Šta je novo?

Reset biosa smanjio performanse procesora

• Začetnik teme Začetnik teme zak
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zak

Čuven
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
620
Na nagovor nevidljivog druga izvukao sam bateriju iz maticne ploce I naravno bios se resetovao. Problem je sto sada moj processor ne radi na 1.67 vec 1.25. Pretpostavljam da ima neke veze sa CPU clock iliti CPU FSB clock. Mislim da je pre stojap na 133 a sad na 100 ali neznam da li treba I nesto drugo da povecam sem toga ( jos neki parametar neku voltazu itd ili za memoriju nesto. ) tj pa me je strah da ne sprzim nesto. Ploca je KT4V MS-6712 ( v1.X) ATX mainboard a processor AMD athlon ™ XP 2000+
Frequency/voltage control
Spread spectrum je +-0.25%
CPU ratio auto
CPU Vcore (V) auto
DDR voltage (V) auto
Termination Vol (V) auto
AGP Voltage auto
O tim podesavanjima znam vrlo malo ali I da se svaka greska skupo placa pa ako vam nije problem da mi priteknete u pomoc ovaj put a svog nevidljivog druga ima da likvidiram.
Pozzz

Koliko se secam (imam doticni proc) mnozilac procesora je 12.5 a default clock magistrale mu je 133MHz tako da samo nju treba da povecas (vratis na staro). Sumnjam da je ista drugo menjano osim FSB-a, a voltaza je cini mi se 1.65V.

POZ

EDIT: To odmah znaci da ce ti se i memorija povecati sa 200MHz na 266MHz, ali valjda to ide automatski, tj. ne mora rucno...

Poslednja izmena:
Na nagovor nevidljivog druga izvukao sam bateriju iz maticne ploce I naravno bios se resetovao. Problem je sto sada moj processor ne radi na 1.67 vec 1.25. Pretpostavljam da ima neke veze sa CPU clock iliti CPU FSB clock. Mislim da je pre stojap na 133 a sad na 100 ali neznam da li treba I nesto drugo da povecam sem toga ( jos neki parametar neku voltazu itd ili za memoriju nesto. )

Stavi FSB na 133 umesto na 100 MHz i to bi trebalo da bude to (100 x 12.5 = 1.25GHz , 133 x 12.5 = 1.67 GHz) . Ostalo je sve na Auto tako da bi voltaze trebale da budu podesene propisno.

Koliko se secam (imam doticni proc) mnozilac procesora je 12.5 a default clock magistrale mu je 133MHz tako da samo nju treba da povecas (vratis na staro). Sumnjam da je ista drugo menjano osim FSB-a, a voltaza je cini mi se 1.65V.

POZ

EDIT: To odmah znaci da ce ti se i memorija povecati sa 200MHz na 266MHz, ali valjda to ide automatski, tj. ne mora rucno...

Znam da nije mesto za to ali posto vec imas taj processor je limas neku preporuku za clock tj ako si to radio jel mozes I meni da pomognes ili bar posaljes neki link?
Hvala unapred
Pozzz

evo ti malo pa citaj o tvom procesoru 🙂
http://forums.tweaktown.com/f13/how-overclock-athlon-xp2000-12002/

u sustini gledash sledece, da li mozesh da mu smanjis mnozilac, i ako to mozesh povecash mu brzinu magistrale i to je to.
ako mu je mnozilac zakljuchan onda ga otkljuchash (pencil mod) i onda mozesh da mu radish shta hocesh.
mada, ako nemash dobro hladjenje i nije bash za preporuku.

Poslednja izmena:
@zak
Ja sam ga terao na A7v8x-x(davno bilo, bio sam dete 🙂 ) na 166Mhz FSB ali sam smanjo mnozilac na 10, pa je bio isti spolja ali je magistrala radila brze.
Meni automatski ploca nudi tri moda u zavisnosti od mnozioca (100,133,166) gde na 166 sa std 12.5 mnoziocem davao 2083Mhz.
Verujem da bi ova poslednja varijante mogla da se postigne bez problema.
Naravno forsiraj FSB uvek, cak i ako treba smanjiti mnozilac, jer kazem ti - osetila se razlika u mojoj varijanti 166x10 u odnosu na 133x12.5.

POZ

EDIT: Maks koji sam odradio da se secam je bio 166x11.5 i mislim da nisam dirao napon.

Poslednja izmena:
ako mu je mnozilac zakljuchan onda ga otkljuchash (pencil mod) i onda mozesh da mu radish shta hocesh.

Ако се не варам (давно беше...) ово важи уколико процесор није superlocked (процесори направљени после 47. недеље 2003. године). У том случају једино можеш да се играш дизањем FSB-a. Додуше, може и да се преспоји L5 мостић и да га тиме прогласиш мобилном верзијом и да из Windows-a шалташ множиоц, али верујем да је то превише компликовано.

@zak:
Покушај да неким програмом (CPU-Z, CBID...) сазнаш који је тип језгра - Palomino, Thoroughbred A, ThoroughBred B или Thorton.

