Šta je novo?

Riknuo mi HDD - pomoc :(((

Gorr

Znamenit
Učlanjen(a)
24.08.2000
Poena
1,025
Moja oprema  
CPU & Cooler
CPU: INTEL Core I9-10900KF 10-Core 3.7GHz (5.30GHz) CPU Cooler: Noctua NH-D15 Black
Matična ploča
MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI
RAM
KINGSTON DIMM DDR4 64GB (2x32GB Kit) 3600MHz HyperX FURY RGB
GPU
Gigabyte Aorus RTX 2080 SUPER 8G
Storage
SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 1TB NVMe M2, Seagate 6TB IronWolf Pro NAS
Kućište
Be quiet! BGW34
Monitor
Dell U2713HM
Ostale periferije
APC SmartUPS 1000
Pristup internetu
  1. Optički internet
Eto, pustis kineski DVD i rikne ti hard :D... poceo citac da vrti disk ko lud, vidim ja nesto nije u redu, resetujem komp i prc... kaze nema boot sectora... probao ja malo da ceprkam, vidim prso disk, kupim novi, nego imao sam gomilu bitnih podataka a back up, naravno, nisam napravio... e sad, jel uopste moguce i sta je to riknulo, posto pri bootovanju S.M.A.R.T prijavljuje status OK, takodje se cuje kako disk zatandrlja pri proveravanju statusa kao i do sada, medjutim kad sistem krene da se dize sa diskete ili cd-a lampica se upali i vise se ne gasi a hard cuti ko mrtav... i fdisk prijavljuje da nema HDD-a, proverio sam elektroniku i nigde ne vidim problem... jel zna neko sta moze da bude, i da li sve ovo znaci da je disk stvarno riknuo, posto mi se ovo prvi put desava?
P.S. Proverio sam i sa nortonovim boot diskom da nije uskocio neki virus, medjutim status OK...
Help!!!

Jel BIOS vidi disk?
Odi na sajt proizvodjaca i skini utilities (mislim da ih svaki proizvodjac ima za svoje diskove). u tim programima mozes da testiras ispravnost diska, da formatiras i slicno.
Ako se pokaze da je disk u redu a opet se ponasa cudno, uradi mu low level format, trebalo bi da ga povrati.

Pozdrav :wave;

Ma bios ga prepoznaje, zato mi nije bas najjasnije sta je u stvari riknulo, sad sam probao da ga povezem kao slave ali nece da digne sistem... zakuca pri podizanju windowsa... odo da probam da skinem maxblast (tako nesto), pa da probam...

Spirit je napisao(la):
Ma bios ga prepoznaje, zato mi nije bas najjasnije sta je u stvari riknulo, sad sam probao da ga povezem kao slave ali nece da digne sistem... zakuca pri podizanju windowsa... odo da probam da skinem maxblast (tako nesto), pa da probam...

Ajd pa javi sta je bilo :)

Elektroinka se odaziva, cim je bios prepoznao hard :)

petri je napisao(la):
Elektroinka se odaziva, cim je bios prepoznao hard :)

Ma rikno sto posto... nema mu spasa... da je bar otisla elektronika mogao bi da je zamenim, bar ovih matroxa (60+) je bilo koliko hoces, ovako ni ne znam sta je tacno riknulo... ma zao mi samo podataka - sad opet downloadovanje od jedno deset sati dok poskidam razne detonatore, PHP triade, turte murte... ctp; ma ja se smekerisem pa nikako da uzmem cd rw pa da budem na miru... nego, jel ima neki servis koji sredjuje hardove, pa ako nema leba da bar neki nesrecnik moze da zameni elektroniku ako mu rikne?

P.S. Sad tek pocinjem ozbiljno da shvatam potrebu ultra mega giga ventilatora, mozda se ovo ne bi ni desilo da sam makar kupio onu stvarcicu sto pegla napon, valjda je nekih 20eur... i ne, ne mislim na UPS, za to definitivno trenutno nema kinte, sve ode na corbu i cigare (D)

Spirit je napisao(la):
Ma rikno sto posto... nema mu spasa... da je bar otisla elektronika mogao bi da je zamenim, bar ovih matroxa (60+) je bilo koliko hoces, ovako ni ne znam sta je tacno riknulo... ma zao mi samo podataka - sad opet downloadovanje od jedno deset sati dok poskidam razne detonatore, PHP triade, turte murte... ctp; ma ja se smekerisem pa nikako da uzmem cd rw pa da budem na miru... nego, jel ima neki servis koji sredjuje hardove, pa ako nema leba da bar neki nesrecnik moze da zameni elektroniku ako mu rikne?

