Ja mislim da se ti svadjas sa terminologijom. Ne razumem sta smatras pod terminom "internet jezik" - za takvu kvalifikaciju jos nisam cuo. Da si rekao "internet programski jezik", pa jos i nekako.
Java je bila, jeste i ostace programski jezik. Ima sve odlike programskog jezika i tu o terminologiji prica zavrsava. Java i jeste bila pravljena sa internetom kao glavnim ciljem, a pravljenje standalone aplikacija nije ni bilo u vidu kada je dizajnirana. To sto se fokusira na jednu oblast ne negira njenu prirodu programskog jezika. I Fortran se bio fokusirao, recimo, na oblast matematicke obrade i nije bilo nimalo lepo i lako raditi grafiku ili baze njime, na primer. Pa je ipak i on programski jezik.
Internet zahvata veliki kolac IT sveta danas; mnogi korisnici racunara znaju za internet, a za mnoge druge stvari ne. Takva danas izuzetno vazna oblast je zahtevala specijalizovan alat samo za sebe. Dovoljno mocan da prevazidje ogranicenja html-a, a opet dovoljno univerzalan da se rasiri po razlicitim platformama. Veliki plus na univerzalnosti se morao platiti performansama. Kako da pravis optimizacije koda koji treba da se izvrsava i na x86-ticama i na riscu i alphi i ko zna cemu jos ne? I takvo pravljenje izvrsnih fajlova je bio vise usupak i odstupanje od generalnog dizajna jezika (posto se tu mora koristiti segment specifican za pojedinu platformu).
Naravno da niko normalan ne bi pravio igre ili program za video obradu u Javi (mozda neki deo da), a ni Java se ne gura u te oblasti. Zvucis mi vise kao neko ko je inercijom navikao da koristi jedan alat, probao drugi i nesto se razocarao, jer to nije bilo no sto je ocekivao. To nije razlog za nipodastavanje (nemoj samo da ispade ono "e, kako je glupa ova java, a ja radim cak u C++u, covece"). Navikni se da su se oblasti jos vise diversifikovale i usitnile i da specijalizovani alati nekada zavrsavaju posao brze i/ili bolje od uopstenih. Ako ti se ne ne svidja ta oblast ili taj jezik, to je tvoj problem - imaj na umu da je to drugi jezik, bukvalno, i ako deli sintaksnu osnovu sa C++om, ne mora da znaci da ce da ima sve ostalo isto kao C++, jer bi onda bio C++, a ne Java. Hiljade i hiljade developera u svetu koristi u praksi Javu svakodnevno, rade stvarno dobre stvari i vrlo ce se iznenaditi kada pocnes da ih obavestavas da su bili sve vreme u zabludi, te da su radili u necem debilnom sto ni nije programski jezik.