e ta prica kako je hardcore rpg (brz quest log-a i ostalih info-a jel te, nema ni mape...ustvari nema ni subtitle, save, ima samo start new game i 3 zivota i opciju da se iskljuci ton kako bi nagadjao sta bi trebalo :d) ustvari vrh brate i pravi graci igraju samo takav rpg je obican crap!
Ne mora se oskudevati u infrastrukturi rpg-a da bi on bio zanimljiv ili dovoljno tezak.
Evo npr sitnica quest sa pronalaskom skrivene sobe u harbor city-ju ima onaj switch iza slike ustavari kada dodjes do slike nema niakvog info-a vec treba na tacno odedjenoj poziciji da kliknes i otvori se. Ok nema frke ali zasto bih ja izgubio pola sata na tome jer me je igra navikla na to da se pojavi fokus kada je moguce upotrebit levi klik. Sitan propust, glup, igra nije time teza vec jednostavno gluplja.
Tezina rpg-a se svodi na sadrzaj questa i balans atributa a ne na nedostatak pojedinih kontrola ili elemenata.
Ne slazem se uopste sa ovim. To je tvoj licni ukus, ali moras da razumes da postoje ljudi koji obozavaju takve stvari. Dosta ljudi voli prekidache za skrivene prostorije koji nisu lako uochljivi. Istina je da je vishe onih koji to ne vole, ali zato svaka igra ima svoje trziste. Gothic serijal (+Risen) i Arx Fatalis su primer igara koje ciljaju na ljude koji vole oskudniji quest log (u kome postoje samo osnovne stvari, a ne step by step resenje za svaki quest), koji vole da istrazuju mapu do najsitnijeg detalja i odusevljavaju se upravo tim skrivenim delovima mape, skrivenim prekidachima i slicno.
Meni je Risen extra igra, gotovo da je uspela da stane rame uz rame za Gothic 1 i 2, a znacajno bolja of G3. Razlog zasto nije u potpunosti uspela da dostigne G1 i G2 su, po mom misljenju, sledeci:
1) Igra ne nagradjuje dovoljno istrazivanje kao sto je to bio sluchaj sa prva dva Gothica. Da budem precizniji, Risen ima dosta lepe skrivene delove do kojih se nesto teze dolazi, ali to su dosta upropastili cinjenicom da je 99% istih deo main questa, tako da to na kraju i ne ispada kao nesto sto treba da bude nagrada za dodatno istrazivanje mape. Posledica toga je da su u blizini svakog "tajnog prolaza" morali da u neki chest ubace skrol koji automatski daje hint kako do istog doci. Npr. stave u chest levitaciju, ili transformaciju u puza i slicno.
Mislim da bi im mnogo bolje bilo da su delove igre koji su deo main questa uchinili dostupnim (uz poneki puzzle, ali bez potrebe da u inventaru imas kod sebe tacno odredjeni skrol ili magiju). Tek povrh toga su trebali da dodaju razne bonus skrivene lokacije do kojih se dolazi pomocu skrolova za letenje i transformaciju, raznih skrivenih prekidacha (kao sto neko reche trebalo je da ubace jos ponesto osim slike i ringa, tako da pronalazenje bude sto teze, a samim tim i nagrada veca).
Na ovaj nachin bi se postiglo to da recimo korisnik exte ne mora da se cima par sati dok ne pronadje sliku na zidu u bordelu, i mogao bi da predje igru chak i ako ne voli da istrazuje svaki delic mape, a ljudi koji su opsednuti detaljnim istrazivanjem bi bili adekvatno nagradjeni opremom koja bi se nalazila u tim skrivenim prostorijama (delovima mape). Takodje ako npr. levitacijom dodjete do nekog skrivenog chesta, u njemu se ne bi nalazio levitation scroll za povratak nazad, jer vi tu i ne morate da dodjete ako niste adekvatno opremljeni (prostorija nije deo main questa).
2) Posle fenomenalnog prvog chaptera i jednim delom drugog, broj questova strasno opada. Meni je veliki propust sto nisu na pocetku svakog chaptera dodali bar 1/3 broja questova koliko ih ima u prvom.
3) Ovo je povezano sa tackom 2. 90% likova u igri nema nikakvu svrhu nakon prvog chaptera. Prosto mi je neverovatno da nisu barem nesto veci deo likova iskoristili za nove side questove i slicno. Cak ni Don Esteban nema nikakvu ulogu u 4. chapteru, a ni u prethodnim nije bio nesto mnogo aktivan :d
4) Zavrsetak igre je nekako zbrzan. Prakticno ne mozete ni da uzivate u opremi koju ste skupili u trecem i cetvrtom chapteru. Ovo je direktna posledica toga sto nakon drugog chaptera prakticno i nema novih questova.
Eto, ovako na prvu loptu mislim da sa te cetiri tacke bi ova igra bila bolja od Gothica 2, a u rangu sa G1.