Šta je novo?

ripovanje audio u mp3???

Ma kak'i crni defaultni lame, uz CDex ionako stizu neke verzije od pre Hrista, a plus sto imam neki osecaj da CDex vise nece ni da razvijaju...

eac sa lamom ili razor lame (free program) sa lamom. u opcijama se stavi externi dekoder/enkoder da bude lame.exe.

Pa, kod mene bolje zvuče fajlovi kad idu preko Qintessentil-a nego preko Winamp-a. Kako i zašto je to tako NEMAM POJMA, ali je tako. :wave:

Stvorenje je napisao(la):
Pa, kod mene bolje zvuče fajlovi kad idu preko Qintessentil-a nego preko Winamp-a. Kako i zašto je to tako NEMAM POJMA, ali je tako. :wave:

Mozda je do ekvilajzera ili nekih efakata ?

provalio sam jednu stvar kod eaca i lame-a.. u opciji za kompresovaje moze da se bira kvalitet ripovanja u mp3, low opcija je 128 kbit/s vbr a high 192 kbit/s vbr. izabere se low i unese se rucno 160 ili, cak, 144 umesto 128 u onom polju i dobije se super kvalitet zvuka.

Ja kad hocu kvalitet, pozivam Lame iz komandne linije na sledeci nacin:

lame.exe -h -m s --vbr-old -V 0 pesma.wav pesma.mp3

EAC + LAME i kraj priče definitivno...

naravno, VBR uz minimum od 192kbit, stvarno nearcd quality... :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ja kad hocu kvalitet, pozivam Lame iz komandne linije na sledeci nacin:

lame.exe -h -m s --vbr-old -V 0 pesma.wav pesma.mp3
Kad ja hoću kvalitet (čitaj uvek :)) udarim lame --alt-preset extreme :,,:

Ja kada hocu kvalitet odem u radnju i kupim original cd :)

A inace koristim nero, sve mi zavrsi. A i ima i onaj pack pa moze da korisi i lame i jos x stvari :)

Ja vas stvarno ne razumem...U cemu je bre fora...Audio greber i katalist zavrsavaju sve probleme ( naravno ako odradis ASPI drajvere za W2K i XP ) a sve ostal zezancije sa lime-om su me uvek iritirale...U ostalom sve svoje file-ove obavezno skidam na 192 kbps... Malo su veci file-ovi ali i neuporedivo bolji...Sto se tice brzine takodje nemam zamerke ( a ni za cddb, osim ako ne trazite "PINK" )...

Aj neka mi neko ozbiljno objasni zasto ova dva gore navedena programa ne valjaju ???

Al ozbiljno ( ne salim se)

Ako si ti zadovoljan kvalitetom MP3 fajlova koje si dobio pomoću ova dva grabera, sve ostalo je nebitno.

Pravio sam komparaciju EAC-a i Audio Graber-a, dobijeni MP3 fajlovi koje napravi EAC bolje zvuče. Kako i zašto, nemam pojma.

Ako nekom treba na jednom mestu download EAC+LAME+ForceASPY može to da uradi sa stranice ''Korisno'' na mom sajtu. :,,:

Poslednja izmena:
JohnnyST8 je napisao(la):
Aj neka mi neko ozbiljno objasni zasto ova dva gore navedena programa ne valjaju ???

Al ozbiljno ( ne salim se)
Audio Catalyst koristi Xing enkoder koji je ranije uvek sekao sve iznad 16kHz (nezavisno od bitrejta). Doduše, mislim da su u poslednoj verziji to konačno sredili...
A još se i plaća.

Dovoljno dobri razlozi...A sad...`El bi mogao neko da mi da adrese za EAC+LAME i da vidim sta je to ForceASPY...

HVALA :)))

P.s. Forum zlata vredi...

ForceASPI su ti ASPI drajveri za XP, ali ja koristim Audiograbber tako da mi i ne trebaju...

Koristio sam EAC za grebovanje u wav, i jednom prilikom sam grebovao prilično izgreban CD (kakva ružna konstrukcija rečenice), maximalna preciznost podešena i rezultat je bio krajnje poražavajući (sam proces je trajao oko 2 sata!!). Od tada se retko smaram sa njim i koristim Easy CD-DA extractor. :)

To drljacenje drajva dva sata poprilicno moze da ga sjebe, narocito ako je u pitanju rezac...

Preacher je napisao(la):
Koristio sam EAC za grebovanje u wav, i jednom prilikom sam grebovao prilično izgreban CD (kakva ružna konstrukcija rečenice), maximalna preciznost podešena i rezultat je bio krajnje poražavajući (sam proces je trajao oko 2 sata!!). Od tada se retko smaram sa njim i koristim Easy CD-DA extractor. :)

u najmanju ruku čudno... ja sam EAC svojevremeno instalirao na preporuku audiofila koji je pravio ogromnu kolekciju kvalitetnih MP3 fajlova nakon što nije uspeo da pročita jedan užasno izgreban CD... upravo mu je EAC rešio problem, posle dugog dugog ripovanja, a rezultat je bio sjajan!

ne znam šta nije bilo u redu sa podešavanjima ili konkretno tvojim CD čitačem i nekom opcijom koju možda nije trebalo da selektuješ...

