Šta je novo?

Reprodukcija Flac-a ubrzana

lele lele ala ste vi pametni, hvala u svakom slucaju sad sve radi i spreman sam za uzivanciju.

A razlika se primecije izmedju 96khz i 44.1khz, mada mozda je i losiji fajl ovaj od 44.1, ko zna mozda samo tripujem

Da, generalizovano tako to izgleda. Ali prvo, ne zavisi krajnji zvuk samo od upotrebljenog DAC cipa, a drugo, uopste se nije pricalo o poredjenju pri reprodukciji, vec pri accurate rip-ovanju. Tu DAC ne igra nikakvu ulogu. Cak nije potrebna ni zvucna. :d Potreban je nastelovan citac i optimizovan software koji ce bez gresaka izripovati cd u wave, flac, ili bilo koji drugi lossless/lossy format. Cista digitalija. :smoke:

Sta sad pametujes? Pre toga smo rekli da ako se odradi kako treba izmedju flac i AudioCD nema razlike. Ako je taj deo zavrsen i oba primera su identicnog kvaliteta onda je potrebano da ostatak bude na istom nivou da bi zvuk stvarno bio identican.

Sto se tice SACD i BD Audio, to se moze samo kupiti. Ipak, negde se moze naci HD muzika u DTS HD-Master formatu.

Nik prica o ripovanju sa audio diska, jer citac treba kvalitetno da iscita taj disk. Zato kaze da treba dobar citac i dobar software. Naravno to odavno postoji sa accurate ripom. Flac je naravno samo kodek koji taj iscitan podatak sa audio cd-a kompresuje bez gubitaka. Tako da izmedju perfektno ripovanog diska prebacenog u flac i audio diska pustenog u playeru nema razlike.
Samo da se nadovezem na ovu pricu o vinyl ripovima. Ja se ne bih toliko zaletao sto se tice tih izdanja, pre svega ona zavise od ocuvanosti ploce, pa od opreme na kojoj se sama ploca pusta, pa dalje zavise od same AD (analogno-digitalne) konverzije na zvucnoj karti. Tu mnogo faktora utice, jeste da je rezolucija zapisa veca nego na cd-u, ali ako se to ne uradi kako treba onda taj vinyl rip moze da zvuci lose, sa dosta suma, pucketanja.

emaremare je napisao(la):
A razlika se primecije izmedju 96khz i 44.1khz, mada mozda je i losiji fajl ovaj od 44.1, ko zna mozda samo tripujem

Pa pazi, tih 44.1 khz su ti frekvencija sempovanja, jer po Nikvistovoj teoremi moras da imas najmanje dva puta vecu frekvenciju samplovanja od izvornog signala. Zato je semplovanje od 44.1khz na signal od 22khz koji je limit za cd. Svako vece samplovanje npr. od 96khz znaci da najvisi frenkventni opseg koji moze da bude je negde oko 48khz koji naravno ne mozes da cujes. On postoji u zvucnom zapisu ali tvoje uho to ne moze da cuje. Tu onda dolazi do teorije hipersonicnog efekta, ali to je vec druga prica. Naravno da se bolje cuje fajl samplovan od 96khz jer ima veci frekventni opseg, ako ja naravno bilo visokih tonova u izvornom signalu, ali opet je pitanje koliko to ljudsko uho moze da cuje. Naravno i broj bita po semplu je takodje bitan, mada je opet gotovo necujno izmedju 16bit i 24bit.

Sta sad pametujes? Pre toga smo rekli da ako se odradi kako treba izmedju flac i AudioCD nema razlike. Ako je taj deo zavrsen i oba primera su identicnog kvaliteta onda je potrebano da ostatak bude na istom nivou da bi zvuk stvarno bio identican.

Sto se tice SACD i BD Audio, to se moze samo kupiti. Ipak, negde se moze naci HD muzika u DTS HD-Master formatu.

Ja sam se drzao teme, a tema je bila delom o ripovanju tj. da li flac moze da odgovara audio cd-u po tacnosti. Ti si se uhvatio za poredjenje reprodukcije izmedju zvucne i cd playera na istom zapisu sto uopste nije bila tema price.

