Šta je novo?

Richard Burns Rally=Simulation=Realnost????

MarkoJ.

Slavan
Učlanjen(a)
24.06.2004
Poena
319
Pozdrav svim ljubiteljima simulacija na pc-u :wave: :wave: .Evo kako stoji moja prica o RBR.Pre otprilike godinu dana pazarim ti ja MOMO-a i pocnem da se smaram sa colinom 4,GP4,WR , i razmisljam ti ja kada ce vec jednom da izadje prava sim vec sam se bio oladio svega tada zvanog "simulacija" kad eto RBR je tu.Naslusah se ja prica kako je ovo prva prava rally sim i normalno morao sam da prodam stari cd citac i kupim dvd citac jer sam igru nabavio na 1dvd-u.Instaliram ja rbr i ono radi , kazem ja ajde da bas probam tu skolu da vidim da li znam da vozim(hahahaha)kad ono oooopaaa , ovo je nesto sasvim novo.Nisam imao problema sa skolom zavrsio sam je skroz sve zlata nego rbr me prijatno iznenadio!Po prvi put sam mogao da osetim ono u pravom autu(inace vozim mitsubishi lancer 1.5glxi 90')neznam odakle da pocnem, posto auto uglavnom vozim po asfaltu ajde bas da probam francusku i da skinem richardu vreme(mislio sam ma iz prvoga cu)malo sutra trebalo mi je dosta vremena (oko 1sat) sto je za moja saznanja dosta puno jer dosadasnje "sim" ono vozim desno a gledam levo i to na extreme-extra worldclass setovanjima i ostavljam ih mesecima(salu na stranu ali tako je)
Osecaj brzine je odlican i nadasve realan!pre bi bilo ono vozis 200 pa kocis na 100m i onda u 90-180 stepeni skreces, MALO SUTRA!Svako ko ima iskustva u pravoj voznji auta svatice ovu simulaciju malo ozbiljnije(ne mislim na one sto voze babe na pijacu itd)
Osecaj auta u igrici je bas kakav treba , otpor volana prilikom skretanja je napokon onaj pravi , a ne kao u drugim "sim" stojim u mestu i imam servo a volan se okrece kao zacementiran(smesno neznam ali zalosno jeste)Neznam ljudi sta sve da kazem ali osecaj podloge je onaj pravi,neravnine sastav zemljista itd(mozda je sneg mogao biti bolji)ponasanje auta pri raznim brzinama, skokovi(danger),slajdovi,zanosenje ,kontriranje sve u svemu ponasanje je prva liga!Cak je jako verodostojan osecaj proklizavanja prednjice na asfaltu kod prebrzog uletanja u krivinu,kao i blokiranja onih ogromnih carbonskih diskova,rucna aaaaa itd,itd..
Pomislih ti ja ma ovo je prefurana fizika nemoguce se tako prevrtati auti su kao od papira kakvo sr***e , kad ono skinem ja sa interneta rallymasters video clip(o prevrtanjima,sudari,lupanja,krsevi i sve to)kad ono u j****e vidi stvarno pa ovo je moguce,odmah sam se oladio!
Sto se tice zvuka prva liga kad vozis iz kabine kad na tv-u zvuk menjaca,prenosa,amortizera,motora,turbine,cak se i cuje blowoff ventil na turbini!!!Strava!!Auspuh,pucanje iz auspuha,gume podloga sve je bas odradjeno! :p
Bas su mislili na sve sitnice kao na primer kada tockovi proklizu brzinometar pokazuje vise(normalno)Ostecenja su ok kad razbijes hladnjak prokuva motor,kad previse kurblas isprazni se baterija.Sto se tice service pack-a kod koji je bio kao ono vauu ili ti je otisao tocak ili volan,masina,kocnice ili karoserija.Kad ono u rbr ja stao u servicu a ono lista a ja gledam i smejem se molim pakne sa diskova,solja amortizera,lezaj od tocka itd,pucanje soferke na vise nacina,taman sam mislio da se hauba nemoze odvaliti kao u doslovnom colinu,kad ono ode hauba i meni na jednom dzampu pravo u soferku krc-ode soferka vauu sta kazete na to!
Grafika je bolja nego u nasminkanom colinu,a i tabloidi nestoje na najglupljim mestima ucementirani sa Ti armaturom kao u colinu,secate se saobracajnih znakova sitnog grmlja, sve je to proslost.Ne pada mi na pamet da vise ikada instaliram colina ne mislim da cu i probati 5-cu. :-devil-:
Sve u svemu ova simulacija nepruza meni nikakvo uzivanje ili zanimaciju,gubljenje vremena,vec pravi napor snojenje,kao i nerviranje i bolove u rukama i nogama(zamislite taj prizor gas-kocnica-gas-kocnica,i to tako nekoliko puta u sekundi)to je to ukratko!volece ovu sim samo "budale"kao "ja"I nakon mnogo godina pc-a stigla je prva simulacija voznje i mene zanima koliko je to jos uvek daleko od onog pravog, ili mozda blize stvarnosti STA VI KAZETE??? ,) ,)

U potpunosti se slazem :)
Igra je prava simulacija voznje i stvarno nemam sta da dodam na ovaj text sem da se slazem :D

Jesi li igrao nekad Grand Prix Legends? :D :D :D

Nisam ali bas da ti kazem i neigra mi se.Dugo vremena sam igrao gp4 i shvatio da mozda ali mozda tek u petom nastavku tog serijala bude nesto bolje!Nisam igrao GPL ali ako ti mislish da je bolji od gp4 zasto da ne probacu i njega , ali cisto sumnjam.Za sada dovoljno mi je i jedna simulacija a to je rbr!
P.S.:i ovako je ne vozim posto nemam zivaca (puno me nesto privlace ona drveca)

Svaka tebi čast Marko za trud ali ovo smo sve već naučili i imali par časova obnove za one malo zaostale :d ;)

Dobre stvari se nikada ne zaboravljaju!!!

Omniku ajde ti meni objasni sta smo mi to sve naucili i kada , jer je igrica tek mesec dana medju nama.Ako tako brzo donosish zakljucke i nalazish vremena svaka cast!

Nemam nista da dodam na ovo u vezi igre, apsolutno se slazem. Dobrodosao u klub ljubitelja pravih simulacija. Na tvom mestu poslusao bi savet za GPL. Neces verovati kada je probas da je ta igra napravljena pre GP4 mozda i pre GP3 ne secam se vise. Ako si rad preporucio bi ti i da probas F1challenge 99-02. To je u osnovi igra bazirana na F1 ali za nju trenutno postoji toliko profesionalno uradjenih modova da je nemoguce nabrojati ih ovde baziranih i na drugim serijama kao sto su ETCC, ALMS, DTM... A ocekuje se pocetkom naredne godine i GTR. Igra koja obecava najrealniju fiziku do sada. Igra je u stvari evolucija engina na kojem je radjen F1challenge a simulira FIA GT sampionat. Ako si pravi ljubitelj simulacija a cini mi se da jesi preporucio bih ti neke linkove:
http://forum.rscnet.org/forumdisplay.php?f=478
najposeceniji strani forum posvecen ljubiteljima simulacija voznji

http://www.nacionalnaklasa.com/forum/index.php
domaci forum koji okuplja grupu entuzijasta i zaljubljenika u simulacije i online trkanje

Pozdrav

Poslednja izmena:
Pa na primer, Marko, ja sam sve to napisao što si ti rekao, ono malo skraćeno, ali sam sve suštinski već rekao. E sad, meni ne smeta što to ti opet isto pišeš, ali omnik ima nekih svojih problema sa hormonima pa ovako drčno odgvara :D

MarkoJ. je napisao(la):
Nisam ali bas da ti kazem i neigra mi se.Dugo vremena sam igrao gp4 i shvatio da mozda ali mozda tek u petom nastavku tog serijala bude nesto bolje!Nisam igrao GPL ali ako ti mislish da je bolji od gp4 zasto da ne probacu i njega , ali cisto sumnjam.Za sada dovoljno mi je i jedna simulacija a to je rbr!
P.S.:i ovako je ne vozim posto nemam zivaca (puno me nesto privlace ona drveca)
GP4 nema ama bas nikakve slicnosti sa GPL-pm, razlika je kao nebo i zemlja. GP4 u principu nije uopste simulacija, cak bi se moglo reci da su neki raniji nastavci, na primer GP2 bili bolji.

Po onim voznjama koje si naveo u prvom postu zakljucujem da do sada nisi ni vozio prave simulacije voznji, pa potpuno razumem tvoje odusevljenje RBR-om. RBR je svakako najbolja rally simulacija do sada, ali pre njega vrlo blizu su bili Rally Masters i dobro modifikovani Rally Trophy.

Posto nisam preterani ljubitelj relija, mada vozim i to, ja bih ti preporucio one voznje na stazama koje su potpuno na onom nivou na kojem je RBR u rally "bransi": posle GPL-a koji je osnova i temelj svega ostalog, razni modovi za F1 Challenge, razni modovi za NASCAR Racing 2003 ( ne voze se na ovalima ), zatim naravno Live for Speed koji nije uopste igra u pravom smislu reci, nema uopste neki posebno dobar "gameplay" vec je bas cista simulacija, zatim GTR koji uskoro treba da izadje...

Inace, u vezi brzog donosenja zakljucka o nekoj voznji...pa to ipak malo dolazi sa iskustvom, ja sam recimo dosta dugo u simulacijama pa mi je dovoljno par krugova na nekoj meni dobro poznatoj stazi, pola sata max.

edit: bio sam dugo u reply prozoru, nisam video SaS-ov post pa smo se malo ponovili...isto drustvo, ista razmisljanja. :d ,)

Poslednja izmena:
Izvinjavam se na malo duzem komentaru,ali morao sam ovo da paste-ujem:

As a bonus,
Here's some other funny quotes about GPL I kept over the years:

"Hardcorius Maximus!" - Peter Nilsson

"DAAAMN! I got GPL and first i was like wooah this is old school!" -Gigatron, Ontario, Canada

"OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JUST GOT THE GAME GOING AND WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW THIS GAME RUUUUUUUUUUUUULS 4 REAL!!!!

I cant belive how a 5-6 year old game be soo freggen good (and thats whithout the updates)!!" - 'Dett', Uruguay

"Diabolically difficult to learn and damned near impossible to master, GPL remains the non plus ultra of racing sims to everyone who takes the genre seriously." - PCGamer

"The AI, style, era, physics in GPL are as close to perfect as can be in a virtual world. And I do speak from a real racing background. The darn thing is impossible to master making it VERY addictive." - Eric S.

"Here are the results from the (All-Time Great Racing Sims) poll, sorted in places:
A total of 273 people voted

1) Grand Prix Legends - 205 Votes
2) Live For Speed Demo - 77 Votes
3) NASCAR Racing Series - 52 Votes
4) Gran Turismo Series - 49 Votes
=4) Viper Racing - 49 Votes
6) F1 2001/2 (and mods) - 46 Votes
7) Colin McRae Rally Series - 41 Votes
8) Sports Car GT (and mods) - 37 Votes
9) Indycar Racing Series - 32 Votes
10) Grand Prix Series (Crammond) - 31 Votes
11) Need For Speed Series - 30 Votes
=11) Rally Trophy - 30 Votes
13) Indy 500: The Simulation - 24 Votes
14) Mobil 1 Rally - 22 Votes
15) TOCA Series - 21 Votes
=15) Stunts - 21 Votes
17) Ferrari F355 Challenge - 20 Votes
18) Racer - 15 Votes
=18) Mercedes Benz Truck Racing - 15 Votes
20) GP 500 - 14 Votes
21) Carmageddon Series - 11 Votes
=21) Superbike Series (EA) - 11 Votes
23) Slicks 'n' Slide -10 Votes
24) Test Drive Series - 9 Votes
=24) Street Rod Series - 9 Votes
26) Dirt Track Racing Series - 8 Votes
=26) S.O.D.A Racing Series - 8 Votes
28) NetKar - 7 Votes
=28) ReVolt - 7 Votes
=28) Outrun - 7 Votes
31) Motocross Madness Series - 6 Votes
=31) Ironman 4x4 - 6 Votes
33) Network Q Rally - 4 Votes
=33) Burnout/NIRA Drag Series - 4 Votes
=33) Micro Machines Series - 4 Votes
=33) Sega Rally Series - 4 Votes
37) NASCAR Legends - 3 Votes
38) Car & Driver - 2 Votes
=38) Daytona USA Series - 2 Votes
40) Monster Truck Madness Series - 1 Vote
=40) Leadfoot - 1 Vote
=40) Bill Elliots NASCAR Challenge - 1 Vote
43) Spirit Of Speed 1937 - None!!
44) Mario Andretti Racing - None!!

