Šta je novo?

Ripovanje kaseta

FooL

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
319
Imam dosta starih kaseta,pa bih zeleo par njih da prebacim u mp3,tj. da ih imam u kompu.Valjda je neko od forumasa imao priliku da se sretne sa tim,i da je to isto radio.E sad ja sam nesto guglao i trazio,i ovakva je situacija.Nabavio sam stari dobar dek od prijatelja.Kaze da je glavu menjao i da je odlicna.Prvo dak sam provalio da treba izlaz iz mikrofona tog deka da prikljucim na komp(line in).Procitao sam da je najbolje to odraditi pomocu Sound Forge-a,ali ja pomocu njega nisam uspeo nista da snimim.Uspelo mi je preko Nero Wave Editor, ali zvuk je katastrova,ja sam cackao ali sam slabo sta umeo da popravim.
Ako mogu neka detaljnija objasnjenja sto se tice ovoga, i ako moze bez onih "Plati nekom da ti to odradi" i sl,jer me interesuje i voleo bih da naucim kako se to radi...

Hvala za bilo kakvu pomoc!

Poslednja izmena:
Koji zvucnu kartu imas? Ako imas integrisanu, onda koju plocu imas? Preko Sound Forge-a mozes da snimas a mozes i preko Adobe Audition.
Ako nisu vec neke licne stvari, sve ostalo mozes da pojuris na Netu i ne isplati se da to prebacujes u mp3, dosta posla a slab rezultat.

Ne treba da priključuješ izlaz (?!) iz mikrofona (?!) nego linijski izlaz (Line Out) deka na linijski ulaz (Line In) zvučne karte.
Mada, kao što aca reče, bolje potraži na Netu šta te zanima. Do sada su ljudi čak i sva moguća i nemoguća domaća izdanja prebacili u digitalni oblik i to uglavnom sa mnogo boljom opremom nego što je ti imaš. O stranim izvođačima da ne pričam.

Poslednja izmena:
umesto lineout mozes i na izlaz za slusalice, to je valjda slicno

Ulaz za slusalice iz deka ide u line in na kompu ili u ulaz za slusalice (u kompu).Odradio sam dosta dobro, cak odlicno(verovatno sto su kasete bile ocuvane a i dek je stvarno dobar) preko Nerovog SoundTrax-a,posle sam ubacio u Sound Forge malo ispomerao bas,visoke, kako meni odgovara...i to je to.Citao sam da moze kao sto je Sale napisao Line Out - Line In ali nisam pokusavao.Probacu i to kasnije,kad budem imao vremena pa cu javiti rezultate.Hvala na ovim savetima!

Pozzzz

Poslednja izmena:
Ulaz za slusalice iz deka ide u line in na kompu ili u ulaz za slusalice (u kompu).
*** zbunjuješ i mene dok čitam tvoje postove, mogu da mislim koliko si onda ti zbunjen :D

Line Out i konektor za slušalice su izlazi.
Line In i konektor za mikrofon su ulazi.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko sam zbunjem,al znam kako treba povezati :smoke:
Nabrzaka sam pisao pa sam pogresio,nisam ni skontao sta sam napisao:D Znaci jedan kraj kabla ide u konektor od deka (iznad koga pise Phones :d) a drugi kraj kabla ide u konektor u komp (valjda taj za mikrofon, *** ne znam kako se zove :mad:).Valjda se sada nisam zbunio i da si barem malo vise mogao da me pohvatas....Pozzz :wave:

Ha, ha. Voleo bih da čujem tog frankenštajna (monstruma) od ripa koji si kreirao. Verovatno bih se slatko nasmejao pre nego što bih od muke zaplakao (a verovatno i ostao nagluv:)
Kasete sa "starog dobrog deka na kome je menjana glava" preko phones izlaza u mic ulaz na zvučnoj kartici uz tvoju post-produkciju "malo ispomerao bas,visoke, kako meni odgovara".
Čoveče daj nemoj se blamiraš :)
Ovo je nešto najgluplje što sam u poslednje vreme imao prilike da pročitam :)

Ha, ha. Voleo bih da čujem tog frankenštajna (monstruma) od ripa koji si kreirao. Verovatno bih se slatko nasmejao pre nego što bih od muke zaplakao (a verovatno i ostao nagluv:)
Kasete sa "starog dobrog deka na kome je menjana glava" preko phones izlaza u mic ulaz na zvučnoj kartici uz tvoju post-produkciju "malo ispomerao bas,visoke, kako meni odgovara".
Ajde nek nam onda majstor poput tebe objasni kako se to radi?Gde,sta,kako,sa cim..........................?

Verovatno je bolje da koristis linein na zvucnoj kartici umesto mic (ako ga ima).
mada, ako si zadovoljan...

Ponekad moze i programom koji se dobije uz zvucnu da se iskonfigurisu konektori.
Skoro sam se zezao sa semplovanjem spektrumovih kaseta i veoma je bitno kako podesis jacinu zvuka na kasetofonu i kako nastelujes azimut; rece mi drug da je to vazno i za muziku.

ako ti je integrisana muzicka,batali
neisplati se...
i nejde u mikrofonski ulaz nego u line in

I šta onda? Čemu konstantna potreba za opanjkavanjem ljudi koji se nisu rodili sa A/D konverterom u glavi i line-in u dupetu? Mogao si tih nekoliko redova da iskoristiš da napišeš šta se gde priključuje i čime se snima.

Ništa gore od oholih stručnjaka.

ako ti je integrisana muzicka,batali
neisplati se...

Meni je integruša sasvim fin posao odradila, imajući u vidu da prebacujem muzičke KASETE, a ne 24-bit DVD-Audio sa 5.1 mixom.

Kad ste bre svi postali tako elitni? Samo plašite narod.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno