Šta je novo?

Riddick -neoptimizovan ili ?

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
1,285
Sa malo zakasnjenja uzeo ja da igram Riddicka na svom kompu.Posto sam citao da nije isuvise zahtevan stavim na 1024 x 768 medium detalje ali secka mnogo(znaci 5-10 fremova).Tek kad sam smanjio na 640x480 postalo je prihvarljivo za igranje
E sad cudno mi je to sto doom igram na 800 x 600 na high detalijima sa 40 framova u ridicku nemogu ni da se krecem normalno koliko secka na istim podesavanjima
Da nije mozda zbog starijih drivera 71.84 ili do cega vec ?

To je zato sto imas 512 MB memorije i ocajni 5600XT!
Sa tom kombinacijom (procesor ti je OK) tesko ces ti da igras bilo sta od Riddicka pa na dalje u iole vecoj rezoluciji i boljim setovanjima, a da je zasnovano na Direct3D-u... DOOm je OpenGL i bukvalno je skrojen po meri NVIDIA GPU-ova i izuzetak je koji ne cinipravilo u vezi tvoje makine!

Sto starije ja sam mislio i nove ali onda mi se kodeci sjebu
Jer ce bolje biti sa starijim drajevrijma
I znam da mi je graficka ****** ali mi je bilo cudno da doom mogu da igram na 1024 low a ovde ni da se poemerim nemogu.Ne bi ja da igram bas u vecim rezolucijama ali bar 800-600 medium sam mislio da mogu

meni je sa 5900XT i sa ukljucnim senkama igra nenormanlo seckala kada sam ih iskljucio igra je letela 1024*768 sve na high i 2xAA i 2xAF

probaj da shader model i/ili vertex shaders stavis na neku manju vrednost

Pa stavio sam shader na 0.5 jel to to ?

U principu ako nemate 6800GT SLI masinu Soft Shadows treba da budu iskljucene tj, video treba da bude postavljen na SM 2.0 maksimum. Kao sto nedjo kaze riddick je skrojen za nvidiu, ili bolje reci skrojen za nove nvidie (6X00 serija). Tako kod mog druga na masini 1600+, 512DDR i GF6200 (samo otkljucan, nije iver OverC) ide nekih 15% brze nego mojoj masini iz potpisa na istim podesavanjima - 1024x768 Max, no AF.

Igranje bez senki u Doom3 nema smisla, isto vazi za Riddicka.

Ja nisam siguran da li pokretanje riddicka preko shortcuta pokrece igru u odgovarajucem modu u zavisnosti od sposobnosti procesora da odradi SSE i SSE2. Ja sam rucno pokrenuo SSE optimizovan engine iz instal dira i igra mi je isla brze, drasticno brze oko 30% ubrzanja, u odnosu na pokretanje preko shortcuta koji instalacija igre izbaci na desktop.

Poslednja izmena:
ja sam to peglao sa 9600 xt i 512 RAM-a i [email protected] CeleronD na
1024 high+2.0 shaderi 30 frejmova. mislim da graficka kida. gre'ota da je menjam.

Znaci gledao sam kod drugara kako se na masini 3,2 Ghz, 1GB RAM-a i 6800 (nikakve LE *******cije), igra na 1024x768 gusi ... doduse on je ukljucio sve zive opcije, ali prosto na takvoj masini to ne bi smelo da koci pri ovoj relativno niskoj rezoliciji ... Vidim da su ljudi imali pozitivnija iskustva sa igranjem na ATI-jevim karticama, ali 6800 bi tu neoptimizovanost morala da izvuce viskom snage ... mada je moguce da su patch-evi sada malo popravili stvar (drugar ju je igrao kada je izasla).

zigic je napisao(la):
... mislim da graficka kida. gre'ota da je menjam...
moracu ja da menjam moj R9800-Pro za tu kartu, posto se kod mene igra gusi, a na istoj masini !!! :S:
Svasta covek nauci boravecina ovom forumu ;)

Pa sta ispada na kraju da je igra neoptimizovana za neke karte a za neke tip 9600xt ide super LOL
Iovako uskoro uzimam 6600 pa cu valjda onda moci da dobijem 50 framova

To sto je zvezdas napisao je ravno sa shansama da zvezda ikada ugleda ligu shampiona ;)

Igra radi OK na 6800GT-u, ali samo pod uslovom da se ne ukljuce soft shadows (Pixel Shader 2.0++)! Kada se to ukljuci usporenje je enormno!

Weaselu igra ce ti raditi OK na 6600 u 800x600 -sve nabudzenu, ali moras dodati jos pola giga RAM-a!!

