Šta je novo?

Retorika na delu

telegram_sam

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2002
Poena
619
Ajde sad jedno jako bezobrazno pitanje, al me interesuje sta mislite. Naime, da li je Java programski jezik ili sarena laza.....
Ja tvrdim ovo drugo, a vi?

Pitanje nije bezobrazno, mada meni licno zvuci malo onako "vruce je danas, hajde da pricamo nesto".

Zatim, kada uz pitanje ponudis i odgovor, red je da se da i neko obrazlozenje zasto i na osnovu cega si ga formirao.

I kao sto rece range, definisi "sarenu lazu".

"Microsoft to Cut Off Support for Java in 2004 - Microsoft spokesman Jim Cullinan said the company will no longer include Sun's Java programming language in its Windows operating system starting in 2004, citing security concerns." , odavde.

RamOne je napisao(la):
"Microsoft to Cut Off Support for Java in 2004 - Microsoft spokesman Jim Cullinan said the company will no longer include Sun's Java programming language in its Windows operating system starting in 2004, citing security concerns." , odavde.

A sta je tu novo? WinXP nema ukljucen JRE, pa ipak to nije ubilo javu. Sam nedostatak podrste za javu pod windowsom ne znaci puno, mada ce svakako smanjiti njenu popularnost. Prvo zato sto samo pravljenje GUI aplikacija u javi nije ono zasta je ona napravljena, a sto se tice server side programiranja, nedostatak windows podrske ne znaci ama bas nista. Druga stvar je sto ne treba razmisljati tako da ako MS kaze da nesto nece podrzati, to automatski propada.
PS: pogledaj u cemu je uradjen taj sajt ciji si URL poslao

range je napisao(la):
A sta je tu novo? WinXP nema ukljucen JRE, pa ipak to nije ubilo javu. Sam nedostatak podrste za javu pod windowsom ne znaci puno, mada ce svakako smanjiti njenu popularnost. Prvo zato sto samo pravljenje GUI aplikacija u javi nije ono zasta je ona napravljena, a sto se tice server side programiranja, nedostatak windows podrske ne znaci ama bas nista. Druga stvar je sto ne treba razmisljati tako da ako MS kaze da nesto nece podrzati, to automatski propada.
PS: pogledaj u cemu je uradjen taj sajt ciji si URL poslao
video sam, to je ipak novinska agencija, oni samo prenose vesti...

silverglider je napisao(la):
Pitanje nije bezobrazno, mada meni licno zvuci malo onako "vruce je danas, hajde da pricamo nesto".

Zatim, kada uz pitanje ponudis i odgovor, red je da se da i neko obrazlozenje zasto i na osnovu cega si ga formirao.

I kao sto rece range, definisi "sarenu lazu".

Pa, jeste vruce, ali nije to razlog zbog koga sam postavio pitanje. Sad, posto niste shvatili zasto sam rekao sarena laza. Ajde da pojasnimo. Recimo da je upotrbljivost, ovog cuda ogranicena na internet, i da jednostavno nema smisla i razmisljati o istoj u koliko nesto nije namenjeno da radi na mrezi. Zatim mozemo dalje, onaj njen pcode, je jedna glupost, ali naravno bez toga ne moze, jer ne bi bilo moguce da programi budu platformski nezavisni. Zatim neverovatna sporost, pracena nedostatkom nekih mnogo dobrih stvari. Jednostavno to nije programski jezik, nego internet jezik, jer u njhemu jednostavno nije moguce napisati iole jacu aplikaciju, a da ona moze da rad bar podnosljivom brzinom. A tu je naravno i lakoca pisanja izvornog koda koja se meri sa debilizmom, a na to nas ne uci sveti C++. Jednostavno mislim da je svrstavanje Jave u programske jezike jedna velika laz i nista vise, mamac za lakoverne..........

tvoj "problem" :) je u tome sto si ocekivao previse. Nija java cudotvorni alat kojim mozes da resis sve probleme. Dakle problem su prevelika ocekivanja. Isto kao kad bih ja rekao: ma ovaj c++ nije nista posebno, neke probleme mogu mnogo jednostavnije da resim u drugim jezicima. A ta tvoja prevelika ocekivanja su proistekla iz propagande, nekada i besplatne. Neko se odusevi mogucnostima, i onda kaze java je jezik buducnosti, jedino to vredi uciti i nista vise. Treba nauciti principe programiranja, i naravno znati jedan jezik bas onako dobro, ali covek treba da ima sirok pogled, da shvati da pored toga postoje i druge stvari, drugi alati koji u najmanju ruku istovetno mogu da odrade posao.

