Šta je novo?

Rezanje DVD Audio diskova?

mmilovan

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2004
Poena
619
Zelim da upitam ovde ljude, postoji li program kojim bi snimljeni stereo signal 24Bit, 96KHz PCM coded, mogao da snimim da bude citljiv kao DVD Audio format (za neki, pretpostavljeni, buduci uredjaj koji reprodukuje DVD Audio diskove)?

Da li je to neko uspeo da uradi u "kucnoj varijanti"? Pretpostavljam da je za to potreban i rezac koji podrzava rezanje tog formata? Ima li takvog?

Ili "oni" i dalje glodju kosku, i drugome ne daju?

DVD-A authoring je izvodljiv i u kucnim uslovima, radio sam to na obicnom Pioneeru 106, na standardnom DVD-R disku. Za detalje me ne pitaj, "poslovna tajna". Uglavnom, ako se nadas da ces sve sto ti je potrebno od softwarea naci na warez sajtovima, mrka kapa. DVD-A authoring je jos uvek prilicno "legalan" biznis, njime se bavi relativno malo ljudi, i niko od njih nije lud da mukom stecena iskustva i skupo placene alatke pusti u "slobodnu distribuciju"...

A cisto da imas za orjentaciju, na jednoslojni DVD-R moze da stane oko 120 minuta PCM stereo snimka sa 24/96 parametrima, bez koriscenja MLP kompresije. Pomenuta minutaza se odnosi na najprostiji DVD-A, tzv. "black screen", bez ikakvih dodatnih video materijala, grafika, menija, itd

Zar Audio DVD ne bi trebao da bude 192kHz/24 bita za stereo? Ili je DVD-A fleksibilniji po pitanju sadrzaja?

HEJ ... gde to moze da se nadje!?!?!?!?

Znachi .. kupih Audigy2 :wall: .. kupih Creative Megaworks 550 zvucnike :wall: ... i naravno htedoh da preslusam neki DVD audio disk ali eto :wall: .. nece me vec jedno 9 meseci :wall: .. ima li tog chuda negde? :mad: Nehto makar malo reprezentativno po pitanju izvedbe .. recimo da nije kollekcija "The best of Mile M.F. Kiticc" .. a??? a??? AA?? :,,:

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Zar Audio DVD ne bi trebao da bude 192kHz/24 bita za stereo? Ili je DVD-A fleksibilniji po pitanju sadrzaja?

To je maksimalni podrzan "kvalitet", ali nije problem staviti i slabiji audio. Mozes da stavis i audio u CD kvalitetu, ako si blesav :D . Zbog ogranicenja formata u maksimalnom bitrate-u, kao i raspolozivog prostora na DVD-u, DVD-A se najcesce i prave sa 96/24 audio zapisima. OK, postoji nekoliko izdanja koja imaju stereo zapis u 192/24 (mada je diskutabilno da li ti snimci stvarno zadovoljavaju ovo 192/24), ali za 5.1 audio 96/24 je maksimum. Pa cak i takav snimak zahteva veci bitrate nego sto DVD tehnologija moze da izgura, i da nema MLP kompresije ne bi mogao da se reprodukuje.

ivanj je napisao(la):
Znachi .. kupih Audigy2 :wall: .. kupih Creative Megaworks 550 zvucnike :wall: ... i naravno htedoh da preslusam neki DVD audio disk ali eto :wall: .. nece me vec jedno 9 meseci :wall: .. ima li tog chuda negde? :mad: Nehto makar malo reprezentativno po pitanju izvedbe .. recimo da nije kollekcija "The best of Mile M.F. Kiticc" .. a??? a??? AA?? :,,:

Prosetaj po audio radnjama u centru (IPS, Mamut,...), trebalo bi da imaju po neko DVD-A izdanje.

