Šta je novo?

Rotiranje commputer name-ova u mrezi

serviser

Slavan
Učlanjen(a)
15.10.2005
Poena
309
U firmi se nalazi 30-ak racunara i svi se loguju u lokalu. Imamo fileserver i podignut AD i DC.
Kad god dodje do neke reorganizacije, (a dodje na svakih mesec dana), moram sve podatke da prebacim sa jednog na drugi racunar i da rotiram imena racunara u mrezi. Tu uvek nastane problem. Racunari ne mogu da pristupe nekim racunarima u mrezi i neki racunari ne mogu njima.
Rotaciju imena vrsim tako sto oba racunara prebacim i workgroup, promenim im imena i vratim ih ponovo u domen. Probao sam i sa promenom SID-ova racunarima ali ni to ne daje rezultat.

Koji je ispravan nacin za rotiranje commputer nameova u mrezi? Gde gresim? :wall:

-Prebacujes podatke profila korisnika.
-Isclanis racunar sa domena
-Brises host u AD-u
-Menjas ime racunara
-Ubacujes na domen i prebacujes u odgovarajuce stablo i grupu u AD-u.

Kako se brise host u AD? Na koji host mislis?

Što rotiraš imena računara? Ako je u pitanju politika firme, probaj da izdejstvuješ da se promeni politika, po mom mišljenju nije zdravo za mrežu raditi tako, uvek ćeš imati problema (kao što si i sam napisao).

Što se tiče rotiranja imena računara, nakon iščlanjivanja računara iz AD-a moraš da se pobrineš da prvo očistiš AD od starih imena računara (kao što je Kraljica Milica napisala, obrišeš host-ove, tj. računare koje rotiraš iz AD-a, to radiš na DC-u) i proveriš da nije ostalo nešto u DNS-u. Tek tada možeš da nastaviš dalje sa promenom imena i ponovnim učlanjivanjem u AD.

Kako se brise host u AD? Na koji host mislis?
Host ili ti ime racunara. Kad prijavis racunar da domen taj host ce biti prijavljen u AD i ti dalje manipulises sa njim. Prilikom islanjivanja iz AD-a taj host koji je bio prijavljen ostaje u AD a na tebi je da ga obrises. Eventualno problem moze se desi ako ima dva ista imena hosta ili dva puta da uclanis istu masinu u domen pod istim imenom. Posto koliko vidim firma mala, mogao bi da ih imenujes sa npr. firma_1 i td.

Cemu sluzi ta rotacija imena racunara?!

Rotiranje imena u mrezi sluzi za :hump: sistem administratora koji ne mogu da promene politiku firme...

@Kraljica Milica @Pera
Hvala

Zasto uopste mreza poludi kada se rotiraju imena? Da li server prepoznaje racunare po Commputer name-u, SID-u racunara, MAC adresi mrezne kartice ili po necem cetvrtom?

Zasto uopste mreza poludi kada se rotiraju imena? Da li server prepoznaje racunare po Commputer name-u, SID-u racunara, MAC adresi mrezne kartice ili po necem cetvrtom?
DNS je najbitnija stavka. Makar ja mislim al nek me neko ispravi ako mislim pogresno.

Po Microsoftu, SID-ovi računara ne bi trebalo da (više) budu bitni kada se pristupa računarima u mreži. E sad, jedno je teorija, a drugo praksa :whip:

Server bi trebalo da prepoznaje računare po imenu, zato je DNS bitan. Ako ti nemaš podignut DNS servis na serveru (a toplo ti preporučujem, kao i da uključiš opciju na klijentima da mogu da update-uju svoje DNS zapise) onda bi jedan "ipconfig /flushdns" pokrenut na serveru trebalo da očisti DNS cache servera. WINS server ne moraš da podižeš, čak se preporučuje na novijim verzijama Windows servera da se ne instalira.

MAC adresa služi DHCP servisu da bi onda server mogao da dodeljuje IP adrese i mrežne parametre radnim stanicama, nemam u svom iskustvu da mogu da služe za nešto drugo u Windows mrežama.

Po Microsoftu, SID-ovi računara ne bi trebalo da (više) budu bitni kada se pristupa računarima u mreži.

Ne bi trebalo da budu bitni od neke verzije Windowsa ili...

Podignut mi je DNS server, ali ne znam kako da ukljucim na klijentima da updateuju svoj DNS. Mislis da DNS treba da bude podesen na automatic?

Poslednja izmena:
Za rename domenskog racunara koristi netdom.exe utility Ja sam tako oko 200 racunara za jedno prepodne reimenovao.
proces je jednostavan sa txt fajlom u kom je u liniji staro ime novo ime credentials
i onda sledeci...
A rezultat pratis u log fajlu.
mislim, mozes i sa izbacivanjem iz domena i vracanjem, ali to nije admin posao kojeg bih se ja latio :)

U firmi se nalazi 30-ak racunara i svi se loguju u lokalu. Imamo fileserver i podignut AD i DC.
Kad god dodje do neke reorganizacije, (a dodje na svakih mesec dana), moram sve podatke da prebacim sa jednog na drugi racunar i da rotiram imena racunara u mrezi. Tu uvek nastane problem. Racunari ne mogu da pristupe nekim racunarima u mrezi i neki racunari ne mogu njima.
Rotaciju imena vrsim tako sto oba racunara prebacim i workgroup, promenim im imena i vratim ih ponovo u domen. Probao sam i sa promenom SID-ova racunarima ali ni to ne daje rezultat.

Koji je ispravan nacin za rotiranje commputer nameova u mrezi? Gde gresim? :wall:

@serviser: Imam nekoliko saveta za tebe.
Kada pravis reorganizaciju prenesi im i komp na novo radno mesto!
To menjanje imena pretpostavljam da ima veze sa tim sto svi racunari treba da se vide u My Network Places da bi oni mogli da dele neke podatke. Ako vec moras da menjas ime racunara obavezno resetuj computer account u AD-u, ili napravi svaki put novi computer account (npr. neka se komp zove FIRMA1SERVISER, kad menjas ime napravi novi account FIRMA2SERVISER ...)

Ako vec imas 30-ak racunara u domenu i imas potrebu da korisnici dele podatke razmisli o tome da podignes jedan file&print server. Mozes za to da iskoristis i DC (taj sa server 2008 standard) tako sto ces podici FP servis na njemu ili iskoristi licencu za hyper-v koju imas besplatno uz 2008 i podigni jos jedan virtuelni server. Na njemu podesi zajednicke foldere mapiraj ih korisnicima kao disk i dodeli prava pristupa na njim preko grupa koje ces formirati na AD-u.

Uglavnom mislim da nije bas zdravo to sto radis. Iz iskustva znam da kada se malo vise pomucis da postavis sve na zdrave noge posle sve funkcionise mnogo bolje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno