Šta je novo?

Resize Home particije...

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Stvarno nekad covek mora imati zivce ko konj da bi nesto uradio |))

Krenem danas da od jedne ntfs storage particije odfikarim 100gb i pripojim ext4 home particiji jer cu skidati neke glomazne torretne, pa da imam gde da ih smestim... i sad lepo...
dignem w7, on mi iz disk managementa da da otfikarim 117gb od doticne particije, reko super, nista bolje nego kad sam os uradi pola posla...

ajd sad "laksi" deo da uvecam particiju...
skontam da mi ubutnu nema gparted, ok, instaliram...
sad ja sam planirao da cu prosto da unmountujem home, uradem resize i mountujem ponovo... ali avaj, naravno da ne moze tako lako... i boot i swap su mi u istoj extended particiji kao i home, pa moram sve to da unmountujem - u prevodu da dignem sistem sa nekog drugog diska...

OK, uzmem Mint sa USB-a... krene da bootuje, tv prijavi no signal...
Compatibility mode, isto... reko ok, posto je live usb sa perzistencijom, garant je zapamtio nesto sa neke nvidia ili intel masine pa pobrlja kad treba bootuje ovde...
uzmem puppy sa jednog drugog usba, taj ni da cuje... ploca mi se ne mirise sa tim usbom ili sa puppy-em, mada butuje na svim drugim masinama, na ovoj nece |(
Tu ja kapituliram, narezem DVD (jedan od poslednja 3 u kuci, en znam ni odakle mi|)) sa mintom... boot minta... opet isto - no signal...grrr
tu mi pukne film (probao par alata sa hirensa, al vidim da ne poznaju ext4, pa mi je malo frka...)
Vec bio na korak od odustajanja i setim se dasam imao nekad problema sa HDMI slikom kad nema drivera i nekim cudnim video modovima, reko mozda mu ne odgovara fullhd ekran... ubodem DSUB, dignem mint sa USB-a i evo ga...
najcudnije sto mi je bacio ekran na istih 1920x1080 60Hz sto imam i inace preko hdmi, pa mi ostaje veliki rebus gde nestade slika preko hdmi...

No eto zakljucak, treba imati i dsub kabl u blizini |)

Sad mi ostalo jedno 40minuta kolko treba partedu :wall: da poveca particiju za 100gb... nadam se da nece stradati podaci samo |))

Da li si anpravio LVM prilikom instalacije ? ako se jesi to sve mozes da uradis u 3-4 koraka potpuno bezbedno.

Prvo /boot i swap se lako odmountuju u toku rada :)
Drugo i / se da remountovati read only ako nesto treba da sredis (u init 1 runlevelu). Tako da ti drugi disk ne treba. Doduse nisam radio ovo sa tim ubuntuolikim sistemima...

A sto se tice ekstended particije, ja je izbegavam maksimalno. Windows je iz nekog razloga forsira, ja uvek iskoristim bar 3 primarne :)
Ako mi treba vise od 4 particije onda stavim cetvrtu ekstended. Mada ja ne pravim mnogo particija... Obicno c: / /home i /mnt/data

40 minuta za gparted??? gde ti je sada onaj X25-V da nesto ubrza :D (toliko mi nije trebalo vremena ni za 16TB da extendujem ;))

Za HDMI - uff, to mi na probnom X6 pravilo cesto probleme... izgleda da trazi drivere ;)

@alfa blentavi parted kopira celu postojecu particiju (u ovom slucaju 110gb) na pocetak novoalociranog prostora (resize sam radio u "levo")... apsolutno ga ne zanima sto sam u ovom slucaju imao samo 30-tak gb podataka i sto je ostalo prazno, on je SVE kopirao...
ssd mi je u laptopu |>

@zevs, zeznuo sam se, mislio sam na / ne na boot... a extended particiju sam morao da ubacim jer ih imam gomilu na ovom disku (w7 boot, w7 sistem, ntfs storage, home, /, swap). No zanima me ta varijanta sa readonly mountom? No to vec zvuci malo egzoticno za moje pojmove i ne zaboravi da ja VOLIM gui |)) tako da sam hteo problem da resim na najjednostavniji nacin.. e sad sto je ispalo malko komplikovanije, to valjda mora tako |))

@stator, nisam i ajd objasni malo detaljnije...

edit: procitao
http://www.debuntu.org/how-to-install-ubuntu-over-lvm-filesystem

nista... sledeci put... |))

Poslednja izmena:
A mislim i da si se bezveze mučio, kod mene je ranije torrent klijent bez problema skidao na NTFS particije, samo je potrebno da se mount-uju pri boot-u.

skidao je i kod mene u nekih 98% slucajeva... u onih 2% sam imao nekih cudnih problema, koji su pre verovatno do klijenta (qbittorrent i jdownloader), ali sam hteo da eliminisem ntfs driver kao potencijalni uzrok...
drugo ups mi nema nikakav SW... nasilno gasenje racunara sa aktivnom ntfs particijom na koju se radi upis sam video vise puta da dovodi do raznih nezeljenih efekata
trece, sporiji je upis na ntfs nego na ext4... kod raspakivanja i micanja gomile materijala levo desno razlika je vrlo primetna...

Vrh Dno