------------------------------
"Frighteningly realistic, GP Legends punishes all those that fail to take it seriously. Yet, for those prepared to meet the required ludicrous levels of dedication and concentration, it rewards in equal measure. Besides, the Ferrari V12 GPL has the best sounding engine of any racing game. Ever" - EDGE magazine
------------------------------

Ahhh.........the first month with GPL.....a bit over 3 years ago......sounded a little like this......crash boom thump crunch !#%* whap kapow *^*%# smack whump.....Hey come look dear, I made a whole lap at Monza without hitting anything!!....Bam crinkle kaplooie %$$#&.....Wow, this is fun!!!!!
--------------------

"Anyone can drive GPL's Basic Trainer. Nobody, even top professional
real time race drivers, can drive GPL's Grand Prix cars out of the box.

I know, because I've introduced GPL to many novices and to top
professional real time race drivers, including a former world champion,
who crashed the BRM GP car several times in three laps and gave up."

- Alison Hine, real life racer

Znaš kako, ja se dovoljno slažem sa tim za GPL, ali Jordane, ako me išta nervira, to je kad neko izigrava portparola nečega i to za džabe. Mislim, ovde se ne priča o GPL, nego o Richardu, a i da se priča o GPL, ko je tebi uplatio na račun 50k evra da se ti ovako mučiš. Ako se čovek smatra da voli simulacije na kompu, šta onda ti ima sad da mu nudiš GPL, ako ga je igrao, igrao ga je, ako nije, propustio je nešto, ali što se ti brineš za to...

Znate kako je ljudi pre nego sto sam se poceo smarati sa gore navedenim voznjama vozio sam gran turismo 2 koji je bio stvarno zakon za ono doba.A sto se tice gore navedenih "navedenih" gp4,colina,wr to su sve samo takozvane "simulacije" dok ni postovani rbr nije bas nesto zlatan! ali je najblizi pravoj rally sim do sada.A za gpl sam smatrao da je nezanimljiva posto je starija,video sam imnoge modove ali nisam obracao paznju.Sta vi kazete koji je mod najbolji.Sto se tice rally trophy-a vozio sam ga cim je izasao , medjutim kad sam nabavio volan ubrzo sam se smorio i obrisao ga!!!

MarkoJ. je napisao(la):
A za gpl sam smatrao da je nezanimljiva posto je starija,video sam imnoge modove ali nisam obracao paznju.Sta vi kazete koji je mod najbolji.Sto se tice rally trophy-a vozio sam ga cim je izasao , medjutim kad sam nabavio volan ubrzo sam se smorio i obrisao ga!!!

Nesto si mozda pobrkao ovde, posto za GPL postoji samo jedan jedini uslovno receno mod, a to je sezona '65, vrlo slicno u principu, samo sa nesto promenjenom fizikom. O GPL najbolje da nastavimo u ovom threadu: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=52510

Rally Trophy ima mnogo mana onako "klot", treba mnogo da se modifikuje da bi se izvuklo sve sto engine moze da ponudi.

Pardon , pobrkah ga ja sa f1 Challenge-om, a i kasno je vec idem spavat!

Bane® je napisao(la):
Znaš kako, ja se dovoljno slažem sa tim za GPL, ali Jordane, ako me išta nervira, to je kad neko izigrava portparola nečega i to za džabe. Mislim, ovde se ne priča o GPL, nego o Richardu, a i da se priča o GPL, ko je tebi uplatio na račun 50k evra da se ti ovako mučiš. Ako se čovek smatra da voli simulacije na kompu, šta onda ti ima sad da mu nudiš GPL, ako ga je igrao, igrao ga je, ako nije, propustio je nešto, ali što se ti brineš za to...

