Šta je novo?

RPM Problem

ksLazy

Cenjen
Učlanjen(a)
14.07.2012
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 9800X3D & ID Cooling FX360 INF
Matična ploča
Asus ROG B650E-F Strix WiFi
RAM
Kingston Fury Beast 64GB DDR5 6400MHz CL32
GPU
Asus ROG Astral RTX 5080 16GB
Storage
m2 Samsung 970 EVO Plus 250GB + m2 Samsung 990 EVO Plus 2TB + SSD Samsung 870 EVO 1TB
Zvuk
Fiio K5 Pro + Sennheiser HD 599, 7Hz x Crinacle Zero:2
PSU
FSP Hydro G Pro 1000W
Kućište
Antec FLUX Black
Monitor
Gigabyte Aorus FO27Q2 QD OLED
Miš & tastatura
Leobog Hi75 & Razer Viper V3 Pro
Laptop
HP 255 G8 (3V5F3EA)
Mobilni telefon
Vivo X80 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Malo je iritirajuce pa rekoh da okacim temu, mozda neko zna sta je u pitanju.

Naime, kuler se povremeno ubrza na kratko (sekund-dve) na 100%RPM dok je racunar u idle, bez nekog vidljivog razloga. HW Monitor ne pokazuje ama bas nikakav skok temperature ni procesora ni soketa, a uredno belezi rast obrtaja kulera. Nema pravila kada se do desava, nekad dva puta u sat vremena, nekada 2-3 puta za ceo dan, ali je svakako svakodnevno. Slike u atecmentu.

Zanimljiva je jos jedna stvar, posle nekog vremena rada racunara (posto ga retko gasim), mi pokazuje MAX temp soketa 89 stepeni u HW Monitoru. Sad, nikako da mi se namesti da bas u tom trenutku pogledam HW Monitor i vidim da li postepeno skace do 89 (u 99% slucajeva bas 89 stepeni, retko izbaci i 97 cini mi se) pa se hladi, ili samo izbaci 89 i odmah vrati na realnu vrednost. Sliku toga kacim prvom prilikom cim se dogodi, do veceras sigurno jer se i to desava svakodnevno.

Sve je to pocelo da se desava od kad sam zamenio procesor, ubacio i7 870 umesto i5 655k. Sa i5 nisam imao pomenutih problema.

Inace, u pitanju je masina iz popisa i radi savrseno, samo me malo nervira taj skok RPMa i trenutna buka kao posledica skoka. :)

Jel ima mozda neko ideju o cemu se tu zapravo radi?

EDIT: Nece nesto slike da kaci, ubacicu malo kasnije.

Poslednja izmena:
Pa i ne vrteo ti se kuler ako pokazuje 89C, pusti ti kuler vidi bolje zasto ti na tim manjim opterecenjima tempertura toliko skace. Koliko vidim imas pristojan kuler normalna temperatura je daleko od te koju tebi hw monitor pokazuje. Sta se desava ako ga malo jace opteretis?

Nisi lepo procitao ili nisi razumeo. Temperatura po HW Monitoru NE skace, skace povremeno samo broj obrtaja. Tih 89 stepeni soketa pokazuje ne vezano za skok RPMa i temperaturu procesora. Nekad se desi da mi je temp procesora bila MAX 40 stepeni, a soketa 89.

U prajm95 temperatura procesora nije prelazila 55 stepeni, soketa 45, i to sa "samo" 1200 RPM. Problem je opet bio prisutan. Onda asm skidao kuler, cackao, butao.. Mislio sam da nema potrebe da dodajem pastu jer je nisam mnogo skinuo, ali je ipak temperatura od tada skocila za koji stepen. Sada u prajmu retko predje 60 stepeni sa 1400 RPM.

Evo i slika..

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    1 MB · Pregleda: 58
  • Untitled-2.jpg
    Untitled-2.jpg
    1 MB · Pregleda: 49
Evo i screena Prime95 testa pokrenutnog neposredno posle mog prethodnog posta, ugasenog neposredno pre ovog. :) Uostalom, imate vreme prekida testa na screen shotu u attachment-u.

