Šta je novo?

Rezac Usporio 100%????

mkrnjic

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
619
Pozdrav svima, Ovde sam procitao dosta dobrih stvari
i nakraju me muka naterala da se i ja javim.

Pre oko mesec i po dana kupim ja RW-NEC 7800B i pocnem da rezem
RW vezem kao Primary Slave a LG 48x mi je Secondary Slave
Sve je bilo Ok .
Disk od 700Mb "on fly" je przio za 5 i po minuta
malo slabije nego na testovima ali ok.
Image file je pravio za oko 3'

Kada sam rezao "on fly" obicno je na kraju prijavljivao
Buffer Underrun avoided nekih 50 tak puta ,
a kada sam rezao bilo nesto sa HDD-a ili Image file mozda bude
1-2 puta izbegnut Buffer Underrun.

Posto sam cesto kacio neciji disk morao sam ( Flat kabl za drugi kanal ima samo jedan konektor ) da otkacim CD ROM i na njegovo mesto vezem RW , a na mesto RW-a vezujem drugi HDD
Resim ja da promenim taj flat kabl i uzmem neki drugi sa dva konektora tako da mi Primary Slave bude slobodan za drugi HDD
, a Rw i Cd ROM mi budu na drugom kanalu.

Od tad pa nadalje i ubuduce pocinju moje muke

700mb sada reze za 9-10'u bilo kojoj opciji , a
Buffer Underrun avoided mi prijavljuje i po 150-180 puta kada reze Image File ili kada nesto drugo rezem sa HDD-a . Nesmem ni da pomislim sta bi mi prijavio za "on fly".

U medjuvremenu sam svasta probao i nakraju vratio moj stari kablic ali on i dalje sporo reze .

Ima li neko pojma Sta je u pitanju

Win Xp , 128 NCP , GF2, T-bird 750, MSI- K7T Turbo , 20Gb AS, Nero 5.5.7.2
Par puta sam i pocistio ceo disk i nista .

Aj sad malo VI

Unapred Hvala

U Device Manageru Pise za IDE Secondary da mu je
UDMA If avaiblle i vidi rezac kao Udma 33 sto je OK
tako je bilo i pre.
Sada mi je i rezac na prvoj grani a tu je UDMA sigurno ukljucen

Ajde Ljudi Pomagajte Pocupah i ovo malo kose .....

Ovaj problem ce ti verovatno resiti neko ko se mnogo bolje razume u ovakve stvari od mene, ali ja citah negde da se bas ne preporucuje da su na istoj grani rezac i citac... hmmm... e, sad moj je savet da citac stavis kao primary slave (moguce da ce imati sporiji odziv), rezac na drugu granu kao master i onda ti ostane secondary slave za drugi HDD...
probaj pa vidi da li ima neke razlike...

drugarski :wave;

Bane_r je imao isto puno problema sa Necovim rezacom, doduse mislim da je u pitanju bila 12-ica. U svakom slucaju on je resio to tako sto je stavio nec na sec. slave i (ako se dobro secam) iskljucio dma.

Boris je napisao(la):
Da li je ukljucen UDMA na toj grani.

E ovo sa UDMA na IDE grani gledam po milioniti put. Ajde sada da mi neko objasni zbog čega treba da bude uključen za IDE rezač UDMA ?

OK Marsovac slazem se da citac i pisac netreba da budu na istoj grani

Prvi raspored je bio Prim.M. HDD; Prim.S. Cd-RW; Prim.S. Cd Rom
Samo sam povezao pisac I sve je radilo fantasticno, samo mi je Flat
Kabal za Drugi kanal imao Jedan Flat konektor i nisam mogao da prikacim
cetvrti uredjaj ( HDD)

Promenim ja kabal i bude sledeca situacija:
Prim.M. HDD;Prim.S.-----;Prim.M. Cd-Rw ;Prim.S. Cd Rom
Posle toga prebacim Cd-Rw na Prim.S., a Cd Rom mi oatane na drugoj grani
i opet nista i dalje je sporiji skoro duplo
Zatim sam zamenio mesta pisacu i citacu tj.
Prim.S. je Cd Rom , Prim.M. Cd-Rw
i opet nista i na kraju vratim i moj kablic i raspored kao na pocetku ali
jedno veliko nista

leksa probacu i sa sec.slave bez UDMA pa cu videti ali cinimise da nisam ja te srece

Wakizashi
Aj Budi malo konstruktivniji
Ja neznam kako je sistem video moj RW prvi put ali je sve izlo ko ludo
od promene kabla katastrofa i od tada sam poceo i da petljam sa UDMA i PIO 4

Sve ideje su dobrodosle
Pozdrav

Pa zato što ni na jednom svetskom forumu nisam video da je neko savetovao da se uključuje UDMA za IDE rezače. Svuda, ali svuda je za IDE rezače UDMA/DMA isključeno i u sWINj-u i u BIOS-u. Recimo
http://www.cdmediaworld.com/hardware/cdrom/cd_burn_tips.shtml , kao i mnogi drugi da ne jurim sada...
e zato bih ja voleo da mi objasni neko zašto je potrebno da uključim UDMA za IDE pisač...

Znači, ukratko...
Isključiš bilo kakav UDMA za granu na kojoj ti je CDRW, i nikako ga ne stavljaš na granu na kojoj ti je HDD.
Znači IDE 1 - HDD
IDE 2 - CDRW - Master
CDROM - Slave
Kod mene je tako, i HDD je na 80žilnom kablu, a CD i rezač na običnom. I sve fercera...:)

OK Probacemo . Javicu veceras

Pozdrav

Ja sam imao problem u winxp-u da je pisac imao ogromnih problema sa baferom (simptomi su bili identicni tvojim), a problem je poceo da se javlja iznenada, odnosno prethodno je radio perfektno. Desilo se da je bio podesen pio mode i nikako nije mogao da prihvati nista vise od toga a onda sam problem resio instalacijom busmaster drajvera i postavljanjem na dma multiword 2 mode.

Lazo
Imao sam i ja u jednom trenutku kada mi je pisac bio na sec.master MultiWord DMA Mode 2 i to sam dobio kada sam promenio Transfer mode: sa PIO na UDMA if available i tada je on sam dole u Current Transfer Modu promeni sa PIO Only na MultiWord DMA Mode 2 i opet nista.
Ipak recimi nesto vise o instalaciji busmaster drivera , Tj gde i kako da ga nadjem.

Pozdrav

Ja sam problem resio tako sto sam:
1)u biosu iskljucio, odnosno stavio na disabled, auto udma(ili kako vec) za mesto na kom je pisac(u mom slucaju secondary master)
2)instalirao via bussmaster drivere

Postoji i resenje bez ove 2 radnje gore, a to je u sistemu iskljucivanje DMA za pisac, ali pri tom slucaju pisac ne moze da, odnosno ocajno, cita diskove...

To sve dakle na necu 7700(12x)...

Nazad
Vrh Dno