i da dodam na konto gorespomenutog Catalysta i Xing mp3 enkodera, izuzetno je brz, ali svaki sekund dobitka u brzini apsolutno je gubitak na kvalitetu... MP3-evi su nekako muljavi i tupi, sa zadovoljstvom sam ga batalio još pre dosta godina... dugo sam se baktao i sa OGG kompresorom, mnogi su se kleli u njega, ali jednostavno da mi na uvo fajl bude gotovo identičan originalnoj CD kopiji fajlovi su bili bitno duži nego MP3 kompresovan sa LAME - u variable bit rate-u visokog kvaliteta sa oba kompresora...

prema tome, okreni obrni, uvek se vratim na LAME... :guitar: :,,: :guitar: :,,: :guitar:

JohnnyST8 je napisao(la):
Dovoljno dobri razlozi...A sad...`El bi mogao neko da mi da adrese za EAC+LAME i da vidim sta je to ForceASPY...
EAC
LAME
RazorLame
Ovo je frontend za LAME, on ti u suštini nije neophodan jer možeš da konfigurišeš EAC da direktno baca u .mp3. Ali ako imaš .wav na hardu mnogo je lakše kompresovati sa njim nego iz komandne linije.

Ako ti EAC ne radi (kada ubaciš audio cd ne detektuje ga) onda ti trebaju ASPI drajveri.
ASPI dravjeri
Ako slučajno odbiju da se instaliraju (mada meni nisu iako nemam nijedan Adaptecov uređaj) možeš da ih nateraš pomoću ForceASPI
ForceASPI

meni uopste ne prepoznaje ni cd-rw niti dvd-rom. Odnosno, jedino vidi onaj Virtual drive.

nidza je napisao(la):
i da dodam na konto gorespomenutog Catalysta i Xing mp3 enkodera, izuzetno je brz, ali svaki sekund dobitka u brzini apsolutno je gubitak na kvalitetu... MP3-evi su nekako muljavi i tupi, sa zadovoljstvom sam ga batalio još pre dosta godina...

upotreba Xinga je imala smisla u vreme pentiuma I, kada je kodiranje jedne pesme sa jedinim konkurentom, Fraunhoferom, trajalo preko 10 minuta... ali u vreme P4, Audiocatalyst je chista jeres...

i naravno, iskreno preporucujem lame.exe -h -m s --vbr-old -V 0 pesma.wav pesma.mp3 (ili u prevodu: high quality, mode stereo, old VBR algorythm, highest VBR quality).

nidza je napisao(la):
u najmanju ruku čudno... ja sam EAC svojevremeno instalirao na preporuku audiofila koji je pravio ogromnu kolekciju kvalitetnih MP3 fajlova nakon što nije uspeo da pročita jedan užasno izgreban CD... upravo mu je EAC rešio problem, posle dugog dugog ripovanja, a rezultat je bio sjajan!

ne znam šta nije bilo u redu sa podešavanjima ili konkretno tvojim CD čitačem i nekom opcijom koju možda nije trebalo da selektuješ...:
Očigledno da je moj CD bio još užasnije izgreban. :p
Podešavanja su bila OK, mora dugo da radi jer kada naiđe na problem on taj sektor iščitava ponovo pa upoređuje rezultate pa ako se ne slažu onda iščitava četiri puta pa upoređuje i tako do osam puta(ako se ne varam), pa pomnožiš to sa lošim sektorima i dobiješ nekoliko sati rada. :p
Program je dobar ali nije svemoguć pa se postavlja pitanje maltretiranj uređaja zarad dobijenih rezultata ako iste te rezultate dobiješ sa nekim drugim programom (Easy CD-DA Extractor na primer). :)

Preacher je napisao(la):
Očigledno da je moj CD bio još užasnije izgreban. :p
Podešavanja su bila OK, mora dugo da radi jer kada naiđe na problem on taj sektor iščitava ponovo pa upoređuje rezultate pa ako se ne slažu onda iščitava četiri puta pa upoređuje i tako do osam puta(ako se ne varam), pa pomnožiš to sa lošim sektorima i dobiješ nekoliko sati rada. :p
Program je dobar ali nije svemoguć pa se postavlja pitanje maltretiranj uređaja zarad dobijenih rezultata ako iste te rezultate dobiješ sa nekim drugim programom (Easy CD-DA Extractor na primer). :)
I sam autor EACa kaže da je za kopiranje baš užasno izgrebanih diskova ponekad bolje koristiti burst nego secure modove. A EAC naravno podržava i burst.

jddipqd je napisao(la):
I sam autor EACa kaže da je za kopiranje baš užasno izgrebanih diskova ponekad bolje koristiti burst nego secure modove. A EAC naravno podržava i burst.
Da se razumemo program je dobar, i stoji mi podešen za maximalnu preciznost pa kada dođem u bezizlaznu situaciju (koje su prilično retke) ja koristim njega, u svim ostalim situacijama koristim Easy CD-DA extractor (jednostavno, prijatniji mi je za rad) koji posao odrađuje više nego dobro.
Pozdrav. :wave:

petkods je napisao(la):
meni uopste ne prepoznaje ni cd-rw niti dvd-rom. Odnosno, jedino vidi onaj Virtual drive.

Ocigledno ti trebaju ASPI drajveri...I to je sve :smash:

Hvala (coveku iz blokova) za linkove...Probacu ovaj program cim ugrabim malo vremena za download (veceras najverovatnije)... :banana:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno