Šta je novo?

Robot usisivač

Clubbin'

Cenjen
Učlanjen(a)
31.01.2013
Poena
155
Drugari, potrebna mi je pomoć oko izbora robot usisivača za stan. Do sad smo imali običan usisivač, tako da robot nikad nisam koristio niti vidio uživo.

Budžet je oko 400€, ali to je wild guess, pošto ne znam da li se u tom rangu uopšte može naći nešto kvalitetno.

Valja li ovo za 469€, vidim svuda su recenzije po netu:

Ja imam Irobot Roomba i5 već 3 godine. Prezadovoljan sam sa njim. Ima mogućnost samo usisavanja ne i brisanja podova. Radi svaki bogovetni dan i sasvim solidno usisava. Tepamo mu Rođa. Koštao me, te 2023-e, negde oko 50.000 rsd. Jedan od najbolje iskorišćenih uređaja u kući. Ne znam za te Xiaomi usisivače, verujem da su i oni dobri. Gledaj, ako uzimaš, da sa donje strane ima valjke ili valjak četkice, mnogo je bolje nego neki roboti koji samo usisavaju. Rezervne delove imaš na Temu ili Aliju za smešne pare.

Koliko sam shvatio da bi smanjio prasinu ttreba mi robot usisivac?
Ima ih sto samo usisavaju, ima ih sto metu i usisavaju (ili gresim) i ima ih sto usisvaju i brisu mokrom krpom?
Da li je brisanje za prljavstinnu neku koja se spolja donese (cipele, cizme, blato) i pokapa po podu (u kuhinji) ili brise i zbog manjeg nakupljanja prasine?

Ja bi da mi stan usisava od prasine i sitne prljavstine (trunje, mrve, semenke, papirici i sl.), ne bi da brisem spoljnju proljavstinu (blato) ni unutrasnju proljavstinu (fleke od kapanja po kuhinji is sl.)...
Šta bi ste predlozili?
Da li neki Xiaomi ili nesto drugo?
Šta ima lako nabavljive delove, ok servis, ovde kod nas u BG?

Da li se robot može podesiti da tiho hodi po kuci nocu kad spavam?
Da li ce se cuti, zuji li previse?
Mogu li se po potrebi ukljuciti da vanredno obidju kucu, kad izlazim napolje da odradi posao dok me nema da ne smetam...?

Ja uključujem kad me nema, služi za trunje, dlake, prašinu, mrve posle jela i kuvanja.

Po učinkovitosti bih ga uporedio s mašinom za sudove, praktičan je, ali nije svemoguć.

Mislim da će se uređenje enterijera tek prilagođavati robotima, za usisivač je zgodno kad je nameštaj podignut na nožice, što i jeste trend kod sofa i komoda u poslednje vreme.

Što se tiče buke, nisam zalazio u segment iznad 400€, pa ne mogu da tvrdim za skuplje, ali jeftini su bučni, i probudili bi me u stanu od 60ak kvadrata.

Nazad
Vrh Dno