Da, generalizovano tako to izgleda. Ali prvo, ne zavisi krajnji zvuk samo od upotrebljenog DAC cipa, a drugo, uopste se nije pricalo o poredjenju pri reprodukciji, vec pri accurate rip-ovanju. Tu DAC ne igra nikakvu ulogu. Cak nije potrebna ni zvucna. :d Potreban je nastelovan citac i optimizovan software koji ce bez gresaka izripovati cd u wave, flac, ili bilo koji drugi lossless/lossy format. Cista digitalija. :smoke:
emaremare je napisao(la):A razlika se primecije izmedju 96khz i 44.1khz, mada mozda je i losiji fajl ovaj od 44.1, ko zna mozda samo tripujem
Sta sad pametujes? Pre toga smo rekli da ako se odradi kako treba izmedju flac i AudioCD nema razlike. Ako je taj deo zavrsen i oba primera su identicnog kvaliteta onda je potrebano da ostatak bude na istom nivou da bi zvuk stvarno bio identican.
Sto se tice SACD i BD Audio, to se moze samo kupiti. Ipak, negde se moze naci HD muzika u DTS HD-Master formatu.
Upravo tako.Nik prica o ripovanju sa audio diska, jer citac treba kvalitetno da iscita taj disk. Zato kaze da treba dobar citac i dobar software. Naravno to odavno postoji sa accurate ripom. Flac je naravno samo kodek koji taj iscitan podatak sa audio cd-a kompresuje bez gubitaka. Tako da izmedju perfektno ripovanog diska prebacenog u flac i audio diska pustenog u playeru nema razlike.
To sam bas i podrazumevao pod "kvalitetna oprema i ploca". Ceo lanac mora da bude adekvatan pocevsi od same produkcije te ploce, pa preko njene fizicke ocuvanosti, kvaliteta gramofona kao celine (baze, rucke, zvucnice, igle), phono pretpojacala koje se koristi na pomenutom gramofonu, kablaze i naravno AD sekcije na zvucnoj karti. Priznacete, dosta faktora u lancu, i mnogo mesta gde moze da se kiksne i dobije nesto losiji rezultat. Sum i pucketanje ne uzimam za veliku manu, ipak je to vinyl sa svim svojim dobrim i losim stranama. Zato vredi uvek baciti pogled na opremu i izdanje takvih ripova, iako ni to ne mora da bude garant za krajnji rezultat. Uvo je glavni sudija.Samo da se nadovezem na ovu pricu o vinyl ripovima. Ja se ne bih toliko zaletao sto se tice tih izdanja, pre svega ona zavise od ocuvanosti ploce, pa od opreme na kojoj se sama ploca pusta, pa dalje zavise od same AD (analogno-digitalne) konverzije na zvucnoj karti. Tu mnogo faktora utice, jeste da je rezolucija zapisa veca nego na cd-u, ali ako se to ne uradi kako treba onda taj vinyl rip moze da zvuci lose, sa dosta suma, pucketanja.
Pa pazi, tih 44.1 khz su ti frekvencija sempovanja, jer po Nikvistovoj teoremi moras da imas najmanje dva puta vecu frekvenciju samplovanja od izvornog signala. Zato je semplovanje od 44.1khz na signal od 22khz koji je limit za cd. Svako vece samplovanje npr. od 96khz znaci da najvisi frenkventni opseg koji moze da bude je negde oko 48khz koji naravno ne mozes da cujes. On postoji u zvucnom zapisu ali tvoje uho to ne moze da cuje. Tu onda dolazi do teorije hipersonicnog efekta, ali to je vec druga prica. Naravno da se bolje cuje fajl samplovan od 96khz jer ima veci frekventni opseg, ako ja naravno bilo visokih tonova u izvornom signalu, ali opet je pitanje koliko to ljudsko uho moze da cuje. Naravno i broj bita po semplu je takodje bitan, mada je opet gotovo necujno izmedju 16bit i 24bit.
Zato vredi uvek baciti pogled na opremu i izdanje takvih ripova, iako ni to ne mora da bude garant za krajnji rezultat. Uvo je glavni sudija.![]()
Ja sam se drzao teme, a tema je bila delom o ripovanju tj. da li flac moze da odgovara audio cd-u po tacnosti. Ti si se uhvatio za poredjenje reprodukcije izmedju zvucne i cd playera na istom zapisu sto uopste nije bila tema price.
To sam bas i podrazumevao pod "kvalitetna oprema i ploca". Ceo lanac mora da bude adekvatan pocevsi od same produkcije te ploce, pa preko njene fizicke ocuvanosti, kvaliteta gramofona kao celine (baze, rucke, zvucnice, igle), phono pretpojacala koje se koristi na pomenutom gramofonu, kablaze i naravno AD sekcije na zvucnoj karti. Priznacete, dosta faktora u lancu, i mnogo mesta gde moze da se kiksne i dobije nesto losiji rezultat. Sum i pucketanje ne uzimam za veliku manu, ipak je to vinyl sa svim svojim dobrim i losim stranama. Zato vredi uvek baciti pogled na opremu i izdanje takvih ripova, iako ni to ne mora da bude garant za krajnji rezultat. Uvo je glavni sudija.
Broj bita po semplu radi tu glavnu stvar, a i hipersonicni efekat utice na percepciju ostatka cujnog opsega, iako je sam taj deo necujan kao posebno izdvojen. Mada, kod ploce se hipersonicni efekat i ne pojavljuje.
Kako ste se vi lepo isprichali, blago vama.
Hvala na silnim informacija ali samo je bila reprodukcija flac-a ubrzana sada je sve OK.
Pa rekoh skinuo sam samo flac plugin, izgleda da ga nisam imao![]()
Pa ko zna sta je bilo,
upravu ste za dts sada slusam queen 96/24 dts 5.1 boles ziva samo sto mi je cudno sto cujem muziku od pozadi
Mada onaj eagles sa vinyla neverovatno zvuci
P.S HD audio koliko vidim moze da se nadje i besplatno medju narodom, samo sto ja jos nemogu da bitstreamujem HD zvuk tako da...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari