Šta je novo?

Risen

Ljudi, hvala svima na odgovorima, odlucio sam se na bezaniju, pa sam naleteo na nekog huntera koji mi je pomogao da ih savladam. Inace sam 12 lvl; pokusao sam jedno 10-tak puta da soliram ghoulove, sto se, naravno, zavrsavalo game overom, te sam u ljutni nekoliko puta raspalio pesnicom po stolu, nateravsi misa i monitor u brake dance. :d Devojka je uletela u sobu i pogledala me kao da sam bukvalno skrenuo sa uma... :d

Anyway, hvala na ideji za skeleton summoning. Nisam do sad pokusavao, a sad citam neke ranije postove i vidim da dosta znaci za overall fight. :)

^^Kako da ne...da nije Freda ja bi shiznuo odavno:D Doduse, na drugom sam chapteru, 6 lvl blade. Mnogo je koristan kostur. Cim sam dosao do manastira odmah sam napisao desetak skrolova za Freda i sad sam navik'o na njega :p

Sad sam odradio kvest sa onim Druidom, izbavio ga iz zatvora, tu barijeru sam otvorio skrolom koji sam dobio od Cyrusa. Hoce li se dobiti neka magija za to kasnije?

Poslednja izmena:
shoma ne možeš da nađeš ulaz u tu pećinu ili u njoj nisi uspio da nađeš armor? Jesi li otvorio magičnu barijeru da bi ušao u pećinu?

Vuk_Gamer tu ako se ne varam ima 3-4 Ghoula, najbolje je da ih pokušaš navući jednog po jednog, i onda se obračunavati pojedinačno. Mada i dva odjednom nije preveliki problem, ali zavisi šta od opreme imaš kod sebe i koliko si razvijen. Možeš probati onaj scrol summonovanja skeletona (vidim da ovo mnogi koriste a ja uopšte nisam, samo sam jednom probao).

Obisao sam sve pecine ali kad pogledam u invertat nemam stit, pa me zato interesuje u kojoj se pecini nalazi da je pretrazim ponovo. Mada ne razumijem kako ga nisam nasao kad sam svaku pecinu detaljno pretrazio.

shoma što si uopšte izlazio iz neke od pećina a da nisi našao onu glavnu stvar po koju si dolazio? :)
Sad sam ganjao po svojim snimljenim pozicijama, štit ti je u onoj pećini koja je sjeveroistočno od vulkana, ulaz je kod onog vodopada.

Zaboravih da naglasim da sam Warrior Of The Order i da mi je stuff combat na 6 levelu. Trenutno nosim standardni armor i mage stuff, koje sam dobio na zakletvi. Da li se bolja oprema dobija progresom kroz storyline, ili prosto moram da lutam i trazim? :)

^^Kako da ne...da nije Freda ja bi shiznuo odavno:D Doduse, na drugom sam chapteru, 6 lvl blade. Mnogo je koristan kostur. Cim sam dosao do manastira odmah sam napisao desetak skrolova za Freda i sad sam navik'o na njega :p

Sad sam odradio kvest sa onim Druidom, izbavio ga iz zatvora, tu barijeru sam otvorio skrolom koji sam dobio od Cyrusa. Hoce li se dobiti neka magija za to kasnije?

Ja sam 'ladno presao igru a nisam ni probao Summon Skeleton, ne mogu da verujem, skroz sam zaboravio...

Poslednja izmena:
Isto tako i ja. Nisam koristio ni Berserker scrol, ni Illusion, ni transformaciju u Ashbeast (sad sam je probao, pobio sam skoro sve u Harbor Townu bez problema).

Vuk_Gamer trebalo bi da armor dobijaš sa progresom u igri, bar je tako kad se radi za Dona.

shoma što si uopšte izlazio iz neke od pećina a da nisi našao onu glavnu stvar po koju si dolazio? :)
Sad sam ganjao po svojim snimljenim pozicijama, štit ti je u onoj pećini koja je sjeveroistočno od vulkana, ulaz je kod onog vodopada.

Pa znas da imaju dvije pecine koje su spojene i ja sam izasao na tu gdje je vodopad. Kazem ti, ne ide mi u glavu kako sam nesto mogao da propustim kad detaljno obidjem svaku pecinu.

U svakom slucaju hvala ti. Sutra cu ponovo da obidjem tu pecinu.