A tnx , rame cu kupiti malo kasnije
Znaci ispada da je Ridick negde 8x zahrevniji od doom 3 ili je samo neoptimizovan za moju graficku

Ma graficka ti je slaba za njega i ne mozes da uporedjujes igre koje su radjene u OGL-u sa onim u Direct3D-u.Probaj neku tipa Far Cry sve ce tti biti jasno...Dakle nVIDIA mnogo bolje radi u OGL nego Ati,a DooM 3 ce to najbolje potvrditi...nadam se da ti je sada jasnije.
Poz...

Jeste, ocekivao sam da je to zbog ogla i d3d ali nisam verovao da je razlika tolika

@voodo nbg : zasto da stavim starije drivere ?

osetio sam potrebu za ovim postom, sto zbog napada da lazem, sto zbog
Partizanovog " ULASKA U LIGU SAMPIONA ".
@ toxic- da li si siguran u to sto pises-ova karta prosto ubija(500core/650mem-default). igrao sam kako sam i napisao. da li je tih 30 frejmova koje sam imao
vama " mnogo "!? meni je malo i ne hvalim se da je letela. Takodje, padalo je na oko
25 kad ima mnogo onih cestica u vazduhu. molim vas za ozbiljnost jer nemam
15 godina i ne hvalim se da imam zver od kompa jer je kanta ali nema se za bolje.
A za grobare, citat: mislim, sta reci!

_Weasel_ je napisao(la):
@voodo nbg : zasto da stavim starije drivere ?
Probaj pa ćeš videti.

@svi: Ajte ljudi, šta se ložite toliko da je igra prezahtevna, kada može potpuno normalno da se igra i na slabim mašinama u nižim rezolucijama. Eto ja je, recimo, igram u 640x480 sa šejderima 1.1 i uključenim detaljima, i potpuno je igriva. E sad, što vi hoćete sve u 1600x1200 8xAA 8xAF, vaš problem (i pare)...

Pitanje ne pomaze pokretacu posta, ali bi pomoglo meni da resim problem. Igram Riddick-a (kako tako ) ali mi se desava da mi pucaju teksture, sve sam probao da ukljucim , iskljucim, povecam, smanjim i nevredi.

A64 2.8, 1gb rama, 9550.

Ma ne, ja bar do sad nisam igrao ispod 800x600 na low detalje:type:
Iovako sam izbriso ridicka dok nekupim novu graficku
Sad cu ponovo da igram doom i najizad da predjem expanziju
Pa koliko sam ja experimentisao :) vise fps imam sa novijim drajverima nego sa starijim(pricam o doom 3)

Poslednja izmena:
laki011 je napisao(la):
Pitanje ne pomaze pokretacu posta, ali bi pomoglo meni da resim problem. Igram Riddick-a (kako tako ) ali mi se desava da mi pucaju teksture, sve sam probao da ukljucim , iskljucim, povecam, smanjim i nevredi.

A64 2.8, 1gb rama, 9550.

Jesi OC grafiku, ako jesi to je, ako nisi ne znam sta je necu da nagadjam. Meni na 9550 iz potpisa sve do kraja ali iskljucene senke islo od 15-30 fps. Uninstall usledio odmah... ako ne ide u 50+ fps konstantno ja ne igram i kraj. . . Delphi mi radi u 200+ fps u Win pa se sad igram sa njim :d .

Poslednja izmena:
Ako imas Nvidia karticu program se zove RivaTuner i mislim da se mogu potpuno iskljuciti shader-i samo onda ne znam da li mozes da pokrenes igru uopste?

Ako imas ATI kartu probaj ATI Tray Tool mada to ne znam da li ima ovu opciju ali vredi probati...

E da da li moze da se osteti kartica ako iskljucim shadere u Riva Tuner-u.... probao bi sa FX5600 ali nije moja pa reko da pitam pre nego probam...

Tema je inače stara dve godine :)
Može i direktno iz igre da se smanji, u video opcijama.

A sta se desi kada se u Rivi iskljuce skroz shaderi? I da li mislis da moze da se osteti kartica ili tako nesto?

Prosto, kad pokušaš da upališ igru koja traži šejdere, javiće ti da ih nemaš, kao da je u pitanju npr. GeForce 4 MX. U pitanju je softverska intervencija, lako posle možeš da vratiš na originalna podešavanja.

FX kartice imaju jadne šejdere 2.0, možda hoće da forsira igre da koriste DirectX 8 funkcije radi bržeg izvršavanja...

aha logichno, logichno :D
a npr ovo:
CoD4 mozhe da koristi i shadere 2.0 i 3.0 a on koristi koje kartica podrzhava dakle u mom sluchaju koristi te 3.0 e sad mogu ja da namestim da karta koristi 2.0 pa bi onda i CoD4 morao... mislim ima ta komanda za konzolu ali neshto mi uvek odbacuje.... dakle ocu li dobiti to shto ocu ako to uradim?!

Vrh Dno