Šta je novo?

Riva128 PCI?

• Začetnik teme Začetnik teme Dabar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dabar

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2001
Poena
619
Za moj stari računar, BxPro M747 sa integrisanih 8Mb grafike, bez mogućnosti dodavanja AGP kartice, nabavio sam Rivu128 PCI. U AMIBIOS-u sam podesio da mi je primarni grafički adapter PCI. Pri podizanju računara, dok mi iskaču svi oni podaci o računaru slika mi je deformisana i pomerena u levo. Kada se Windows podigne, prikaz na ekranu (Belinea 10 50 80) podesim kako teba i tada je sve u redu. Zanima me zbog čega mi se prikaz pri podizanju sistema deformiše? Skinuo sam drajvere za dotičnu karticu, ali sve ostaje isto. U Device Manageru pod stavkom Display Adapters nalaze se stavke Riva 128 i Sis 6236 int.grafike. Na ploči nemam nikakvih kratkospojnika kojim bih otkačio integrisanu komponentu ( kao pri isključivanju int. zvuka). Kartica je radila na drugom računaru. Da li neko zna šta bi mogao biti uzrok ovakvom stanju računara i da li treba još nešto da podešavam? Nisam ništa slično radio i po tom pitanju nemam iskustva.

Ja bih rekao da je to do monitora, tj. da treba da ga podesis u tekstualnom modu pa ce ti i tada slika biti ok.

Ne secam se koja je rezolucija pri podizanju wina ali bi trebalo da je to ista rezolucija sa kojom je radio DOS svojevremeno 600X400 mozda ili 400X300???? Svejedno, udji u neku staru dos aplikaciju npr igru podesi sliku i bice OK i pri podizanju windowsa.

Poslednja izmena:
Hvala na savetima, stvar sređena na način koji ste mi rekli.

Malo sam se vratio u nazad 😛 da priupitam da li je u redu da mi se u Device Manageru nalaze na spisku dva grafička adaptera pri čemu pored integrisanog, neaktivnog, stoji uskličnik, što pokazuje da nešto nije u redu, a mogu da primetim i da pri instalaciji nekih programa ne mogu sve da instaliram što sam ranije činio bez problema (Win Me), na primer, za Office XP instaliram SP1 ali SP2 ne mogu a pre sam mogao bez problema. Koliko mogu iz šture knjižice o ploči da vidim, nigde nema mogućnosti da se isključi int. grafika ili možda postoji takva mogućnost za koju ne znam. Svaki savet bi mi bio od koristi.

Uzvicnik je kod starog windowsa znacio da nesto nije u redu, a kod novih windowsa znaci da je komponenta instalirana, ali iskljucena (disabled).

silverglider je napisao(la):
Uzvicnik je kod starog windowsa znacio da nesto nije u redu, a kod novih windowsa znaci da je komponenta instalirana, ali iskljucena (disabled).
Za mene nova informacija. Živ bio.

Pa uzmi u device manageru pogledaj properties od neke komponente koju ne koristis (com port ili nesto slicno), pa stikliraj tu 'disable this device' - videces taj isti znak ispred komponente u device manager stablu.

Kada je komponenta instalirana a iskljucena (disabled), u dev. menadzeru obicno stoji crvena putaca (x) kod tog uredjaja.
Usklicnik u zutom trouglu uglavnom ukazuje da fale drajveri ili da postoji neki konflikt. Bar ja tako vidim da se ponasa pod WinXP.

Poslednja izmena:
Da, u pravu si - moja greska; utripovao sam da prikazuje uzvicnik na disable, a ono crveni x... 😀

Nazad
Vrh Dno