To što su spojene je i mene zbunilo. Ušao sam u ulaz iznad Donovog kampa a izašao na taj kod vodopada. Fazon je da blizu svakog od ta dva ulaza ima po jedna lokacija na koji se nađe po jedan Titan dio. Ja sam ušao iznad Donovog kampa i nisam ni skontao tu lokaciju koja je blizu tog ulaza, nego sam došao blizu tog izlaza kod vodopada i našao tu pećinu i odgovarajući Titan dio. Tek nakon toga sam tražio i lokaciju blizu ulaza iznad Donovog kampa. Taj dio je malo zapetljan.

E, jedno pitanje nevezano za dosadašnji tok priče... šta preporučujete, čime da počnem da ubijam vreme, Risen-om ili Witcher-om? Pretpostavljam da ste svi, ili bar većina, igrali i jedno i drugo pa me interesuje šta savetujete.

Ja još nisam Witchera :), to mi je na čekanju. Sad ću malo odmoriti od igara do izlaska Dragon Age. Nakon toga bih mogao Witchera. Mada koliko znam Witcher je dobio ekstra ocjene sa svih strana a Risen neće dobiti tako dobre ocjene.

Obavezno igraj i Risen i Witcher. Verovatno Risen prvo posto je meni trebalo sa Risen 2-3 dana igranja a mislim da je Wiitcher zahtevao 5-6 dana. S napomenom da su detaljno odigrani - sve mape (zone) istrazene i odradjeni sporedni questovi - sta da radim kad se zaludim za igru u stanju sam da igram 12h dnevno. :)

Poslednja izmena:
E, jedno pitanje nevezano za dosadašnji tok priče... šta preporučujete, čime da počnem da ubijam vreme, Risen-om ili Witcher-om? Pretpostavljam da ste svi, ili bar većina, igrali i jedno i drugo pa me interesuje šta savetujete.

Ako želiš kvalitetno da ubijaš vreme onda definitivno Witcher. :)

Obavezno igraj i Risen i Witcher. Verovatno Risen prvo posto je meni trebalo sa Risen 2-3 dana igranja a mislim da je Wiitcher zahtevao 5-6 dana. S napomenom da su detaljno odigrani - sve mape (zone) istrazene i odradjeni sporedni questovi - sta da radim kad se zaludim za igru u stanju sam da igram 12h dnevno. :)

Auu, svaka tebi čast, pa meni treba toliko da pređem tutorial neke igre :d

Možda je igrao po ceo dan :D
Moje igranje Witchera se oteglo na dve nedelje :)

ja sam razocaran risenom, koliko je dobar u pocetku, i prvi chapter, tako je sve losiji kako se blizi kraju... G3 mi je bio bolji od risena
i onaj svet, ostrvo, je premalo

nadam se da ce gothic 4 (ili vec kako se zove ona nova jowood gothic igra) biti bolji

Poslednja izmena:
Slažem se Risen je kao što je neko na vanjskim forumima spomenu Gothic I reboot, po meni se radi o skriptu koji je tada još davne 2000g izgubio u (vjerojatno tada još garazi Piranha Bytesa) od Gothica. Ja stvarno uzivam u mehanici igre ali svet je mnogo mali(G1). G3 je bila vrlo ambiciozna igra, po meni je tehnicki atraktivnija(bar sto se modela i tekstura tice) od Risena. Još jednom preporuka svima koji su batalili G3 da ga svakako odigraju sa community patchem 1.7x!!

Ma hoću ja da ga odigram (G3) od početka ali kako kad je ogroooman :D Kako je najlakše da se igra sa novim patchem G3, jel isto mage najlakši?

Sad kad se setim ni Witchera nisam završio... 'bem ti pos'o i WoW i sve :D

Risen i dalje na čekanju :(

Hebem ti igru kad od nje dobijem glavobolju.
Nasao sam dio mape koji sam preskocio, tj u ulazu sjeveroistocno od vulkana. Problem je sto sam ja preskocio onaj otvor (vrata) na podu. Sad sam propao kroz njega i nasao priest's bust ali je problem sto meni treba dva takva a ja imam samo jedan.
Sve mi se cini da ce pasti uninstall i brisanje sejvova.

