploču. Različiti proizvođači ploča imaju različite rasporede pinova na RS232 konektoru na samoj ploči, zato će kod nekih ovaj bracket raditi a kod nekih ne. Nadam se da je sada jasnije. :wave:

Od svih pinova najcesce se koriste 2,3 i 5 kao prijem predaja i masa. Za komunikaciju izmedju racunara kod nekih kablova 2. i 3. pin su ukrsteni, ali to je samo za racunar-racunar komunikaciju. Proveri u upustvu ploce, koji pin je TX koji RX a koji GND.

Različiti proizvođači ploča imaju različite rasporede pinova na RS232 konektoru na samoj ploči, zato će kod nekih ovaj bracket raditi a kod nekih ne. Nadam se da je sada jasnije. :wave:

Ako proizvodjac uz plocu da i bracket, onda nema problema 😀

Skinuo sam onaj program sto je sasa022 naveo, ali nikako da ga isprobam, jer experiment zahteva da se prethodno ispomeraju mnoge stvari, kako bi doticni UPS mogao da se spoji sa racunarom... :S:

Poslednja izmena:
Radi UPS i bez toga

Isprobaj ako nisi Winpower Manager v 2.2 ( key: 511C1-01220-0100-478DF2A )
www.ups-software-download.com/winpower/data/Windows/Winpower_setup_Windows.exe
ili www.mustek.de/eng_/html/treiber/ups.htm
Pokreni WpM,pod System idi na Act as Administrator ( pass: Administrator ) i idi na Auto search UPS.

Probao, i nece 🙁
Doduse, setio sam se da sam 2001. imao neki UPS i softver dobijen od proizvodjaca, uz napomenu da moze da se koristi samo u Windows-u 95 :zgran:
Zamenili su mi ga za malo jaci model bez serijskog porta 😀
Mozda se i ovde radi o slicnom problemu :trust:
U svakom slucaju, hvala na savetima 😉

Za 1000din mozes nabaviti RS232->USB konverter i zavrsiti posao ako cesto radis sa RS232 uredjajima.

Nazad
Vrh Dno