-Palomino: нећеш се усрећити клоковањем пошто је тај тип језгра сам по себи фуруна и максимум му је око ~1700-1800MHz уз бесно хлађење (турбине итд.).
-ThoroughBred A: драстично хладнији мада се не клокује скоро никако, тј лимит је испод 2 GHz.
-ThoroughBred B: опасна зверка - већина радо иде на 2+GHz, нису ретки примерци који иду на 2.2GHz на фабричком напону. Све са box кулером.
-Thorton: осакаћено Barton језгро. Мање-више иста прича као за ТBred B.

chek, zar se tbred A ne greje vishe od tbred B?
ja sam mislio da je tbred B hladniji od A.

pa ostoja je napisao da je tbred A drasticno hladniji, mozda je pogresio.

Драстично хладнији у односу на Palomino. А разлика у загревању између TBred A и TBred B је минорна (пар степени, не више), пошто су оба "ливена" у 130nm литографском процесу.

додатак:
Ако баш баш имаш среће па се испостави да ти је процесор TBred B из JUIHB серије, онда рачунај да може да се клокује вероватно до 2.4G...

Poslednja izmena:
Kako to da se sazna?
Meni CPU-Z stavlja da je T-Bread a stepping mi je B0.
POZ

Пажљиво скинеш кулер и прочиташ шта пише на налепници на процесору. Овај процесор је, на пример, из AIUGA серије.

Thorton...mislim bar

Ако се не варам (давно беше...) ово важи уколико процесор није superlocked (процесори направљени после 47. недеље 2003. године). У том случају једино можеш да се играш дизањем FSB-a. Додуше, може и да се преспоји L5 мостић и да га тиме прогласиш мобилном верзијом и да из Windows-a шалташ множиоц, али верујем да је то превише компликовано.

@zak:
Покушај да неким програмом (CPU-Z, CBID...) сазнаш који је тип језгра - Palomino, Thoroughbred A, ThoroughBred B или Thorton.

-Palomino: нећеш се усрећити клоковањем пошто је тај тип језгра сам по себи фуруна и максимум му је око ~1700-1800MHz уз бесно хлађење (турбине итд.).
-ThoroughBred A: драстично хладнији мада се не клокује скоро никако, тј лимит је испод 2 GHz.
-ThoroughBred B: опасна зверка - већина радо иде на 2+GHz, нису ретки примерци који иду на 2.2GHz на фабричком напону. Све са box кулером.
-Thorton: осакаћено Barton језгро. Мање-више иста прича као за ТBred B.

Evo rezultata u attachmentu.Sta da mu radim?

Prilozi

• procesor.jpg
    procesor.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 55
Evo i ostalih rezultata...

...u attachmentima

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 42
  • 3.jpg
    3.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 40
  • 4.jpg
    4.jpg
    51.5 KB · Pregleda: 38
  • 5.jpg
    5.jpg
    54.7 KB · Pregleda: 41
Ово можда буде инстант рецепт:

Уђи у BIOS, па:
-постави PCI clock на 33MHz (ако постоји опција - добро потражи!). Овим се решаваш нестабилности система због абнормалног клока PCI магистрале (може да се деси да пређе преко 40МHz, али није препоручљиво преко 36-7МHz). Укратко - овом опцијом закључаваш магистралу на 33MHz без обзира на FSB.
-постави такт меморије на 166MHz (ако нема у том облику, онда постави као FSB+33, што му дође исто то)
-постави FSB на 166MHz.
-помоли се Свевишњем 🙂.

Уз мало среће ово ће прорадити из прве и добићеш 2500+ (2075MHz) процесор, са меморијом на 200MHz. Наравно, обавезно тестирај стабилност програмима попут Prime95 (потражи мало по форуму о овоме) или S&M и који круг 3DMark03, 05...

Е сад, ако опција за PCI clock не постоји (а мислим да на тој плочи не постоји) уради следеће:
-постави такт меморије на 166MHz (ако нема у том облику, онда постави као FSB+33, што му дође исто то)
-постави FSB на, рецимо, 138MHz.
-уђи у Windows и проврти кратак Prime95 тест (довољно је и 5-6 минута).

Ако је све у реду, тј. тест пролази, онда у BIOS-у подигни FSB за још који MHz, рецимо +4 у односу на претходни FSB (142MHz у овом случају), па опет тестирање у Windows-у и тако у круг.
Кад једном "пукне" тест, врати се на претходни FSB на коме тест пролази (рецимо пукло на 152 - врати се на 148), па повећавај FSB за +1Mhz да би нашао вредност на коме је последњи "стабилан" пролазак тестова...
Кад утврдиш привидну стабилност, ред је да озбиљније тестираш. Рецимо да је 12 сати Prime95 или S&M прилично поуздан показатељ да ли је машина стабилна. Пример - пролази кратак тест на 151, али пуца после 4 сата Prime95. Имаш 2 варијанте - или подигни напон за један корак (не препоручујем ти као почетнику), или обори FSB на 150 па пробај поново...

У случају да машина неће ни BIOS да подигне, мораћеш да опет чупаш батерију, али у томе већ имаш искуства 😉

Ево неких мојих почетака на овом форуму, а баш се тицало клоковања Thortona, па можда нађеш нешто корисно...

Јако важнe напоменe:
- Обавезно прати температуру процесора неким програмом. Не дозволи да пређе 60C! 65C je максимална фабрички дозвољена температура за те процесоре.
- Све радиш на своју одговорност!

Poslednja izmena:
Hvala Ostoja

Sad cu da odstampam ovo,dobro proucim i pomolim se pa ti javim sta sam uradio tj bar se nadam da cu imati cime:d.
Pozzz

Nazad
Vrh Dno