Šta je novo?

restart linux

• Začetnik teme Začetnik teme zver
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zver

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2001
Poena
620
ovako, imam problema sa linux-om. između 7-14 dana mora da se zakuca sam od sebe. pošto nemam znanja da jurim šta je problem i da to sređujem, došao sam na ideju da namestim neki program koji će svakih 6 dana resetovati mašinu.

dakle, koji program to omogućava? za win je lako, ali za linux... ?

Mislim da je pametnije da krenes sa trazenjem _zasto_ se to desava. Mogao bi da pocnes da analizom logova iz /var/log dira. U medjuvremenu pogasi visak servisa koje ne koristis - moguce da jedan takav nasumicno ispaljen metar resi stvar. Mozda je drajver za neku komponentu (neretko postoje alternativni drajveri za pojedine komponente - mrezne karte, recimo).

Sto se tice restartovanja na nedeljnom planu, editujes /etc/crontab i dodas na kraju recimo ovakvu liniju:

00 5 * * sun root /sbin/reboot

Koja znaci da ce se svake nedelje (sun) u 05:00 ujutru pozvati reboot komanda.

Edit: pod uslovom da ne ugasis "cron" servis, naravno :d (po defaultu je ukljucen na svakom linuxu nakon instalacije)

Cron je ono sto trazis mada stvarno ne mislim da je restart masine na svakih sest dana resenje pogotovo ako je u pitanju neki server. Neka ti to bude samo privremeno resenje (ako tako nesto postoji) ti se lepo potrudi da nadjes uzrok problema.

:boom:

silverglider je napisao(la):
Mislim da je pametnije da krenes sa trazenjem _zasto_ se to desava.
pa to je najpametnije, ali ja ne mogu da ostavim zgradu bez interneta nekoliko sati/dana dok ne provalim sto se to desava 🙁 ovo mi je najlakse, i savim dovoljno da otklonim problem zauvek.

hvala na odgovoru.

Nazad
Vrh Dno