Zorro je napisao(la):
To je maksimalni podrzan "kvalitet", ali nije problem staviti i slabiji audio. Mozes da stavis i audio u CD kvalitetu, ako si blesav :D . Zbog ogranicenja formata u maksimalnom bitrate-u, kao i raspolozivog prostora na DVD-u, DVD-A se najcesce i prave sa 96/24 audio zapisima. OK, postoji nekoliko izdanja koja imaju stereo zapis u 192/24 (mada je diskutabilno da li ti snimci stvarno zadovoljavaju ovo 192/24), ali za 5.1 audio 96/24 je maksimum. Pa cak i takav snimak zahteva veci bitrate nego sto DVD tehnologija moze da izgura, i da nema MLP kompresije ne bi mogao da se reprodukuje.

Lepo, sve mi se vise svidja DVD-A :)
Iako ni SACD i DVD-A nisam imao prilike da "u'vatim" i poslusam, DVD-A mi je sve simpaticniji. Em moze da se prilagodjava kapacitet obaranjem kvaliteta, em se muzika zapisuje u obicne fajlove = prostije i sigurnije "grebovanje" (kada to jednog dana postane aktuelno). Posto je SACD dvoslojan a donji sloj je isti kao kod obicnog CD-a, opet ce (mozda, jednog dana) da bude jebade sa raznim Exact Audio Kopijima, jer nema ECC i EDC-a...

Zorro je napisao(la):
DVD-A authoring je izvodljiv i u kucnim uslovima, radio sam to na obicnom Pioneeru 106, na standardnom DVD-R disku. Za detalje me ne pitaj, "poslovna tajna".

...
A cisto da imas za orjentaciju, na jednoslojni DVD-R moze da stane oko 120 minuta PCM stereo snimka sa 24/96 parametrima, bez koriscenja MLP kompresije.

Hmmm, pa... posteno... mislim ovaj prvi deo odgovora... Mada, citava stvar mi treba zbog arhiviranja stvari koje sam vec snimio u pomenutom standardu 96/24, glupo mi je da obaram jednom postignut nivo, zbog nepostojanja programa, ali dobro, sta je tu je...

A sto se drugog dela odgovora tice, uzgred, cujem li ja ponovo rec "kompresija" ili mi se to cini? :)
Zar opet kompresija?
Huh...

Poslednja izmena:
Da li ima u beogradskom ips-u mike oldfield millenium bell 2003 audio dvd kao i tipper sorrounded audio dvd (procitah ova dva u svetu kompjutera da ima kod nas) i koja je adresa ips-a ili neke druge prodavnice gde to ima ?

mmilovan je napisao(la):
A sto se drugog dela odgovora tice, uzgred, cujem li ja ponovo rec "kompresija" ili mi se to cini? :)
Zar opet kompresija?
Huh...
Lossless kompresija.

Em moze da se prilagodjava kapacitet obaranjem kvaliteta, em se muzika zapisuje u obicne fajlove = prostije i sigurnije "grebovanje" (kada to jednog dana postane aktuelno).
Koliko sam ja shvatio DVD-A još uvek ne može da se izgrebuje. A i kada bude moglo nešto ne verujem da će biti baš prosto.

Poslednja izmena:
Ne verujem da je problem u cistom grebovanju, s obzirom da su to fajlovi (.AOB). Pretpostavljam da struktura doticnih fajlova jos nije poznata ljudima koji bi mogli napraviti "grebere", ali verujem da je to samo pitanje vremena (isto ko i sa vobovima).

Ne verujem da je problem u cistom grebovanju, s obzirom da su to fajlovi (.AOB). Pretpostavljam da struktura doticnih fajlova jos nije poznata ljudima koji bi mogli napraviti "grebere", ali verujem da je to samo pitanje vremena (isto ko i sa vobovima).

Mada sam na nekom sajtu koji se bavi ovom temom - uz mnostvo drugih (http://www.stevehoffman.tv/forums) procitao da "nikad, nikad, nikad nece da se napravi greber za DVD-Audio". Zanimljiv pravac razmisljanja.