Ja mislim da se ti svadjas sa terminologijom. Ne razumem sta smatras pod terminom "internet jezik" - za takvu kvalifikaciju jos nisam cuo. Da si rekao "internet programski jezik", pa jos i nekako.

Java je bila, jeste i ostace programski jezik. Ima sve odlike programskog jezika i tu o terminologiji prica zavrsava. Java i jeste bila pravljena sa internetom kao glavnim ciljem, a pravljenje standalone aplikacija nije ni bilo u vidu kada je dizajnirana. To sto se fokusira na jednu oblast ne negira njenu prirodu programskog jezika. I Fortran se bio fokusirao, recimo, na oblast matematicke obrade i nije bilo nimalo lepo i lako raditi grafiku ili baze njime, na primer. Pa je ipak i on programski jezik.

Internet zahvata veliki kolac IT sveta danas; mnogi korisnici racunara znaju za internet, a za mnoge druge stvari ne. Takva danas izuzetno vazna oblast je zahtevala specijalizovan alat samo za sebe. Dovoljno mocan da prevazidje ogranicenja html-a, a opet dovoljno univerzalan da se rasiri po razlicitim platformama. Veliki plus na univerzalnosti se morao platiti performansama. Kako da pravis optimizacije koda koji treba da se izvrsava i na x86-ticama i na riscu i alphi i ko zna cemu jos ne? I takvo pravljenje izvrsnih fajlova je bio vise usupak i odstupanje od generalnog dizajna jezika (posto se tu mora koristiti segment specifican za pojedinu platformu).

Naravno da niko normalan ne bi pravio igre ili program za video obradu u Javi (mozda neki deo da), a ni Java se ne gura u te oblasti. Zvucis mi vise kao neko ko je inercijom navikao da koristi jedan alat, probao drugi i nesto se razocarao, jer to nije bilo no sto je ocekivao. To nije razlog za nipodastavanje (nemoj samo da ispade ono "e, kako je glupa ova java, a ja radim cak u C++u, covece"). Navikni se da su se oblasti jos vise diversifikovale i usitnile i da specijalizovani alati nekada zavrsavaju posao brze i/ili bolje od uopstenih. Ako ti se ne ne svidja ta oblast ili taj jezik, to je tvoj problem - imaj na umu da je to drugi jezik, bukvalno, i ako deli sintaksnu osnovu sa C++om, ne mora da znaci da ce da ima sve ostalo isto kao C++, jer bi onda bio C++, a ne Java. Hiljade i hiljade developera u svetu koristi u praksi Javu svakodnevno, rade stvarno dobre stvari i vrlo ce se iznenaditi kada pocnes da ih obavestavas da su bili sve vreme u zabludi, te da su radili u necem debilnom sto ni nije programski jezik.

Lepo si to rekao silverglider... a sada je, blago nama, najbolje da se vratis na webparlament. Nema te... vec sam se zabrinuo,
pozdrav

silverglider je napisao(la):
Ja mislim da se ti svadjas sa terminologijom. Ne razumem sta smatras pod terminom "internet jezik" - za takvu kvalifikaciju jos nisam cuo. Da si rekao "internet programski jezik", pa jos i nekako.

Java je bila, jeste i ostace programski jezik. Ima sve odlike programskog jezika i tu o terminologiji prica zavrsava. Java i jeste bila pravljena sa internetom kao glavnim ciljem, a pravljenje standalone aplikacija nije ni bilo u vidu kada je dizajnirana. To sto se fokusira na jednu oblast ne negira njenu prirodu programskog jezika. I Fortran se bio fokusirao, recimo, na oblast matematicke obrade i nije bilo nimalo lepo i lako raditi grafiku ili baze njime, na primer. Pa je ipak i on programski jezik.