Gdje ti je drugi? Pitam jer ili ti je u inventaru ili ga još nisi pronašao (a mora biti tu blizu). Pošto su ti Bust-ovi univerzalni koliko sam vidio, nisi ga mogao "potrošiti" na nekom drugom mjestu, na nekim drugim vratima. Mogao si ga staviti negdje ali to ne bi otvorilo ta vrata ako Bust nije namjenjen za njih. Recimo u jednoj pećini se zovu King's Bust, i imaju samo dva takva, oba su u toj pećini i oba se koriste samo u toj pećini. Negdje su Priest Bust, tako nešto. Ja sam na kraju imao poneki u inventaru, valjda kad sam negdje otvorio vrata opet sam uzeo Bust, iako mi nije trebao više, pa me zezao kada trebam staviti neki pa sam znao staviti taj stari, ali to nije otvaralo vrata.

Poslednja izmena:
Pa ne znam gdje mi je drugi, samo ga nema u inventaru.

Svakako Witcher, osim ako ne želiš da odigraš obe igre, onda bolje prvo odigraj Risen.

risen odlepio

startujem igru kako bih nastavio 2 chapter i vidim da je slika manja nego sto treba jednostavno do ivice ekrana ima sa svih strana bar 3-4 cm. Restartovao sam masinu i opet startovao igru (igram clon-a) i vidim da je sada slika sada bolja ali da je pobegla u desno za jedno 2-3 cm. Kompas zalazi u ivicu ekrana?
Igram u 1280x960x85hz i nije bilo nikakvih problema do sada. Prilikom instaliranja igre probavao sam razna setovanja i i nijednom nije dolazilo do "bezanja" ekrana. Promenio sam rezoluciju u 1280x1024x85hz i sada je ok ali ne kapiram u cemu je fora?
Promenio sam drivere nakon ovog slucaja na najnovije 9.9 i igra malo bolje radi - tecnije nego sa 9.4 koji su bili ranije. Ali ovaj problem sa centriranjem ekrana u igri je ostao? NA desktopu nema problema sa rezolucijom.
Ima li neko ideju?

Poslednja izmena:
Jedino sto mi pada na pamet je tv-out ili ako imas povezan jos jedan monitor? Sta se dogadja u drugim igrama?
Ja nisam doziveo nijedan bag sa Risen-om, izuzev onog glitcha sa vratima i izbijanjem na krov par puta.

Jedino sto mi pada na pamet je tv-out ili ako imas povezan jos jedan monitor? Sta se dogadja u drugim igrama?
Ja nisam doziveo nijedan bag sa Risen-om, izuzev onog glitcha sa vratima i izbijanjem na krov par puta.

ma sve je regularno osim risen-a, nemam drugi monitor.
Fora je sto izmedju dva igranja, kada sam primetio promene, nista sa masinom nije radjeno - nije bilo novih instalacija upedate-ova i sl. zahvata...jednostavno nesto mu se desilo sa rezolucijom...razmisljao sam da nije neko setovanje iz ccc-a se poremetilo al ne pada mi napamet koji atribut bi mogao da utice na ovakvo ponasanje?

Poslednja izmena:
e ta prica kako je hardcore rpg (brz quest log-a i ostalih info-a jel te, nema ni mape...ustvari nema ni subtitle, save, ima samo start new game i 3 zivota i opciju da se iskljuci ton kako bi nagadjao sta bi trebalo :d) ustvari vrh brate i pravi graci igraju samo takav rpg je obican crap!
Ne mora se oskudevati u infrastrukturi rpg-a da bi on bio zanimljiv ili dovoljno tezak.
Evo npr sitnica quest sa pronalaskom skrivene sobe u harbor city-ju ima onaj switch iza slike ustavari kada dodjes do slike nema niakvog info-a vec treba na tacno odedjenoj poziciji da kliknes i otvori se. Ok nema frke ali zasto bih ja izgubio pola sata na tome jer me je igra navikla na to da se pojavi fokus kada je moguce upotrebit levi klik. Sitan propust, glup, igra nije time teza vec jednostavno gluplja.
Tezina rpg-a se svodi na sadrzaj questa i balans atributa a ne na nedostatak pojedinih kontrola ili elemenata.