Poslednja izmena:
Kompresija na DVD-Audio formatu je "samo" 2:1

Sto se tice rezolucije, poenta je da DVD-Audio ima dve grupe kanala. Nikako prva grupa (najcesce prednji stereo par) ne moze da ima losiju rezoluciju od druge grupe. Sam producent diska bira "jacinu" rezolucije. Iako je DVD-Audio superioran ne bi mogao da izdrzi da se svi kanali guraju sa maksimalnom rezolucijom

Iako ni SACD i DVD-A nisam imao prilike da "u'vatim" i poslusam, DVD-A mi je sve simpaticniji. Em moze da se prilagodjava kapacitet obaranjem kvaliteta, em se muzika zapisuje u obicne fajlove = prostije i sigurnije "grebovanje" (kada to jednog dana postane aktuelno). Posto je SACD dvoslojan a donji sloj je isti kao kod obicnog CD-a, opet ce (mozda, jednog dana) da bude jebade sa raznim Exact Audio Kopijima, jer nema ECC i EDC-a...

Cek, cek, otisao si malo predaleko u "planiranju"... :D Prvo, nema svrhe da na DVD-A snimas bilo sta "slabije" od 96/24, jer to mozes da turis i na obican DVD-Video disk. Snimanjem na DVD-A bi dobio isti kvalitet zvuka, a disk bi mogao da se reprodukuje samo na DVD-A kompatibilnim uredjajima.

Muzika se ne zapisuje u "obicne fajlove", vec u .aob fajlove, koji imaju drugaciju, kompleksniju i jos uvek neprovaljenu zastitu, za razliku od .vob fajlova kod klasicnog DVD-Videa. Zbog toga je "grebovanje" DVD-A naslova trenutno nemoguce, a i sama struktura .aob fajlova je misterija. Kada neko bude razbio zastitu, verovatno ce biti moguce rekonstruisati i "iscupati" originalne audio fajlove koriscene za authoring, ali sve je to "zivi bili pa videli"...

Zorro je napisao(la):
Prosetaj po audio radnjama u centru (IPS, Mamut,...), trebalo bi da imaju po neko DVD-A izdanje.
Pa vidis .. reche mi onaj tip za shankom u Mamutu da verovatno imaju ali ne zna koji izvodjaci su u pitanju niti kako da ih prepoznam. Moze li neko da mi da preciznija uputstva o tome koji bi od izvodjacha mogli da imaju takva izdanja? Stvarno mi je malo teshko da sad idem i prevrcem svaki od 5000-6000 diskova iz Mamuta (kakve sam srece, najverovatnije bi DVD-A diskovi bili od broja 5990 - 6000 po mom redosledu prebiranja).

Jedno pitanje... posto je authoring DVD-a toliko komplikovan, zasto se ne bi taj semplovani muzicki fajl snimio na DVD kao obican fajl... naravno, ako je cilj samo pustanje na racunaru.

ljtruba je napisao(la):
Kompresija na DVD-Audio formatu je "samo" 2:1
Pa sve sadašnje lossless kompresije smanjuju na oko 60%-70% veličine originala, tako da ako je 2:1 to je sjajno.

Bogami, 2:1 ne izvlaci ni Monkey Audio... zaista sjajno.

mmilovan je napisao(la):
Hmmm, pa... posteno... mislim ovaj prvi deo odgovora... Mada, citava stvar mi treba zbog arhiviranja stvari koje sam vec snimio u pomenutom standardu 96/24, glupo mi je da obaram jednom postignut nivo, zbog nepostojanja programa, ali dobro, sta je tu je...

Zar opet kompresija?
Huh...

Don`t take it personal, jednostavno sam pod "zakletvom" da mi taj authoring software nece izaci iz kuce.

Ako ti je bas zapelo da napravis DVD-A, potrazi proggy "DVD Audio Creator". Imaj u vidu da je manji problem da ga nadjes, a mnogo veci da provalis kako funkcionise...

