Šta je novo?

ROAMING 2012 - saveti, pitanja, promocije, iskustva

Uopsteno pravilo bi bilo da se covek suzdrzi od smartfona u roamingu, i to na dva nacina:

1) da ga iskljuci jos u srbiji
Ili:
2) da u smartfon ubaci obican prepaid a postpaid karticu u neki gsm telefon

Sve ostalo se pokazalo kao rizicno. Jedni se kunu da su sve podesili i da su pokradeni dok drugi tvrde da im se to nikada nije desilo.

Na Androidu nije ali na E52 mi se desavalo da i pored svih podesavanja pojede GPRS :)

Nekoliko puta sam bio u roamingu (Bugarske mreže - Vivatel jer je povoljnija), nije se kačio na internet bez dozvole android (isključena data roaming opcija).

Ako sam duže u roamingu u smartfon ide KT kartica, mada ako je bilo šta duže od 1 dan, lokalni prepaid uz prethodno proučavanje ponude je jedino isplativo rešenje, jer ne znam ko bi i zašto koristio roaming za data saobraćaj... Naravno trik sa preusmeravanjem svih dolazih poziva bezuslovno na KT (sa 50% off) i USSD callback za odlazne, nema povoljnije opcije za roaming :)

Jedini problem je sto USSD ne radi svugde. Jesi proverio da USSD callback kosta tipa 40-55RSD u Evropi?

U my friend zoni je cena 40,68 dinara, a u dobrom delu Evrope je 55.93 dinara, uz uspostavu veze od 8.14 dinara.

Još nisam bio u mrežama koje ne podržavaju USSD callback... U svakom slučaju ako radi USSD callback, i još 50% off, u odnosu na bilo koji postpaid direktni odlazni poziv, ušteda je ogromna. Efektivna cena za minut odlaznog poziva može biti čak ~24 dinara (sa sve uspostavom veze), ako se poziva iz my friend zone, odnosno ~31din iz većeg dela Evrope, odnosno slanje SMS-a za ~10 dinara za my friend zonu odnosno ~15 dinara za veći deo Evrope.

Čak i prenos podataka može biti do 4 puta jeftiniji uz ovakvu kombinaciju u odnosu na standardnu cenu za postpaid roaming (ako se koristi my friend zona) :)

Poslednja izmena:
Da, da, ja zato i hocu KT da koristim ako primarni broj u Koreji, ali tamo zadnji put nije radio USSD uopste :) (ako se ne varam radi tamo gde postoji pusten CAMEL sa operaterima?)

Uopsteno pravilo bi bilo da se covek suzdrzi od smartfona u roamingu, i to na dva nacina:

1) da ga iskljuci jos u srbiji
Ili:
2) da u smartfon ubaci obican prepaid a postpaid karticu u neki gsm telefon

Sve ostalo se pokazalo kao rizicno. Jedni se kunu da su sve podesili i da su pokradeni dok drugi tvrde da im se to nikada nije desilo.

Ja sa Androidom nisam nikada imao problema sa data roamingom. Iskljucim data roaming, iskljucim data uopsteno, iskljucim sve syncove i proverim nekoliko puta da li hoce da se connectuje. Proveo sam 20ak dana u roaming i sve je bilo OK, osim sto su me odrali u Egiptu. Par minuta primljenih poziva preko 1000 dinara. :d

Na mts kt broju je potpuno iskljucen roming!
Imao sam 1 poziv od 1min na vip br, odlazni i skinuli su jedno 300 din, iako na sajtu stoji 100 i kusur dinara za min, osim ako uspostava nije 200 dinara.

To sto oni pisu da kosta prema mom iskustvu u okolnim drzavama ne odrazava realno stanje.

Moja preporuka za mts postpaid je definitivno uplata roaming paketa... Uracunati i odlazni i dolazni minuti... Ja zadovoljan :)

To valjda nema vise, bila je samo letnja promo?? (tako kazu na twitteru)

koristio sam vip pripejd mix roming i moze se reci da za 1600 dinara dobijes sve sto ti treba,20 minuta i sms-a i 5 mb.Jedini problem je bio sto tamo gde sam bio nije bilo uopste neta.

