Šta je novo?

Restartovanje zbog integrisane zvucne?

davidoff29

Slavan
Učlanjen(a)
22.06.2005
Poena
319
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600G
Miš & tastatura
Logitech
Pristup internetu
  1. Optički internet
Racunar je nov. star 2 dana. Problem je sto je prvi put restartovao kad sam igao PES5, i to je prvo seckao zvuk pa na kraju restartovao. U firmi su mi rekli da je sukob drajvera u pitanju, pa sam lepo reinstalirao ceo sistem, instalirao drajvere pa i DX9c, i sad igre rade i ne restartuje ali restartuje kad radi winamp ili media player. Sta moze biti problem?
Konfiguracija je:
intel celleron D 2,53 ghz
512Mb PCQ DDR 400
Hdd 120 GB wd BB serije
Ploca MSI Neo-V P4 848 cipset
zvuk (realtec ac 97) i lan on board,
ostalo verovatno nebitno ali:
pioneer dvd-r 111D,
floppy,
kuciste china...
monitor samsung DF... itd.
Unapred hvala na pomoci!!!

Hrpa nas ima MSI ploče sa realtecovim AC97 pa nam se ništa ne restartuje. Naravno da problem može biti do drajvera ali na novom računaru takve stvari jednostavno moraju da rade. Svakako pogledaj da li postoji update drajvera (nemoj se pouzdati u MSI live update, iz misterioznih razloga on nekad javi da ne postoji update ili da postoji ali se ispostavi da je stariji od najovijeg updatea na njihovom sajtu, a nekad ti kao novi downloaduje stari update ili čak neispravan setup, oni vrlo brljave s tim stvarima).

Pošto je komp nov, problem može biti i zastareo BIOS. Pogledaj na MSI sajtu koje novije verzije BIOS-a postoje i changelog. Ja, u principu, radim update BIOS-a samo kad za to ima realnog razloga, za moju ploču je izašlo 4-5 update-a novijih od mog ali jedine izmene tiču se podrške za Semprone a ja ne koristim Sempron. Neko pravilo je da ako komp savršeno radi BIOS se ne dira. No, tebi ne radi kako valja pa ima razloga da se razmišlja o update-u BIOS-a.

Poslednja izmena:
Vrlo cesto je razlog ukljucene DOT i MAT opcije u BIOS-u, a memorija ne moze da ih podrzi ili moze (ili nije zakljucan AGP/PCI), sto rezultira da integrisani zvuk cesto nestane ili dodje do restarta.
Neka BIOS bude bez OC funkcija ili ako ti nije porblem kupi PCI zvucnu karticu reda cca 10EU. Tipujem na lose podesen BIOS.

ok probacu pa cu vam javiti. Hvala!

davidoff29 je napisao(la):
Racunar je nov. star 2 dana. Problem je sto je prvi put restartovao kad sam igao PES5, i to je prvo seckao zvuk pa na kraju restartovao. U firmi su mi rekli da je sukob drajvera u pitanju, pa sam lepo reinstalirao ceo sistem, instalirao drajvere pa i DX9c, i sad igre rade i ne restartuje ali restartuje kad radi winamp ili media player. Sta moze biti problem?

Isključi prvo opciju za restartovanje kompjutera prilikom greške, onda se dobija plavi ekran sa kraćim opisom zbog čega se to dešava, onda može na osnovu toga da se traži uzrok problema.

Bitne su informacije posle Stop

Start -> Settings -> Control Panel -> System -> Advanced -> Startup and Recovery -> Settings -> ovde deaktiviraj opciju "Automatically restart" -> OK

Najverovatnije se radi o nekompatibilnim/zastarelim drajverima.

Ja mislim da se radi pre svega o memoriji. Skini sa net-a program GoldMemory, imas na sajtu www.goldmemory.cz, uradi ceo test, ako prodje nije memorija.

1. Update BIOS-a
2. Reinstaliraj Windows
3. Skini drajvere za zvucnu na www.realtek.com.tw

Problem ces sigurno resiti.

GoldMemory je prosao bez problema, tako da mislim da nije to. Pokusacu sa update-om BIOS-a, mada jos nije izasla novija verzija od one koju posedujem.
Za sada je komp miran i ne restartuje, posto sam u BIOS-u ucitao default vrednosti. Videcu jos, za sad ga maltretiram dok ne pukne ponovo.
Hvala svima!

A [to ne instaliraš Dr. Hardware i pustiš da uradi testove i vidiš gde ti "škripi"

Problem je resen! Posle milion saveta i raznoraznih pokusaja, ispostavilo se da je u pitanju napajanje.Mozda ovo nekom i pomogne.
Hvala svima!

Nazad
Vrh Dno