Internet zahvata veliki kolac IT sveta danas; mnogi korisnici racunara znaju za internet, a za mnoge druge stvari ne. Takva danas izuzetno vazna oblast je zahtevala specijalizovan alat samo za sebe. Dovoljno mocan da prevazidje ogranicenja html-a, a opet dovoljno univerzalan da se rasiri po razlicitim platformama. Veliki plus na univerzalnosti se morao platiti performansama. Kako da pravis optimizacije koda koji treba da se izvrsava i na x86-ticama i na riscu i alphi i ko zna cemu jos ne? I takvo pravljenje izvrsnih fajlova je bio vise usupak i odstupanje od generalnog dizajna jezika (posto se tu mora koristiti segment specifican za pojedinu platformu).

Naravno da niko normalan ne bi pravio igre ili program za video obradu u Javi (mozda neki deo da), a ni Java se ne gura u te oblasti. Zvucis mi vise kao neko ko je inercijom navikao da koristi jedan alat, probao drugi i nesto se razocarao, jer to nije bilo no sto je ocekivao. To nije razlog za nipodastavanje (nemoj samo da ispade ono "e, kako je glupa ova java, a ja radim cak u C++u, covece"). Navikni se da su se oblasti jos vise diversifikovale i usitnile i da specijalizovani alati nekada zavrsavaju posao brze i/ili bolje od uopstenih. Ako ti se ne ne svidja ta oblast ili taj jezik, to je tvoj problem - imaj na umu da je to drugi jezik, bukvalno, i ako deli sintaksnu osnovu sa C++om, ne mora da znaci da ce da ima sve ostalo isto kao C++, jer bi onda bio C++, a ne Java. Hiljade i hiljade developera u svetu koristi u praksi Javu svakodnevno, rade stvarno dobre stvari i vrlo ce se iznenaditi kada pocnes da ih obavestavas da su bili sve vreme u zabludi, te da su radili u necem debilnom sto ni nije programski jezik.

Pa izvinjavam se zbog onog "internet jezik", mislio sam "internet programski jezik", i tu si u pravu, mislim bila je stamparska greska. A sto se ostalog tice, delimicno je u redu, delimicno se slazem. Ali ipak samo delimicno. Thread sam nazvao retorika na delu, upravo iz razloga sto sam pretpostavio da ce biti puno iste, a i interesovalo me da kako ljudi gledaju na Javu, mislim interesovala su me tudja misljenja.

Ja tu ne vidim nista bezobrazno....

Nije tu nista bezobrazno - taj epitet si ti sam upotrebio u pocetnom postu, a ne mi :)

Elem, da se vratim ukratko - o nekim drugim stvarima bi moglo da se raspravlja u smislu da li su jezici ili samo "script-jezici" ili "makro-jezici", tipa o SQL-u (iako se i za njega upotrebljava termin 'kodirati u SQL-u' [pogotovo u vezi stored procedure oblasti], bas kao i 'kodirati u HTML-u'). No, java ima sve karakteristike programskog jezika i samo opredeljenje oko fokusa mu to ne denotira. Zna se tacno sta je cilj jave i za sta se ne bi ona upotrebljavala - kao sto niko normalan ne bi pravio program za knjigovodstvo u assembleru :D

E sad, ukoliko se ne slazes sa ostatkom sveta, nabroj karakteristike koje bi trebao da zadovoljava svaki programski jezik i izdvoj one koje java ne zadovoljava.

Aleksa je napisao(la):
Lepo si to rekao silverglider... a sada je, blago nama, najbolje da se vratis na webparlament. Nema te... vec sam se zabrinuo,
pozdrav

Aleksa, nesto sam u hronicnom nedostatku vremena, a i smorila me politika; treba mi odmor :D

Nazad
Vrh Dno