Nik prica o ripovanju sa audio diska, jer citac treba kvalitetno da iscita taj disk. Zato kaze da treba dobar citac i dobar software. Naravno to odavno postoji sa accurate ripom. Flac je naravno samo kodek koji taj iscitan podatak sa audio cd-a kompresuje bez gubitaka. Tako da izmedju perfektno ripovanog diska prebacenog u flac i audio diska pustenog u playeru nema razlike.
Upravo tako.
Samo da se nadovezem na ovu pricu o vinyl ripovima. Ja se ne bih toliko zaletao sto se tice tih izdanja, pre svega ona zavise od ocuvanosti ploce, pa od opreme na kojoj se sama ploca pusta, pa dalje zavise od same AD (analogno-digitalne) konverzije na zvucnoj karti. Tu mnogo faktora utice, jeste da je rezolucija zapisa veca nego na cd-u, ali ako se to ne uradi kako treba onda taj vinyl rip moze da zvuci lose, sa dosta suma, pucketanja.
To sam bas i podrazumevao pod "kvalitetna oprema i ploca". Ceo lanac mora da bude adekvatan pocevsi od same produkcije te ploce, pa preko njene fizicke ocuvanosti, kvaliteta gramofona kao celine (baze, rucke, zvucnice, igle), phono pretpojacala koje se koristi na pomenutom gramofonu, kablaze i naravno AD sekcije na zvucnoj karti. Priznacete, dosta faktora u lancu, i mnogo mesta gde moze da se kiksne i dobije nesto losiji rezultat. Sum i pucketanje ne uzimam za veliku manu, ipak je to vinyl sa svim svojim dobrim i losim stranama. Zato vredi uvek baciti pogled na opremu i izdanje takvih ripova, iako ni to ne mora da bude garant za krajnji rezultat. Uvo je glavni sudija.:)

Pa pazi, tih 44.1 khz su ti frekvencija sempovanja, jer po Nikvistovoj teoremi moras da imas najmanje dva puta vecu frekvenciju samplovanja od izvornog signala. Zato je semplovanje od 44.1khz na signal od 22khz koji je limit za cd. Svako vece samplovanje npr. od 96khz znaci da najvisi frenkventni opseg koji moze da bude je negde oko 48khz koji naravno ne mozes da cujes. On postoji u zvucnom zapisu ali tvoje uho to ne moze da cuje. Tu onda dolazi do teorije hipersonicnog efekta, ali to je vec druga prica. Naravno da se bolje cuje fajl samplovan od 96khz jer ima veci frekventni opseg, ako ja naravno bilo visokih tonova u izvornom signalu, ali opet je pitanje koliko to ljudsko uho moze da cuje. Naravno i broj bita po semplu je takodje bitan, mada je opet gotovo necujno izmedju 16bit i 24bit.

Broj bita po semplu radi tu glavnu stvar, a i hipersonicni efekat utice na percepciju ostatka cujnog opsega, iako je sam taj deo necujan kao posebno izdvojen. Mada, kod ploce se hipersonicni efekat i ne pojavljuje.

Poslednja izmena:
Zato vredi uvek baciti pogled na opremu i izdanje takvih ripova, iako ni to ne mora da bude garant za krajnji rezultat. Uvo je glavni sudija.:)

Jos jednom da napomenem, ne skidajte muziku bez pratece literature, za vinyl ripove treba da postoji mali txt ili nfo fajl koji govori o celom lancu koji je koriscen za snimanje. I pored toga moze doci do krs proizvoda. Secam se da sam skinuo neki 24/96 album Queen-a za koji sam sasvim slucajno provalio da je mono semplovan, :S:

Ja sam se drzao teme, a tema je bila delom o ripovanju tj. da li flac moze da odgovara audio cd-u po tacnosti. Ti si se uhvatio za poredjenje reprodukcije izmedju zvucne i cd playera na istom zapisu sto uopste nije bila tema price.

Vec smo bili rekli da flac moze biti isti kao i AudioCD, samo sam dodao sta je potrebno da se ne bi stvorio pogresni utisak.

To sam bas i podrazumevao pod "kvalitetna oprema i ploca". Ceo lanac mora da bude adekvatan pocevsi od same produkcije te ploce, pa preko njene fizicke ocuvanosti, kvaliteta gramofona kao celine (baze, rucke, zvucnice, igle), phono pretpojacala koje se koristi na pomenutom gramofonu, kablaze i naravno AD sekcije na zvucnoj karti. Priznacete, dosta faktora u lancu, i mnogo mesta gde moze da se kiksne i dobije nesto losiji rezultat. Sum i pucketanje ne uzimam za veliku manu, ipak je to vinyl sa svim svojim dobrim i losim stranama. Zato vredi uvek baciti pogled na opremu i izdanje takvih ripova, iako ni to ne mora da bude garant za krajnji rezultat. Uvo je glavni sudija.:)

Broj bita po semplu radi tu glavnu stvar, a i hipersonicni efekat utice na percepciju ostatka cujnog opsega, iako je sam taj deo necujan kao posebno izdvojen. Mada, kod ploce se hipersonicni efekat i ne pojavljuje.