P.S. Sad tek pocinjem ozbiljno da shvatam potrebu ultra mega giga ventilatora, mozda se ovo ne bi ni desilo da sam makar kupio onu stvarcicu sto pegla napon, valjda je nekih 20eur... i ne, ne mislim na UPS, za to definitivno trenutno nema kinte, sve ode na corbu i cigare (D)

Hmm jesi li uopste probao sa onim alatima? ako mislis da vise nema spasa, skini tool za low level format i formatiraj ga, mozda bude nesto, a i ako ne bude bar si experimentisao i imas jedno iskustvo +
:)

Ma definitivno kraj, ciju, ciju, trep, trep...
...masi rukicama.... e j*bi ga...
thread closed...
ma sutra leti u kantu samo tako... nema sta nisam probao...
Poz!!!

da ne bi skidao sve to, dodji kod mene sa cd-om pa da ti snimim. imam i ja detonatore, php triade i tako to... ako hoces :)

A jesi probao Spin Rite?

Posaljite adrese da vam ga posaljem - nema jaceg. Vlasnistvo je cuvenog h**p://www.grc.com sajta. Velik je oko 90 KB a propratna dokumentacija je oko 414 KB. Pokrenes but disketu 98-ice i startujes SpinRite.exe i da vidis sta radi DOS masina!

Ja sam jedan quantum 6.4 povratio iz recicled bin-a

cheers

Pa ajde jos i to da probam, sibni na [email protected] , a za Miroslava: you have mail, ser! :cool:

spirit, ne mogu mail da ti posaljem, rikno mi mail server :) nego zovni me na 699 578, sutra nisam slobodan ali ako hoces u petak moze. cujemo se

Re: A jesi probao Spin Rite?

Batica je napisao(la):
Posaljite adrese da vam ga posaljem - nema jaceg. Vlasnistvo je cuvenog h**p://www.grc.com sajta. Velik je oko 90 KB a propratna dokumentacija je oko 414 KB. Pokrenes but disketu 98-ice i startujes SpinRite.exe i da vidis sta radi DOS masina!

Ja sam jedan quantum 6.4 povratio iz recicled bin-a

cheers

Ajde baci meni na [email protected]

Super je programcic, mada meni nije vredeo, odose podaci u nepovrat :(
al sta sad da se radi, novi maxtor sljaka ko lud, u svakom slucaju hvala svima na podrsci cheers

Za Miroslava: poslao sam ti pm, thread closed...

Super je programcic, mada meni nije vredeo, odose podaci u nepovrat :(
al sta sad da se radi, novi maxtor sljaka ko lud, u svakom slucaju hvala svima na podrsci cheers

Za Miroslava: poslao sam ti pm, thread closed...

Spirit je napisao(la):
Ma rikno sto posto... nema mu spasa... da je bar otisla elektronika mogao bi da je zamenim, bar ovih matroxa (60+) je bilo koliko hoces, ovako ni ne znam sta je tacno riknulo... ma zao mi samo podataka - sad opet downloadovanje od jedno deset sati dok poskidam razne detonatore, PHP triade, turte murte... ctp; ma ja se smekerisem pa nikako da uzmem cd rw pa da budem na miru...
Yesterday,
All those backups seemed a waste of pay.
Now my database has gone away.
Oh I believe in yesterday.

Suddenly,
There's not half the files there used to be,
And there's a milestone hanging over me
The system crashed so suddenly.

I pushed something wrong
What it was I could not say.
Now all my data's gone
and I long for yesterday-ay-ay-ay.

Yesterday,
The need for back-ups seemed so far away.
I knew my data was all here to stay,
Now I believe in yesterday.:D :D

Ajde ako nije problem nek i meni neko posalje taj SpinRite na mail

TNX unapred.

Ajde da skratimo

imate ovde . Ime fajla je bla.zip i bice tu neko vreme, tako da ko hoce - nek izvoli (da se ne bi prepucavali i opterecivali jedni druge).

Pozdrav :wave;

Vrh Dno