E svasta. Ako bismo svi razmisljali kao ti u poslednjoj recenici,onda ovaj forum ne bi trebao ni da postoji.

Poslednja izmena:
Hm. Evo ja da dodam nešto. Vozio sam do sada dosta simulacija, arcada i čega ne sve ... Isto tako sam imao sreću (ili nesreću) da vozim auto trke davne 96-97. Takođe sam probao da vozim i pravi rally auto, naravno ne wrc ali rally subaru. Mislim da se rally auto ne ponaša baš onako kao u Burns-u. Naime, čini mi se da u igri automobili beži malo više "preko nosa" nego što bi trebalo. Dešavalo mi se udjem u 90 stepeni krivinu sa nekih 50 km/h i da on sklizne u jarak pored puta iako sam zauzeo idealnu putanju i sve to uradio sa "apgasom" znači nije bilo gasa pa da kliza. Ne znam, moje lično mišljenje je da su ga tu malo preterali, kao i kod kočenje. Jeste, auto je strašno ne stabilan pri oštrim kočenjima, ali ovaj subaru i igri se ponaša kao karting, ma možeš da "kontriraš" koliko hoćeš i da dodaješ i da oduzimaš kontru on ode tamo gde se namerio i to je to. Eto.

Pozdrav.

Apsolutno se slazem sa fanatikom!!
Je li neko probao onaj plugin u opcijama - auti se dosta drugcije ponasaju!!

E ljudi, probajte rally u Gran Turismu :)

Mislish na gran turismo ????(1,2,3,4)Emulatora za ps2 jos nema tako da jedino na pc moze 1 ili 2 , ako je to na soniju onda druga prica!

fanatic je napisao(la):
... ma možeš da "kontriraš" koliko hoćeš i da dodaješ i da oduzimaš kontru on ode tamo gde se namerio i to je to. Eto.
Jeste, ovo je vrlo tacno, ta tendencija postoji i vrlo je izrazena pri default setovanjima. Jedna od retkih mana u RBR-u, ali mislim da nije u pitanju sama fizika nego setting, i kola i volana ( ko upotrebljava volan ).

Od kada sam poceo da menjam setup mnogo je manje izrazeno, a jos vise se smanjilo od kada sam uspeo da doteram volan. Setovanjem volana nisam jos uvek zadovoljan, ali probajte recimo da ga stavite na full linear i da smanjite gain, recimo da ona linija bude potpuno ravna i negde na polovini ili trecini grafikona.

Ovaj WRC i Rally grupe N koji si ti imao prilike da vozis dosta se razlikuju pogotovo sto na WRC je moguce menjati krutost karoserije nezavisno od rollbara . Pa sad mozda je i moguce da wrc bude neupravljiv pri brzini od 50 km/h Nesto slicno kartingu ili postavljanju slic guma na auto pa dok se ne zagreju. tako da to izadje na to valjda. Ida sam probao grupu N i WRC nista mi ne bi znacila jer ne bi znao da iskoristim pune potncijale vozila kako jednog tako i drugog

Mitronije je napisao(la):
Ovaj WRC i Rally grupe N koji si ti imao prilike da vozis dosta se razlikuju pogotovo sto na WRC je moguce menjati krutost karoserije nezavisno od rollbara . Pa sad mozda je i moguce da wrc bude neupravljiv pri brzini od 50 km/h Nesto slicno kartingu ili postavljanju slic guma na auto pa dok se ne zagreju. tako da to izadje na to valjda. Ida sam probao grupu N i WRC nista mi ne bi znacila jer ne bi znao da iskoristim pune potncijale vozila kako jednog tako i drugog

Verujem da se razlikuju od pravog WRC-a. Moj rodjeni brat je vozio LANCER-a WRC cini mi se pete evolucije i rekao mi je da je to nesto potpuno drugacije od svega sto je vozio. E sada, ono sa ne zagrejanim slikovima stoji, ali ovde je gravel povrsina za voznju.

MarkoJ. je napisao(la):
Mislish na gran turismo ????(1,2,3,4)Emulatora za ps2 jos nema tako da jedino na pc moze 1 ili 2 , ako je to na soniju onda druga prica!