Da pojasnim detaljnije, znaci 89 stepeni soketa nemaju veze sa skokom RPM-a. Kada se god ubrza ja pogledam HW Monitor, temp procesora i soketa normalna, niska, a RPM visok. Inace, ubrza samo trenutno i odmah se stisa. Onda, recimo, raduckam nesto tako ili gledam tv, pa pogledam HW Monitor (bez skokova RMPa u medjuvremenu) i ono stoji MAX temp za soket 89. Okacicu i tu sliku cim se bude desilo, a desice se sigurno. :)

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    370.7 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Nije se dugo cekalo, evo i screen shot temperature socketa (99% je socket u pitanju) i ostalih temperaturi koje su malo vece zbog igranja Far Cry 3. Nisam clear-ovao log u HW Monitoru posle igranja, zaboravio sam.. RPM u mejduvremenu nije otisao na 100% kao sto se vidi na slici, ali je log temperature socketa na 89 stepeni.

Ideje sta to moze da bude?

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    1 MB · Pregleda: 56
Ignoriši ceo taj red TMPIN2, pošto je jednako nemoguće da ti je trenutna temperatura 13°C TMPIN2 (pretostavljam da ti je u stanu barem 18°C pa sve ispod temperature stana je nemoguća situacija. :)
a, i ostale teperature je pitanje koliko se dobro "čitaju", ali ajde ... TMPIN2 je očigledna besmislica

Hladnjikava mi je soba.. Inace, kuca je, nije stan. :)

ALi, ajde.. Na stranu ta temperatura.. Sta je sa ovim bolesnim ubrzavanjem?

Pogledaj malo po biosu, sve power saving stavke i min-max podešavanja. Ponekad vole da se "sudaraju" nameštanja u biosu i windowsima. Ja obično sve to poisključuijem ili stavim na manual pa ako nešto treba da se namešta onda kroz software. Mogao bi i ventilator da tripuje, jedna od žica (obično žuta) daje podatke o brzini obrtaja pa ako tu nešto ne štima onda su varijacije neminovne. Isključi iz ploče i vrati nekoliko puta taj vent što skakuće, čisto da problem sa kontaktima izbaciš iz formule.

Ma sve sam to odavno uradio. Vracao sam i box, ista prica.

Da nemaš možda neki program tipa Speedfan ili neki utility koji se takođe bavi regulisanjem brzina ?

Nista od navedenog ne koristim odavno, a u BIOSu sve stoji na auto. Mogao bih da skinem speedfan i podesim manuelno na neki %, pa da vidim da l' ce temp procesora povremeno spajkovati, posto kontam da tada RPM sigurno nece (mada se nikad ne zna). :)

EDIT: Ne moze iz speedfana, moracu u BIOSu da podesim, ako uopste i postoji opcija podesavanja na odredjeni % RPM u ovom BIOSu. Na 100% moze sigurno, al mi nista ne znaci. :) Mozda i OS da reinstaliram, mozda i on brljavi nesto.. Ne vidim kako, ali mozda..

Poslednja izmena:
... Koji kuler je u pitanju, ako je od one vrste sto imaju diodu na hladnjaku, moze ona da zeza....

Isto je i sa boxom i sa CM Hyper 212, do kulera sigurno nije.

Na ovoj slici se bolje vidi, jer nisam igrao nista.. Samo sam gledao film, a RPM u medjuvremenu nije skocio na 100%. No, temperatura soketa opet jeste.

Ali ocigledno niko ne zna sta bi moglo da predstavlja problem, ni u jednom od ova dva slucaja.. Izgleda cu morati prosto da zivim sa gremlinima.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    88.8 KB · Pregleda: 43
EPILOG:

Ista stvar se desavala povremeno sve do pre neki dan, kada sam ubacio Mushkin CHronos 90GB SSD. Gremlini su misteriozno i naprasno nestali! Vise nema random dizanja RPM do maksimuma i ne pokazuje taj spajk u temperaturi soketa evo vec par dana.

Ajd' sad ti budi pametan pa skontaj o cemu se tu zapravo radi.. :)

Novi disk, predpostavljam i svež OS, pa možda neki drajver je brljavio u računici.

Reinstaliran je sistem par puta i u to vreme, do toga sigurno nije. Stari disk je jos uvek tu, samo vise nije sistemski.

Vratio sam SSD na Intelov SATA2 konektor zbog TRIM-a i problem se vratio. :D

Nazad
Vrh Dno