Šta je novo?

Retko ali iritirajuce restartovanje

ogio81

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2002
Poena
609
Moja konfiguracija je:
AMD Sempron 2600+
256MB x 2 = 512 MB Corsair Value 400MHz 2.5
ABIT NF7 v2.0
Sapphire Radeon 9600PRO Advantage 128MB 128bit
Leadtek WinFast TV 2000XP RM
Maxtor 80GB 7200rpm 2MB Cache
Konfiguracija je na fabricikim podesavanjima bez ikakvog overklokovanja.

Masina odlicno radi, nemam nikakvih primedbi sem povremenog restartovanja!
Restartuje se npr kada igram Richard Burns rally (jedan put), kada gledam replay u istoj igrici (pet puta) kada grebujem
na hard nesto sa TV kartice (sest puta)... To restartovanje se desavalo retko (jednom u mesec dana) medjutim sad je
krenulo intenzivnije (naravno, sada trenutno igram Richarda).
Iskljucujem varijantu loseg WinXP-a jer ga bas cesto reinstaliram, a i u normalnom radu se nikada ne restartuje.

Sto se tice igre Richard Burns (najvise restartovanja imam u njoj), igram u 1024x768x16.
Prebacio sam posle na 800x600x32 nadajuci se da mi nece restaratovati komp, medjutim restartovao mi je jednom.
Sto je specificno, dosta puta i vidim ceo REPLAY i kompjuter se ne restartuje.
Odustao sam od bilo kakvog grebovanja TV-a jer se bas cesto dogadja da po ukljucenju snimanja sve radi OK
i onda posle par minuta se kompjuter sam restartuje.

Gledao sam temperaturu procesora i krece se od 45-49. Kada mi se restartovao komp, usao sam u BIOS da vidim HEALTH STATUS i temperatura procesora mi je bila 49. Pretpostavljam da nije do hladnjenja procesora.

Video sam da ima dosta threadova na ovu temu, ali u mom slucaju ima razlike, jer mi kompjuter radi savrseno u klasicnom radu... Nemam nikakava pistanja sem onog klasicnog kad se restartuje.

Pitanja:
1) Na koje komponente vi ciljate, da mogu da budu problem?
2) Da li postoji program koji moze da mi istestira kompjuter (burn) i da u reportu napise
zbog kog dela mi se restartuje komp ...
3) Da li je neko mozda imao slicne simptome i sta je odradio za "odstranjivanje" istih?

Problem koji imas vrlo lako moze da bude neke ''gremlinske'' prirode.
Salu na stranu, takve stvari se desavaju, neka komponenta ili vise njih prave neki problem koji je vrlo cesto tesko otkriti.

Program koji ce ti izvrsiti dijagnostiku komponenti i napisati sta nije u redu mislim da ne postoji.

Ja bih ciljao na to da memorija nije bas najkompatibilnija ili najispravnija. Ako si kojem slucaju makar malo overklokovao procesor/memoriju ili samo malo ''zategao'' memorijska podesavanja, pokusaj da vratis na default.
Sto se tice memorije i njenog testa moj bi ti savet bio da recimo instaliras Sandru, ukljucis test memorije (jedno 20 puta da se izvrti) i ako ti restartuje i zablokira racunar pri ovim testovima znaces da je memorija.

U slucaju da nije memorija moze da bude recimo lose napajanje struje, problem sa grafickim drajverima (pokusaj da einstaliras) a ne bih iskljucio ni da TV karta pravi neki karambol. Ove verijante su malo verovatne ali sam ih ipak naveo.

Dakle da sam na tvom mestu prvo bih skinuo najnoviji BIOS za plocu i updejtovao. Ako problem nastavi da se ponavlja istestirao bih memoriju pa cak i do te mere da malo izmenjam raspored kombinacija samih modula naploci. Ako nista od toga ne pomogne ne gine ti opsezna pretraga najkompetentnijeg foruma o ploci koju imas a naci ces na adresi http://www.nforcershq.com/forum/viewforum.php?f=12&sid=5755206ad430f9c5cc5778d714aae164

Nadam se da sam ti bar malo pomogao a ti nastavi da obavestavas o razvoju situacije.
Pozdrav

Hvala na odgovoru ... Javicu vam sta moze da bude ... Otvorio sam malo kuciste da vidim da mozda nije do hladjenja ....

Sto se tice memorije, svi su mi davali preporuke CORSAIR. ******, ako ne valja...
Overklokovanje - pojam koji nisam upotrebljavao ni na jednoj komponenti jer mi je primarna stabilnost pa brzina a ne obrnuto.

Probaj memorijske tajminge da ''olabavis''

Za testiranje kompletnog racunara, sledeci programi / testovi :

MemTest86+
Prime95
S&M
3D Mark 2001-03-05
PowerMax

Memorijske tajminge obavezno stavi by SPD, ram sinhrono sa procesorom.
Brzinu procesora i sve voltaze , kao i brzinu
grafickog procesora i memorije na default.
Eksperimentisi takodje i sa drugim drajverima za graficku kartu kao i sa
setovanjem AGP fastwrite (ON / OFF)
Magistrala AGP slota fiksno na 66MHz.
Takodje ako si u mogucnosti izmeri temperaturu procesora pri punom
opterecenju kao i voltaze koje daje napajanje.
Ostaje jos da probas konfiguraciju bez TV kartice.
Toliko

Pozdrav

Poslednja izmena:
Probao sam GoldMemory ... Nije do memorije !?
Temperatura procesora nikad iznad 45 stepeni.
Proverio sam da li su podesavanja kao sto ste mi rekli - i jesu takva.

Naglasio sam da konfiguracija nije nikada overklokovana.
Instalirao sam najnovije CATALYST drajvere i imam nForce 5.10 ...
Pojma nemam vise sta moze da bude...
Zvacu firmu kod koje sam kupio da ih pitam da li mogu oni nesto da mi pomognu, mada mrka kapa. Sad je restartovanje sve cesce...

Koja memorija valja za ABIT NF7? Sta vi imate?

mozda je neki hardwerski kvar? meni se racunar pre resetovao kao i tebi - prvo retko, a posle sve cesce (cim pokrenem neku aplikaciju koja zauzima dosta procesorksog vremena) - sve su menjali u servisu i na kraju je ispalo da procesor zeza. Mozda je najbolje da probas Prime95 da li prijavljuje greske i dok radi da pratis temperature i napone

Ovako, vidi da ti se elektroliti na ploci oko socketa nisu naduvali ili da nije, ne daj Boze, krenulo nesto da curi iz njih :) Isto tako probaj sa nekim drugim napajanjem ako ti je pri ruci. Ako ti je comp prije sa istim komponentama radio ok. onda bih ja prvo posumnjao na ovo sto sam ti napisao.
Sretno.
Poz.

Vrh Dno