Šta je novo?

RH versus Mandrake

mambo

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2002
Poena
619
Poceo sam intenzivno da ucim Lindzu...uzeo sam Mandraka za pocetak.....Mogu reci da sam zadovoljan kako napredujem i sve mi se vise dopada......

E sad...... voleo bih da probam RH 9 ...medjutim osnovni razlog zasto ne prelazim na isti je sto Mandrak ima RPM Drake ili kako se vec zove onaj alat sa kojim mogu da lepo izaberem koji cu paket da instaliram ,kao i ukratko o tom paketu...cini mi se da ovo na redhatu ne postoji....
Moje je pitanje kako bre system admini i drugi frikovi znaju sta da instaliraju?
Mislim bez ovog mandrakovog alata ja sam bash nemocan...to je izgleda jedini razlog zbog koga jos uvek njega cackam...

Da li se na redhetu i drugim distroima jednostvano cd-uje na CDROM ...pa onda ls da ti izlista pakete ,pa zatim rpm -ivh.... i sta ti ja znam...jel ima pod shellom neki alat za ovo ili to tako mora da bude...pitam sve ovo,jer u firmi serveri su mi pod linuxom...pa ce mi se kasnije desavati da moram da ih malko chackam.... a nijedan nema KDE vec cist shell i svi su pod RH-om...... system admin nije svaki dan prisutan...pozdrav i hvala na pomoci...unapred :wave:

RPM Drake je samo frontend za rpm podsistem. I pod RH-om imas (ili mozes da doinstaliras) neki frontend, tipa Package Manager. RH je nekada koristio i GnoRPM, ali je on bio vezan valjda za stari gtk+ pa sada biva zamenjen. NautilusRPM jos nije gotov, pa bi valjda krpm (KDE frontend za rpm) bio pravi izbor.

Inace, za snalazenje ti je dovoljan i sam rpm podsistem da iz konzole saznas sve sta te interesuje, samo treba procitati upustvo kako se koristi :) Na serverima se neretko ne instalira X, pa ionako moras sve iz konzole - pogotovo ako se radi o remote administraciji.

Uzmi SuSE, on ima YaST, možeš da instaliraš šta i kako hoćeš...

SuSE=uzaaaaaaaaaaaaasssssssssss
a taj YaST zakuca ceo sistem na nekim mestima tako da :))))))))))) lol
Fedora Core 2 i Slackware su prava stvar tj i svaki redhat je dobar, a mandrake je previse deciji bukvalno ko win klik klik klik klik ,a to nije bas linux tako da za pocetnike je redhat prava stvar jer je posle veoma lako prebaciti se na najbolji linux a to je slackware naravno :))))))

IronSERB je napisao(la):
Fedora Core 2 i Slackware su prava stvar tj i svaki redhat je dobar, a mandrake je previse deciji bukvalno ko win klik klik klik klik ,a to nije bas linux tako da za pocetnike je redhat prava stvar jer je posle veoma lako prebaciti se na najbolji linux a to je slackware naravno :))))))

Svako favorizuje neku linux distribuciju, to je i u redu, sloboda izbora... Jedino se ne bih složio sa tobom da je SuSE=uzaass. Ja ga koristim i u firmi i kod kuće i potpuno je OK (verzija 9, a i prethodne su meni lično bile bolje nego RedHat, Mandrake). Sa Slackwareom nisam radio 5 godina, pa ne mogu da komentarišem...

IronSERB je napisao(la):

Pa za Suse distro i uopste za Linux nisam mnogo kompetentan....Ima dosta ljudi koji zele kao i ja da predju sa Windows-a na linux.....instalirao sam vise puta i RH i Mandrake.. Slazem se da RH spada u jednu od boljih distribucija (stabilnu,kvalitetnu..itd..itd) ali bash zbog toga "klik,klik i opet klik" navika mislim da je Mandrak dobar za pocetnike kao sto sam ja :) ....Vremenom kako ucim linux shvatam da cu pre preko shella doci do nekog foldera nego preko stakora i KDE-a...ali da sam ja odmah recimo uzeo slackwera i tome slicno shipak bih instalirao stampac ili Webmin ili tome slicnoo....... Sta hocu da kazem je da je za apsolutnog biginera kakv sam i sam u svetu linux-a verovatno Mandrak najlaksi za razumevanje i ucenje... a onda je lakse preci na neki bolji (stabilniji,kvalitetniji) distro... Ispravi me ako gresim... Konkretno u vezi ovog posta... ja bih mnoogo teze odradio instalaciju nekog RPM paketa kao pocetnik preko shell-a u recimo RH...nego sto sam to uradio preko RPM Drake-a iz Mandraka.... nadam se da razumes...na kraju svaka distribucija je dobra koja pojedincu odgovara da najbrze uci Linux...a vremenom kako mu iskustvo raste izabrace onu koju smatra najbolje... pozdrav i ziveli :wave:

IronSERB je napisao(la):

Najveca istina koja je ikada izrecena na ovome forumu (jedan veoma nezadovoljan SuSe user)

Hm, tesko da ce linux komjuniti imati ikakve koristi od flejmovanja izmedju distroa. Ljudi, lindza je free, velika vecina stvari u distroima je ista. Uzmes, probas. Ne dopada ti se? Probaj drugi. Ne dopada ti se ni taj? Nije ti sudjeno u ovom trenutku. Vrati se na win i sacekaj sledecu stepenicu u razvoju linuxa. Ne moz' jednostavnije da bude.

YAST je jedan malo siri podsistem - u njemu ima modula i modula. Moduli koji se odnose na detekciju i instalaciju drajvera recimo ne umeju ponekad da se snadju sa bas frishkim hardverom. Jednostavno ne koristiti taj modul. Sve te stvari uvek mogu da se srede i namest "in the old way". Meni licno nije nikada nista blokirao.

Poslednja izmena:
@ mambo: slazem se totalno ali bolje odmah redhat sa malo manuala nego mandrake jel je gubljenje vremena mada opet svako ima svoj ukus i te dve distr su veoma slicne

@ silverglider: nemozes da kazes da su sve distro iste, mozda u osnovi ali da su iste nebi bilo toliko distribucija mislim ti pored ovih nabrojenih ovde imas jos sigurno 20 komada tako da nije to sve isto,a ja sam licno naisao na mali milion problema sa SuSE linuxom i kao takav mi se nesvidja uopste.To je naravno neko moje misljenje.

Hteo bi da napomenem i Debian koja je isto veoma dobra linux distribucija al da se okrenem temi i u redhatu imas rpm menager tako da isto sve funkcionise ali voleo bi da te okrenem ka jednom drugom linuxu noviji od redhata i mandraka , izlazi sa 2.6.x kernelom u sebi.Izdaje se pod redhatom ali nerade ga isti ljudi -- http://fedora.redhat.com pa pogeldaj mozda ti se svidi.

Kada sam rekao da je vecina stvari u distroima ista, mislio sam na sledece: kernel moze da se stavi isti, prakticno je isti apache, mysql, openoffice, itd u pitanju. LJudi ce svakodnevno biti u takvim programima, a ne u yastu ili drake paketima.
A u originalu postoji ionako par sustinski razlicitih distroa - mandrake i suse su napravljeni od redhata, knopiks recimo od debiana, itd.

Vrh Dno