Da, kompresija, ali bez gubitaka (bar tako tvrde).

A moram nesto i ja tebe da priupitam: kako/cime/kod koga/na sta si snimio taj 96/24 audio zapis?

ivanj je napisao(la):
Pa vidis .. reche mi onaj tip za shankom u Mamutu da verovatno imaju ali ne zna koji izvodjaci su u pitanju niti kako da ih prepoznam. Moze li neko da mi da preciznija uputstva o tome koji bi od izvodjacha mogli da imaju takva izdanja? Stvarno mi je malo teshko da sad idem i prevrcem svaki od 5000-6000 diskova iz Mamuta (kakve sam srece, najverovatnije bi DVD-A diskovi bili od broja 5990 - 6000 po mom redosledu prebiranja).

Ne mogu da verujem da su takvi papani :zgran: , k`o krompir da prodaju, "sam izaberi dzak". No dobro, ovo je Srbija brale...
U IPS-u su svojevremeno DVD-A izdanja bila izdvojena na polici iznad kase, valjda su i dalje.
Za spisak vecine DVD-A izdanja dostupnih u Evropi, idi na www.amazon.co.uk i u search, u rubrici "popular music", upisi "dvd audio".

Dandy je napisao(la):
Jedno pitanje... posto je authoring DVD-a toliko komplikovan, zasto se ne bi taj semplovani muzicki fajl snimio na DVD kao obican fajl... naravno, ako je cilj samo pustanje na racunaru.

Naravno, ovo je uvek dobra solucija. Meni doduse pustanje na racunaru nije cilj (a i besmisleno je poprilicno) nego vise arhiviranje za buducnost kada format postane standard.

Zorro osvetnice,
sibnuo sam ti PM da ne smaram ovdi :)

Poslednja izmena:
Uopste nije potrebno da vas iko odavde folira i ne govori vam kako da uradite audio DVD.Dovoljno je da u odgovarajuci video editor (na primer Sony Vegas) postavite SAMO audio fajlove bez filma ili slika i eto vam audio DVD-a.Mada postoje dve vrste.Ja radim takozvane DVD audio only diskove koji su opisani ranije dok audio DVD mogu da se izrade koristeci STEINBERG WAVE LAB koji u verziji 5.0 izradjuje sestokanalne audio fajlove koji su citljivi i na 5.1 sistemima.

Hvala, ovaj thread je bio davno, davno - pre dve godine... ufffffff...

U medjuvremenu se dosta toga izmenilo u pogledu DVD authoringa. "Dosla" je gomila programa koji to rade, opcije su neslucene.

E sad, lepo je sto si naveo da postoje dva tipa DVD audio authoringa. Jedan je "obican" DVD bez slike sa strukturom DVD videa. Naravno, on se uvek moze vratiti nazad u wav fajlove (nesto kao audio ekstrakcija, samo ovde se koristi program za ripovanje zvuka sa filmskih DVD-jeva). Nisam siguran, ali je jedan od standarda za tako pravljen DVD, Stereo, 48 KHz semplovan PCM. Naravno, visekanalni zvuk kod DVD Videa je druga tema i dodatak za sebe.

Drugi je pravi DVD-Audio, vece rezolucije (najcesce) i citljiv na plejerima koji mogu da ga prepoznaju. Njih je zasad, i dalje, jako malo. Pionir napravio neki multipraktik, valja se i kod nas. Ne verujem da disk napravljen Stajnbergom 5.0 mogu da progutaju vecina DVD plejera koji se prodaju na "trzistu".

Treca stvar je SACD authoring, jos jako redak kod nas. SONY ne daje, izgleda, nikome licencu za authoring istih u kucnim uslovima. Mozda nisam u pravu, mozda se mnogo toga izmenilo do sad.

E sad, ako imas jos sta da dodas, hvala, svaka sugestija i primedba je dobrodosla. :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno