Šta je novo?

Routine

• Začetnik teme Začetnik teme Ga100n
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ga100n

Cenjen
Učlanjen(a)
23.11.2023
Poena
125
Ova igra je najavljena pre mnogo godina.

Na youtube-u mozete da nadjete najstariji Routine trailer ako zelite da ga pogledate i saznate kada je ova igra najavljena.

O hvalim te Boze konacno

Bolje ikad nego nikad. Razvoj je bio obustavljen neko vreme zato ide tek sada...

Hmm, lepo. Ko je gledao film "Moon trap"? Ima malo tu atmosferu, malo samo.

Meni deluje skroz ok, igram nekih pola sata, videcemo kasnije.

Ovi roboti sto te jure su laganica, nikakvu pretnju ne predstavljaju prakticno, to mi je za sada jedina mana, sve ostalo mi se svidja za sad.

Ja sam tek dosao do robota,
A koja je fora, kako ih stanujes? Vidim da im je nekad otvoren armor na grudima nekad ne

Ja ih cak ni ne stanujem, samo im pobegnem cak i kada me uhvate samo me ili udare ili me bace na pod i odmah se podignem i mogu da im lagano pobegnem.

Zamalo da mi promakne... Da nije Kuzme, ko zna kad bih primetio da je igra izašla. Elem za divno čudo igra mi se dopala, iako sam moram priznati bio prilično rezervisan. Sam gejmplej je mogao biti bolji da je priča malo drugačije koncipirana i obogaćena dodatnim interakcijama, a možda i još ponekim propratnim karakterom tj. robotom. U svakom slučaju nije ni ovako loše sveobuhvatno gledano iako na momente deluje pomalo prazno. Ali opet, priča je tako napravljena da ovo rešenje zapravo funkcioniše tj. drži vodu. Što se izrade tiče, odmah me je kupila pre svega dobrom atmoferom i posebno animacijama. Ovo je jedna od retkih igara iz prvog lica koja ima kretanje rešeno propisno. Svaki korak se oseća a lik se umara i shodno tome usporava kretanje. Reklo bi se skoro pa savršeno i bilo bi zaista da su dodali traziciju za prelazak iz trka u hodanje. Sve igre imaju nažalost tu falinku da kada pustiš dugme za trčanje karakter se zakuca u momentu i prelazi na hod, što apsolutno nije realistično. Te naizgled male finese je izgleda najteže napraviti valjano, kao uostalom otvaranje vrata, oslanjanje, podizanje predmeta i tome sl. Osim ovoga dodatno bih pohvalio scenografiju gde bih posebno izdovjio materijale koji su zaista urađeni vrhunski. Nažalost ovo baš i ne dolazi do izražaja u ovom osnovnom izadnju zahvaljujući prenapucanom zelenom whashout kolor LUT filetru koji igra koristi u kombinaciji sa izrazito jakom aberacijom, sharpen filterom i grainom. Zaista se pitam koja je ideja bila developera da ovoliko nagrde igru koja inače ima brilijatno rešene teksture i modele. I kad smo kod ovoga dodao bih sledeće... Obično odigam igru prvi put u originalnom izadnju, ali sam od toga ovom prilikom odustao i pohrlio ka modovanju, prevashodno iz dva razloga. Prvi razlog je taj što me je zanimalo da vidim tačno šta je urađeno i kako, a pomenuti retro efekat apsolutno maskira i drastično degradira izgled većine stvari što je kažem prava šteta. Drugi razlog je eventualna mogućnost stvaljanja igre u HDR mod. Ovo svakako nije lako izvesti valjano pošto igra zbog pomenutog retro filtera u osnovi nema ni potrebe za HDR modom pa stoga isti nije ni ugrađen. Elem, originalna ideja autora je takva kakva je. Nekima će taj retro fazon biti gotivan svakako, a nekima opet baš i ne... Cenim da će biti svakako onih koji bi da igru odigraju u HDR modu i punom koloru koji je zaista više nego efektan i dolazi do izražaja u punom sjaju, ali tek kad se većina ovih post process retro efekata ukloni. I evo, za sve koji izaberu ovu soluciju, ostaviću ovde svoje rešenje...

Routine-Win64-Shipping-2026-02-03-02-28-39_994.jpg Routine-Win64-Shipping-2026-02-03-03-30-33_492.jpg Routine-Win64-Shipping-2026-02-03-03-31-04_159.jpg

Za uklanjanje retro filtera potrebno je preuzeti Visibility Tweaks mod

Preuzete fajlove je potrebno kopirati u Routine\Content\Paks folder. Nakon pokretanja igre sada će biti dostupna kozola ~ putem koje je moguće pozvati sledeće komande:

rpp colorg 0.0-1.0 :: changes strength of color grading
rpp fisheye 0/1 :: toggles fisheye on/off (1/0)
rpp sharpen 0/1 :: toggles sharpen on/off (1/0)
rpp grain 0/1 :: toggles grain on/off (1/0)
---
r.EyeAdaptationQuality=0 :: disables eye adaptation
r.Tonemapper.Quality=0 :: disabled tonemapper that darkes edges of a screen
r.Tonemapper.Sharpen=3.1 :: will apply clean sharpen of similar force to the game's default
r.color.mid 0.5-1.0 :: "gamma" substitute

Od ovoga ja sam koristio sledeće:

rpp colorg 0
rpp sharpen 0
rpp grain 0
r.color.mid 0.5
r.Tonemapper.Sharpen 0

Uklanjanje aberacije nije podržano ovim modom pa je za to potrebano ubaciti dodatne komande u Engine.ini fajl. Pomenuti fajl treba kopirati u AppData\Local\Routine\Saved\Config\Windows folder.

Za dodatno podešavanje kontrasta i oštrine, naročito u HDR modu koristio sam reshade filtere. Postavku koju sam napravio za reshade u SDR i HDR varijanti, kao i pomenuti Engine.ini možete preuzeti putem sledećeg linka: Routine Reshade.rar

S obzirom da native-na HDR podrška ne postoji, jedino rešenje je auto HDR + reshade što je kompromisna varijnata. Solidno to izgleda ali naravno crne nijanse nije baš moguće uštelovati propisno. Inače odozgo naniže su naslagani filteri za izoštravanje slike od kojih je Meteor solidno skup, ali zato čini da igra izgleda plastičnije i u detaljima finije. Pomenuti filteri brzinu rendera na mojoj mašini obaraju za oko 2,5 mili sekunde ugrubo što je solidno skupo. Ali kako igra radi više nego dobro računam da ovo ne bi trebalo da bude problem. Ja sam je poterao sa maksimalnim podešavanjima u punoj 2K rezoluciji bez modova gde u proseku imam 110 sličica po sekundi. Modovanje u punoj šemi kako sam napravio obara skoro 20tak sličica i ovo bih svakako da podvučem. Ukoliko se desi da je nekome ipak važno da izvuče veći broj sličica, moj predlog bi bio da se izgase odozgo naniže prvih 5 filtera koji mahom služe za izoštravanje slike, a koji ujedno i najviše resursa uzimaju. Sve u svemu to bi bilo to, pa ko voli nek izvoli... 😎

Malo sam probao, gubio se na početku, ništa nisam skontao, uninstall, I'm too old for this sh*t.
Inače baš super izgleda, teksture zidova, baš realno izgledaju, za 9gb ovo je fantastično spakovano.

Isto. Smorio sam se jos u sobi i s kantom za djubre sto hoda.
Ima slicna ovakva igra "Hail to the Rainbow" izasla takodje skoro. S tim sto ju je napravio 1 lik i ruskolika je.

Nazad
Vrh Dno