Šta je novo?

RHEL 6 Beta izasla a bogami i final :)

ja sam imao problema sa mrezom u odredjenim situacijama, medjutim bilo je do verzije Xen-3.1.2 koja je u repo-u,a sa Xen-3.4+ nije bilo problema.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@e6111
Kako su se ispoljavali problemi?

@kUdtiHaEX
Ne trebaš se zezati nikakvim driverima, svi kerneli počevši od 2.6.23 imaju svu potrebnu infrastrukturu (RHEL 5 i SLES 10 imaju i u ranijim kernelima). Samo ti treba initrd s xen modulima.

Složio sam malu uputu specifično za CentOS/RHEL 5 (mada bi trebalo raditi na bilo čemu), u atačmentu. Brz i prljav način konfigurcije Xen guesta :-devil-: (sastavit ću i za regularan način, kad uhvatim vremena).

Link na Google doc:
https://docs.google.com/document/d/...v3jNDn_VS7p5IBFmk/edit?hl=hr&authkey=CI-jxuYD

Prilozi

• Xen_tutorial.pdf
    93.8 KB · Pregleda: 797
Poslednja izmena:
Ace Rimmer je napisao(la):
@e6111

po secanju,
jedan problem je bio sa dodeljivanjem DHCP IPa, PV guestovima.
drugi problem, kada se virtualizuje Xen PV pod ESX serverom, nije se startovao network interface uopste (stim da je ovo vecini ljudi nebitno).

ali obe situacije su resene sa upgrade na Xen 3.4+ verziju.

Poslednja izmena:
Svaka vam cast na strpljenju i rad u CLI-ju, ja zivim u 'zemlji Dembeliji' i koristim GUI-je za te zezalice.

Koliko sam ja video Centos je odlucio da prvo izbaci Centos 5.6 pa tek onda Centos 6 tako da ce to malo potrajati, sto se njih tice.

@e6111

@kUdtiHaEX
Ne trebaš se zezati nikakvim driverima, svi kerneli počevši od 2.6.23 imaju svu potrebnu infrastrukturu (RHEL 5 i SLES 10 imaju i u ranijim kernelima). Samo ti treba initrd s xen modulima.

Složio sam malu uputu specifično za CentOS/RHEL 5 (mada bi trebalo raditi na bilo čemu), u atačmentu. Brz i prljav način konfigurcije Xen guesta :-devil-: (sastavit ću i za regularan način, kad uhvatim vremena).

Link na Google doc:
https://docs.google.com/document/d/...v3jNDn_VS7p5IBFmk/edit?hl=hr&authkey=CI-jxuYD

Hvala na uputstvu ali resio sam problem drugacije - Xen Server.

Instalirao i posle malo igranja sa mreznim drajverima i podesavanjima sve je proradilo rock stable. Kad skupim para odresicu kesu za Premium licencu i kraj price.

Ako smem da pitam, sta ce ti Premium licenca?

Ok, znam da placeni Xenserver ima nekoliko features-a koji Xenserver free nema (napr dinamicka alokacija memorije virtuelnim masinama, free verzija zahteva restart VM posle promene dodeljenog RAM-a), ali cini mi se da je i ovaj besplatni vise nego spreman za enteprise eksploataciju.

Poslednja izmena:
Treba mi dobar user management po VPS-u sto free verzija nema. Takodje ce mi u nekoj buducnosti trebati dinamicka alokacija memorije kao i pomeranje VPS-ova u letu.

pa glavna razlika je odsustvo HA u free edition.

Xen nije tema, napravite novu temu o hipervizorima pa tamo nastavite.

Što se RHEL tiče KVM je u centru pažnje. Iskoristili smo ga za servere (gestovi su uglavnom CentOS 5.5) za potrebe provajdinga i što se tiče stabilnosti jako smo zadovoljni. Posle malo optimizacije ni performanse ne trpe u odnosu na Linux VServer koji je prethodno korišćen.

Mali OT, koje optimizacije?

Ključna je ksm (Kernel Shared Memory or Kernel Samepage Merging), zatim korišćenje virtio i podešavanje NFS za novonastalu situaciju (veči broj klijenata i veće opterećenje)

Vrh Dno