Šta je novo?

Ripovanje, da li ste nekada ripovali muziku, slike, fontove... i kako ste to radili ?

phantomr

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2003
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600KF - DeepCool AK620
Matična ploča
Biostar B660GTA
RAM
64GB DDR4 3600
GPU
RTX 2060 Super
Storage
2TB+3TB+3TB+500GB SSD
Zvuk
Logitech Z5500
PSU
Seasonic s12ii-620
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
27+2*19
Miš & tastatura
Logitech g600
Mobilni telefon
87925984799
Steam
mgEdikeGD
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
  3. ADSL
  4. Mobilni internet
  5. Wireless provajder
  6. ISDN
  7. Modemska 56k veza
Malopre sam naleteo na video o Action Replay-u, dodatku za Amiga računare, koji vam je omogućavao da zamrznete program i u memoriji gledate šta vas zanima, ili snimite delove memorije, koje kasnije možete koristiti u drugim programima.
U to vreme sam bio opčinjen ripovanjem svega i svačega, ali i bez hardwareskog dodatka, kao što je Action replay.
Koristio sam softwarseke ripere, kao što su bili Multiripper, koji su se smištali u amigin high memory (ako se ne varam) i ostajali rezidentni i nakon restarta.
Tako ste često uspevali da iz memorije izvučete bitmape iz kojih posle kreirate sliku koja je bila na ekranu pre restarta, ili ripujete modul koji se vrti u nekom introu igri, kada pronađete njegovo zaglavlje u memoriji ut pomoć npr Multiripera.
Uz pomoć Action replaya je bilo moguće zamrznuti igru, u memoriji pronaći broj života i potom to promeniti, sve dok je igra živa.
Zaboravio sam kako sam nekada na Amigi uspevao da iz memorije nakon restarta promenim tekst u introu, a nakon toga taj memoriski deo opet pertvorim u izvršni fajl sa mojim tekstom. Sećam se da sam tražio neke headere i jumping location, ali da me ubijete nemam pojma kako sam to tada znao bez interneta:d
Krekovao sam onu Kon tikijevu igru za Amigu Balkanski konflikt uz pomoć Action Replaya, bilo je jednostavno, jer je imao šifru nakon što učita prvu disketu, vi samo upišete šifru (1 igru kupite), potom kada zatraži drugu disketu, freez sa AR i save memory, on ima svoh bootloader. snimite to na 1 disketu i kada startujete više nema koda, samo traži 2 disketu :p

Evo jednog videa koji pokazuje kako se u memoriji računara pronalaze bitmape, koje se potom snimaju svaka posebno, da bi formirale punu paletu.

Da li ste se i vi nekada tako drndali sa ovim glupostima i kako ste to radili?

Sećam se da je bio neki program za C64 koji je omogućavao sličnu stvar, da se šeta po memoriji i traži grafika, bitmapa, fontovi i/ili sprajtovi, sa par različitih startnih adresa, pa se moglo birati po potrebi. Bilo je sličnih programa i za muziku. Svojevremeno sam pročitao i proučio spisak tekstova pod nazivom "Škola skidanja introa" (ako se dobro sećam naslova; ne znam ko je bio autor) i tu pohvatao cake kako da se nakon startovanja introa nađu njegovi delovi, startna adresa, tekst, muzika, itd. Mada, uglavnom nisam prepravljao tuđe intro-e, nego sam ovo koristio da bukvalno skinem intro sa igara (i programa) - kako bi bile kraće i kako bih mogao više da ih naguram na jednu disketu...

(disk drajv nisam imao u ono vreme, ali sam pozajmljivao povremeno od jednog prijatelja i imao svoju kutiju 5.25" disketa koje sam sa pažnjom punio i sređivao)

U ono vreme nisam znao za Action Replay ni softverske ripere. Pre nekih godinu, dve videvsi da su ljudi svih ovih godina hakovali najbolji fudbal za C64 i sire, Micro Soccer, za svako odrzano svetsko prvenstvo spopala me je ideja koju sam jos kao mali imao, kako bi bilo kul da ima nasih klubova pa sam morao da sednem i nekako to izvedem. Pokusao sam da decrunchujem igricu ali nisam daleko stigao pa sam uzeo Ation Replay, zamrzao igru, snimio, i onda sam opusteno sa hex editorom mogao da izmenim text kako sam hteo i snimim nazad. I rezultat je ovakav ^^

IMG_20150522_172024.jpg
IMG_20150522_171831.jpg

Evo da podelim sa vama jedan retro dokument, nastao davne i daleke 90 i neke, kada sam prešao sa Spektruma na Amigu. :)
Eto, kako sam ja to nekada radio + primeri introa u ADF formatu.

Pozdrav svima,

Prilozi

• DSC02324.jpg
    DSC02324.jpg
    833.8 KB · Pregleda: 72
  • DSC02325.jpg
    DSC02325.jpg
    523 KB · Pregleda: 58
  • Koma.zip
    778.1 KB · Pregleda: 32
  • Koma2.zip
    808.6 KB · Pregleda: 38