Mislim na gran turismo 4 koji radi samo na soniju, koji koshta kao prosechna grafichka na PCju :)

Bane® je napisao(la):

Bane opusti se i kupi taj volan :D

Ser_Zile je napisao(la):
Bane opusti se i kupi taj volan :D
Šta će mi. I dalje vozim Richarda tastaturom bolje od vas sa volanima :). A volim reli da vozim. Ukoliko kupim volan, onda to više nije razbibriga, već je napor, znam o čemu pričam. LFS sa dobro podešenim volanom sa forcefeedbackom je možda najbolja igra koju sam ikada igrao, ali ne može bre pista tako zanimljiva da bude kao otvoreni putevi. Mnogo podešavanja i koje čega, nemam ja bre ni nerava ni vremena za to. Povrh svega, ako kupim volan, onda se podrazumeva da ću da vozim malo više kružnih trka po pisti, pa ću se samim tim pridružiti tim nekim vašim okupljanjima ili ligama (znam da calibra i drapin to voze ili su vozili, šta već), a mogu recimo onda sebe da zamislim kako nekoj budali razbijam glavu u igraonici, jer je hteo kasno da koči da bi me obišao, a u stvari udraio u mene i izgurao me u neki pesak sa kojeg ne možeš da se izvučeš. Reli je druga stvar, imaš otvoreni put, koji ne poznaješ 100%, nemaš ludaka u drugim kolima, boriš se protiv samog sebe i prkosiš zakonima prirode :)...

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
Šta će mi. I dalje vozim Richarda tastaturom bolje od vas sa volanima :). A volim reli da vozim. Ukoliko kupim volan, onda to više nije razbibriga, već je napor, znam o čemu pričam. LFS sa dobro podešenim volanom sa forcefeedbackom je možda najbolja igra koju sam ikada igrao, ali ne može bre pista tako zanimljiva da bude kao otvoreni putevi. Mnogo podešavanja i koje čega, nemam ja bre ni nerava ni vremena za to. Povrh svega, ako kupim volan, onda se podrazumeva da ću da vozim malo više kružnih trka po pisti, pa ću se samim tim pridružiti tim nekim vašim okupljanjima ili ligama (znam da calibra i drapin to voze ili su vozili, šta već), a mogu recimo onda sebe da zamislim kako nekoj budali razbijam glavu u igraonici, jer je hteo kasno da koči da bi me obišao, a u stvari udraio u mene i izgurao me u neki pesak sa kojeg ne možeš da se izvučeš. Reli je druga stvar, imaš otvoreni put, koji ne poznaješ 100%, nemaš ludaka u drugim kolima, boriš se protiv samog sebe i prkosiš zakonima prirode :)...

slazem se sa gore navedenim i ja vise volim rally nego pistu ali moze i to :)
jedino sto nisam jos uvek upao u tu grupu sa volanima ali nadam se uskoro i to ne planiram da kupim da bi imao bolje vreme i bolje vozio nego onako uzivanja radi ;)

Lično mislim da je krug (pista) čudo. Kasna kočenja što reče Bane, idealne putanje, zatvaranje idealne putanje ... Uuuuuuuuuuuu, ma kakav rally, volim ali krug je čudo.

fanatic je napisao(la):
Verujem da se razlikuju od pravog WRC-a. Moj rodjeni brat je vozio LANCER-a WRC cini mi se pete evolucije i rekao mi je da je to nesto potpuno drugacije od svega sto je vozio. E sada, ono sa ne zagrejanim slikovima stoji, ali ovde je gravel povrsina za voznju.

pa mislim princip ponasanja auta je slican .(npr. ako oces da vidis kako se vozi neka zadnja vuca od 200+ konja onda uzmes ladu od 75 sa istrosenim gumama i to je to samo mnogo sporije efekti su isti) ,)

Ljudi koje vam je najbolje vreme u scool stage-u?Meni 1:17 sa volanom a setup nisam dirao(rekord na netu je 1:14.75 sa subaruom imam replay)
Da li je neko probao plugin opciju u opcijama(fizika=different)?

Vrh Dno