Ne slazem se uopste sa ovim. To je tvoj licni ukus, ali moras da razumes da postoje ljudi koji obozavaju takve stvari. Dosta ljudi voli prekidache za skrivene prostorije koji nisu lako uochljivi. Istina je da je vishe onih koji to ne vole, ali zato svaka igra ima svoje trziste. Gothic serijal (+Risen) i Arx Fatalis su primer igara koje ciljaju na ljude koji vole oskudniji quest log (u kome postoje samo osnovne stvari, a ne step by step resenje za svaki quest), koji vole da istrazuju mapu do najsitnijeg detalja i odusevljavaju se upravo tim skrivenim delovima mape, skrivenim prekidachima i slicno.
Meni je Risen extra igra, gotovo da je uspela da stane rame uz rame za Gothic 1 i 2, a znacajno bolja of G3. Razlog zasto nije u potpunosti uspela da dostigne G1 i G2 su, po mom misljenju, sledeci:

1) Igra ne nagradjuje dovoljno istrazivanje kao sto je to bio sluchaj sa prva dva Gothica. Da budem precizniji, Risen ima dosta lepe skrivene delove do kojih se nesto teze dolazi, ali to su dosta upropastili cinjenicom da je 99% istih deo main questa, tako da to na kraju i ne ispada kao nesto sto treba da bude nagrada za dodatno istrazivanje mape. Posledica toga je da su u blizini svakog "tajnog prolaza" morali da u neki chest ubace skrol koji automatski daje hint kako do istog doci. Npr. stave u chest levitaciju, ili transformaciju u puza i slicno.
Mislim da bi im mnogo bolje bilo da su delove igre koji su deo main questa uchinili dostupnim (uz poneki puzzle, ali bez potrebe da u inventaru imas kod sebe tacno odredjeni skrol ili magiju). Tek povrh toga su trebali da dodaju razne bonus skrivene lokacije do kojih se dolazi pomocu skrolova za letenje i transformaciju, raznih skrivenih prekidacha (kao sto neko reche trebalo je da ubace jos ponesto osim slike i ringa, tako da pronalazenje bude sto teze, a samim tim i nagrada veca).
Na ovaj nachin bi se postiglo to da recimo korisnik exte ne mora da se cima par sati dok ne pronadje sliku na zidu u bordelu, i mogao bi da predje igru chak i ako ne voli da istrazuje svaki delic mape, a ljudi koji su opsednuti detaljnim istrazivanjem bi bili adekvatno nagradjeni opremom koja bi se nalazila u tim skrivenim prostorijama (delovima mape). Takodje ako npr. levitacijom dodjete do nekog skrivenog chesta, u njemu se ne bi nalazio levitation scroll za povratak nazad, jer vi tu i ne morate da dodjete ako niste adekvatno opremljeni (prostorija nije deo main questa).

2) Posle fenomenalnog prvog chaptera i jednim delom drugog, broj questova strasno opada. Meni je veliki propust sto nisu na pocetku svakog chaptera dodali bar 1/3 broja questova koliko ih ima u prvom.

3) Ovo je povezano sa tackom 2. 90% likova u igri nema nikakvu svrhu nakon prvog chaptera. Prosto mi je neverovatno da nisu barem nesto veci deo likova iskoristili za nove side questove i slicno. Cak ni Don Esteban nema nikakvu ulogu u 4. chapteru, a ni u prethodnim nije bio nesto mnogo aktivan :d

4) Zavrsetak igre je nekako zbrzan. Prakticno ne mozete ni da uzivate u opremi koju ste skupili u trecem i cetvrtom chapteru. Ovo je direktna posledica toga sto nakon drugog chaptera prakticno i nema novih questova.

Eto, ovako na prvu loptu mislim da sa te cetiri tacke bi ova igra bila bolja od Gothica 2, a u rangu sa G1.

Dodao bih jos i neshvatljivu neoptimizovanost razlicitih klasa, koje izaberete u toku storyline-a. Koliko primecujem, Donov fighter, sa titan two handed swordom je dovoljno da charguje vise puta na elite lizardmena i ovaj je majkao. Sa druge strane, ako ste izabrali da se pridruzite inkviziciji, sa stuff combatom nemate apsolutno nikakve sanse protiv elita. Ne samo da ce blokirati vas svaki udarac, vec je counter-block prakticno nemoguc. Jednostavno stuff-ovi su prespori, a eliti to itekako znaju da iskoriste. Ne znam da li je neko probao sa mage-om, moguce da je njima i najlakse, uz pametno koriscenje Freda.

Vrh Dno