Da li je neko koristio USSD callback kod MTS-s uspesno i ako jeste, kako to funkcionise?
Probao sam u Turskoj, pokrenem USSD kod, javi da sacekam da budem pozvan. Medjutim kada se javim odmah se prekine poziv, a onaj koga sam zvao nije nikakav poziv niti ista dobio. Ne naplati se ni kredit srecom :)

U Koreji iz nekog razloga trenutno nemam uopste roaming na KT broju. Isto broj koji je pre 12h radio u Turskoj i ima jos 1000RSD kredita.

Poslednja izmena od urednika:
Cekam i dalje neki odgovor (u call centru i salteruse nemaju predstavu) na mail.
Mada mislim da znam u cemu je problem :( NE postoji operater u Koreji koji podrzava CAMEL, sa kojima MTS ima ugovor za prepaid roaming :(
A ironicno je da me manje kosta (po racunu) KT da me zovu ovde (u rominug znaci) nego sto me kosta maltene i postpaid korejski!

Svugde Wifi :D (proslog puta nije bilo toliko rasprostranjeno, ni priblizno). Bukvalno mogu isti "AP" da hvatam maltene u celom gradu ;) (samo druga stanica). Tako da sada telefon sluzi za Skype! Pa nije ni bitno sto ne mogu da zovem sa njega, mogu sa Skype-a jos jeftinije ;)
Jos da im nisu zakonu ******ski pa da mogu da normalno kupim Skype kredit... a ne da me obavezno redirektuje na lokalnog providera kad odem na skype.com :D (ne zezam... sve Skype ovde sada mora preko Daesung-a da se kupuju :))

"Napredak" :D

Da li imaju neki tarifni dodaci za mts za roaming? Znam da telenor ima da kupis odredjeni br roaming minuta/poruka/mb u raznim kombinacijama. Gledam sajt, ali nesto ne vidim...

Trenutno nista, bilo je prosle godine ali realno nesiplativo. (ni Telenor ni VIP nemaju ko zna sta ako malo koristis fon u romingu - kod MTS-a je barem KT sa popustom vise isplativ za roming)
Imace od 1. maja roming paket za m:tel CG samo (kao u zemlji cene)

da sestra je dobila taj promo sms za mtel. znaci nista... pa dobro,sta je tu je. hvala alfa :)

Samo data pripaid kartica i skype sve ostalo zaboravite u startu :)

Imam Samsung Galaxy S2, trenutno sam u Holandiji, kad probam da se nakacim na neku njihovu mrezu, da bih bio dostupan, izbaci mi poruku : "sim kartica ne dozvoljava povezivanje sa mrezom".
To se isto desava kad radim rucno ili automatski, s tim sto me automatski ubaci u mod "samo hitni razgovori" U pitanju je MTS postpejd, prenet broj pre par meseci sa Telenora, a telefon je kupljen u radnji, mislim da je sa poljske mreze skinut i da je sim free (radio je i na Telenoru i na MTS).

Da li su u pitanju podesavanja ili mi se kartica lockovala ili nesto potpuno trece?

Pre ce biti da ti kartica nema roaming, iako prepaid treba da ima roaming bez ikakvih avansa i 3 meseca koriscenja i sl.

MTS posle tri na vreme placena racuna ukljucuje roming besplatno. Ako ti je roming vazan, moze neko umesto tebe iz SRB da pozove MTS sa tvojim podacima - obicno izlaze u susret i aktiviraju.

Zvao sam MTS, receno mi je da je trebalo da mi vec bude aktviran roming, ali nije iz nepoznatog razloga. Elem, bice aktivan sutra.

Hvala svima.

Za praznike sam malo putovao i ono cime sam se ja rukovodio pri roming razgovorima je smart telefon+data pripaid kartica lokalnog operatera + skype i viber programi. Odgovarajuci telefon predpostavljam da imate programe skinite i napravite nalog da ih koristite, pripaid data kartica je u rasponu od 10€-30€ u zavisnosti od zemlje i paketa koji kupite. Komunikacija je besplatna

Poslednja izmena:
E da se najzad javim za USSD callback za MTS KT/prepaidu - RADI!
Fora je da mora da se koristi 00 za poziv zemlje. Npr *102*0038166123456#
Dobije se poruka da se saceka poziv, dobije se poziv, tek onda se efektivno pozove druga strana i normalno razgovara.

Placa se kao dolazni poziv, i druga strana nista ne placa kako i treba.
Prilicno dobra stvar ako treba malo poziva pa se u Evropi pogotovu uopste ne isplati uzimati lokalne kartice samo za pozive, barem lokalne i ka Srbiji.

Vrh Dno