E pa to, dosta vinyla sam probao i zvuce nekako lose, jednostavno nije to to, prvenstveno zbog opreme, a i naravno DA konvertori na uobicajenim zvucnim kartama nisu nekog kvaliteta, za razliku od studijskih. Ima kvalitetnih vinyl ripova koji mogu da se nadju ali nazalost mora skoro svaki de se preslusa i da se uporedi sa njegovim cd counterpartom da bi mogao da se uporedi sta je kvalitetnije. Njabolje je zato juriti ako uopste ima, studijske master, SACD, DVD-A ili ostale, ako uopste postoje za muziku koju slusate.

BTW, hipersonicni efekat sam cisto spomenuo, da ako bi neko pitao cemu toliki sampling ako vec covek cuje do 20khz, da zna da ove frekevencije iznad spektra cujnosti uticu na "masiranje" mozga i centralnog nervnog sistema, ali opet i to je sve veoma diskutabilno. :)

Vi ste toliko prosirili temu da bi covek pomislio kako na tim extra kvalitetnim zapisima i sa extra kvalitetnom opremom moze da se cuje kako se komarac popiskio u studiju dok se snimala pesma :p

Salu na stranu, mislim da je najbitnije imati kvalitetnu opremu za slusanje. Ja imam slusalice frekventnog opsega 20Hz-20.000Hz spojene na integrisanu zvucnu i meni to radi posao. Doduse, ja nisam audiofil :,,:

Evo, recimo, nasao sam besplatan album koji sigurno nije snimljen na najboljoj opremi, ali opet razumem prakticno sve reci, sto ipak nije uvek slucaj, bar kad sam ja u pitanju :wall:

Kako ste se vi lepo isprichali, blago vama.

Hvala na silnim informacija ali samo je bila reprodukcija flac-a ubrzana sada je sve OK.

Kako ste se vi lepo isprichali, blago vama.

Hvala na silnim informacija ali samo je bila reprodukcija flac-a ubrzana sada je sve OK.

Da, samo nam ti nisi odao tajnu, kako i cime si resio ubrzano sviranje...

Pa rekoh skinuo sam samo flac plugin, izgleda da ga nisam imao:)

Pa ko zna sta je bilo,
upravu ste za dts sada slusam queen 96/24 dts 5.1 boles ziva samo sto mi je cudno sto cujem muziku od pozadi :)

Mada onaj eagles sa vinyla neverovatno zvuci

P.S HD audio koliko vidim moze da se nadje i besplatno medju narodom, samo sto ja jos nemogu da bitstreamujem HD zvuk tako da...

Poslednja izmena:
Pa ko zna sta je bilo,
upravu ste za dts sada slusam queen 96/24 dts 5.1 boles ziva samo sto mi je cudno sto cujem muziku od pozadi :)

Mada onaj eagles sa vinyla neverovatno zvuci

P.S HD audio koliko vidim moze da se nadje i besplatno medju narodom, samo sto ja jos nemogu da bitstreamujem HD zvuk tako da...

Meni queen i ne zvuci nesto u tom surround DTS-u, Blue Man Group, Alan Parsons Project, Eagles (onaj koncert), Sting, Dire Straits... e to dobro zvuci, Pink Floyd, pa neka stara izdanja koja su radjena u kvadrofoniji 4.0... to mi dobro zvuci u surroundu... :)

Ipak studijski snimljeni surround mi je bolji od koncertnih pokusaja

Mada posle skupljenih oko 350 DTS diskova, sve mi se pomalo svidja :)

turbo

A sa kojim playerom pustas dts, flac i sta josh vec da slusas?

Tacnije koji player inace koristis za muziku?

Koristim foobar za muziku i kmplayer za vide (koncerti itd), ili standalone player iz potpisa...

Posto imam integrisanu zvucnu koaksijalcem povezanu za receiver, pa kod DTS CD-a ima problema sa bit perfect streamingom, koji moze da se resi nekim praistorijskim realtekovim drajverima, ali me mrzi da se zezam, pa mi je lakse narezivati stvari na cd i dvd....

A ovako je i lakse kad bi zena nasto slusala, skine sa police stavi u dvd-player i ne moram da ustajem od racunara :-devil-:

Nazad
Vrh Dno