Šta je novo?

Replacing MX Revolution

Adanos

Slavan
Učlanjen(a)
30.03.2006
Poena
345
Ok, posle dosta provedenog vremena koristeci MX revolution (oko godinu dana) spakovao sam ga u kutiju i ponovo koristim stari raspadnuti MX500 (mis star vise od pet godina). Mis je neprevazidjen. Takvu preciznost i izdrzljivost MX Revolution nikada nije mogao ni da sanja. Dovoljno ga je samo utaci u racunar i perfektno radi, cak ga do sada nikada nisam podesavao (izuzetno retko brzinu), dok sam sa novijim imao nocne more prilikom podesavanja zeljenog efekta.

Inace bavim se gradjevinarstvom i vecinu vremena za racunarom provodim koristeci programe koji zahtevaju preciznost. Sto se tice brzine nisam mogao da verujem koliko sam vremena gubio uz MX revolution zbog njegove nepreciznosti. Poredjenja radi dacu neke srednje vrednosti koje sam racunao tokom poslednjih mesec dana svakodnevno, nije me mrzelo :D Ni udobnost i prelep dizajn Revolutiona mu vise ne mogu pomoci.
ArchiCAD 3d model i ravanski modeli (cifre su svedene na cele brojeve radi lakseg poredjenja):

MX 500: 10 sati
MX Revolution (driveri instalirani i podesavani vise puta do zeljenog efekta): 13,5 sati
MX Revolution (driveri nisu instalirani): 12,5 sati

Nisam mogao da verujem da sam gubio toliko vremena samo zbog misa - 25-35%.

Posto je MX500 dosta vremesan mis, oguljen i ruzan, pozeleo sam ga zameniti nekim slicnim modelom, reprezentativnijim i po mogucstvu udobnijim. Rad sam razmotriti bilo koji predlog te bih vam bio zahvalan na istima.
Cena nije bitna, samo da ne prelazi 10-12k.
Hvala unapred

Poslednja izmena:
Logitech G5 ili G500,identican oblik kao MX500,sa par novih "gaming" funkcija,koje verovatno neces ni koristiti (dpi on fly itd...),oba misha poseduju tegove,koje "ubacujes" u misha u zavisnosti koja tezina misa ti odgovara,sa max tezinom je savrseno precizan,ne trebaju drajveri(jedino ako neces da pre-konfigurises tastere na misu za drugu svrhu),sve radi iz prve,cena je za G5 oko 45-50e a za G500 oko 60e.

logitechg500gamingmouse.jpg
006.JPG

Poslednja izmena:
Logitech g9 ili g9x ne možeš da pogrešiš.

Prvi bežični miš koji sam kupio bio je MX700. Ako me sećanje dobro služi to je praktično prvi bežični model koji je mogao da zameni dobrog žičanog miša. Ne sećam se da sam imao bilo kakav problem sa njim. Njega sam nasledio MX1000 modelom čim se pojavio i tog miša sam zadržao do danas (oko 5 godina). Odlučio sam da ga zamenim jer se uočavaju po malo tragovi amortizacije na njemu (na par mesta se površina pohabala i domet je značajno manji što je implikacija da se i kapacitet ugrađene baterije smanjio) ali što se tiče funkcionalnosti miš je i dalje besprekoran. Pošto miša koristim i za igranje MX Revolution sam zaobišao jer su mi rekli da se na tom planu nije proslavio. Nekako prirodno, nameće se MX1100 kao sledeći kandidat. Miš je vizuelno atraktivniji od MX1000, ima bolju ergonomiju i proširen skup funkcionalnosti. Ima samo jednu manu - ne registruje male pokrete!. Svela se knjiga na jedno slovo Performance Mouse MX. Malo sam strahovao da me opet nešto ne iznenadi jer je MX1000 zaista postavio visoke kriterijume. Na sreću nije bilo neprijatnih iznenađenja. Zadržaču ga, a MX1000 će usrećiti nekoga ko još nije otkrio značaj nadstolnog pomicala. Unifyng receiver će mi obezbediti da elegantno zamenim i tastaturu kad se takva pojavi ;) Probao sam ga na providnoj staklenoj površini debljine 10mm i DARKFIELD se nije obrukao (mada ne znam kome treba ova mogućnost u opšte). Stoga ko hoće da skrati research fazu kod zamene miša može da me posluša i uzme Performace Mouse MX (Approved by Paradigma)

Poslednja izmena:
perf. mx,koliko mu traje baterija i koliko ga dugo dnevno koristis ?

Hvala svima na predlozima, jos malo cu odlezati pa cu tek onda odluciti.
Nikako mi ne treba mis koji ne registruje male (vrlo male) pokrete jer mi je to imperativ kod crtanja u CAD software-u i upravo jedan od glavnih problema sa MX Revolution-om.
Svidja mi se ideja sa G9 ili G9x, mozda cak i neki Razer.

perf. mx,koliko mu traje baterija i koliko ga dugo dnevno koristis ?

Pa nisam još spucao inicijalnu porciju enitime baterije.

BTW. Enitime baterija nije obična Ni-Cd, za razliku od standardnih ima izrazito mali efekat samopražnjenja, a može se puniti do 1000 puta bez izraženog efekta pamćenja. Proizvođač tvrdi da će jednom napunjena i posle godinu dana zadržati 80% kapaciteta koji se može iskoristiti bez prethodnog posebnog tretiranja. Kapacitet ove koja se nalazi u mom primerku je 2000mAh. Baterija je AA tipa.

Svaki mali, lagani i sa kablom.

To znaci Logitech od RX1000 ili bilo koji Razer. Microsoft pravi odlicne miseve ali su se koncentrisali na wireless modele, ne znam stvarno sta valja od zicanih. Mozda Habu, ali to je opet Razer.

Stoga ko hoće da skrati research fazu kod zamene miša može da me posluša i uzme Performace Mouse MX (Approved by Paradigma)

Drago mi je sto sam ovo procitao, onako neobavezno. I to ne bi bilo nista zanimljivo da Maxa nije posle 45min postavio da prodaje taj mis :D
Tako da sam ga narucio bez cekanja :)

Nadam se da ce mi ergonomija odgovarati i da ce adekvatno zameniti MX1000.

Poslednja izmena:
Nadam se da ce mi ergonomija odgovarati i da ce adekvatno zameniti MX1000.

Meni bi odgovaralo čak i da je nešto veći ali nisam propatio na UT3 strani uopšte :)

Pomalo je snobovski ali upotrebu metala pozdravljam i nekako ga baš to distancira od svega do sad viđenog.

P.S. Sasa izvini zbog ovih stilističkih i estetskih osvrta :D

Poslednja izmena:
Videceo.. jedva cekam da stigne. Pa da MX1000 ode u penziju ili dobos.

Nego, kakvi su utsic? kako radi? Baterija?
Ja planriam da ga koristim za svakodnevno koriscenje...

ps. velicina u odnosu na MX1000?

Trajanje baterije naravno zavisi od intenziteta korišćenja. Kod intenzivnog korišćenja (CAD, GAMEing) traje nedelju dana, a u nekom office režimu korišćenja duplo duže.

Veličine je MX1000 ali se zbog ergonomije ruci čini manjim. Razlika nije drastična u odnosu na MX1000 ali mi se čini da mu je to jedini pravi naslednik.

Citao sam da on ima 1500DPI sto i nije nesto previse u odnosu na 800 kod MX1000. Ali dobro, to mi nije ni bitno.
Bitno mi je da bude pouzdan, da lepo radi i da mi jos lepse lezi u ruci. Nesto je poceo MX1000 u poslednje vreme da mi smeta.

Ovaj univerzalni risiver je super stvat, a takodje i kabal preko koga se puni (smara me da prikljucujem drugi mis kad se MX1000 isprazni).
Hvala unapred, javljam utiske.

Prvi bežični miš koji sam kupio bio je MX700. Ako me sećanje dobro služi to je praktično prvi bežični model koji je mogao da zameni dobrog žičanog miša. Ne sećam se da sam imao bilo kakav problem sa njim. Njega sam nasledio MX1000 modelom čim se pojavio i tog miša sam zadržao do danas (oko 5 godina). Odlučio sam da ga zamenim jer se uočavaju po malo tragovi amortizacije na njemu (na par mesta se površina pohabala i domet je značajno manji što je implikacija da se i kapacitet ugrađene baterije smanjio) ali što se tiče funkcionalnosti miš je i dalje besprekoran. Pošto miša koristim i za igranje MX Revolution sam zaobišao jer su mi rekli da se na tom planu nije proslavio. Nekako prirodno, nameće se MX1100 kao sledeći kandidat. Miš je vizuelno atraktivniji od MX1000, ima bolju ergonomiju i proširen skup funkcionalnosti. Ima samo jednu manu - ne registruje male pokrete!. Svela se knjiga na jedno slovo Performance Mouse MX. Malo sam strahovao da me opet nešto ne iznenadi jer je MX1000 zaista postavio visoke kriterijume. Na sreću nije bilo neprijatnih iznenađenja. Zadržaču ga, a MX1000 će usrećiti nekoga ko još nije otkrio značaj nadstolnog pomicala. Unifyng receiver će mi obezbediti da elegantno zamenim i tastaturu kad se takva pojavi ;) Probao sam ga na providnoj staklenoj površini debljine 10mm i DARKFIELD se nije obrukao (mada ne znam kome treba ova mogućnost u opšte). Stoga ko hoće da skrati research fazu kod zamene miša može da me posluša i uzme Performace Mouse MX (Approved by Paradigma)

Da li može poređenje ergonomije MX1100 i Performace Mouse MX?

Imam MX1100 nešto više od godinu dana, sve pohvale za kvalitet izrade, to što si naveo za male pokrete nisam primetio (ali i da jeste tako - ne smeta mi), ali ono što ne mogu da podnesem na ovom mišu je ergonomiju, za koju ti kažeš da je dobra.

Šaka mi već posle kraćeg rada trne, možda zato što imam velike šake, ne znam. Problem su prvenstveno dve stvari, ne znam gde da stavim mali prst pa ga uvek nešto krivim, odižem, premeštam, a druga stvar je što je "guza" :D miša spuštena na dole, pa mi u tom delu šaka ne naleže 100% na miša. Definitivno ću morati da ga zamenim jer me šaka počinje boleti i kad ne radim za računarom. Pre MX1100 sam koristio (nešto više od godinu dana) MS Laser Natural Wireless 6000 i veoma mi je odgovarao što se tiče ergonomije, ali mu je kvalitet izrade nula (pisao sam o tome već), već posle 8 meseci je počeo da se ljušti i (gumeni) skrol mu se zaglavljivao.

Pogledao sam iskustva ljudi na IT Svetu za MX1100 (ovde), i iznenadio se kad sam pročitao komentar korisnika "pera":
+ skoro sve
- idelan za ljude sa 4 prsta, jer sa malim prstom ne znam shta cu
iako izgleda savrsheno egronomski, nije tako. Prosto ne znam shta cu sa malim prstom. stoji mi nekako iskrivljen ispod domalog koji ima svoju super poziciju. malog kao da su zaboravili dok su ga dizajnirali. to mi je jedina primedba za sada. videcemo posle.

Do sada sam mislio da samo moja šaka nije "kompatibilna" sa MX1100 :D, ali eto 100% identičnog iskustva. U jednoj drugoj temi je user Bosla takođe pisao o svojim mukama sa MX1100 što se ergonomije tiče.

Sve u svemu, Performace Mouse MX deluje kao zanimljivo rešenje, ali mi na oko deluje slično kao MX1100, baš ta bočna strana gde bi došao mali i domali prst.

Od miša tražim tri stvari:
- da je udoban za višešasovni rad
- da ima back i forward tastere
- da je wireless

Neki bar prosečan kvalitet i bar prosečno trajanje baterija se podrazumevaju, kao i da je relativno lako dobavljiv na našem tržištu po ceni do 100e.

Ostalo (gejming, lag, preciznost, tegovi, čuda...) mi je u drugom planu totalno. Ako neko ima predlog bio bih mu zahvalan da me reši bede zvane MX1100!

Poslednja izmena:
Na Performance MX modelu se može koristiti hvat koji je udoban za šaku ali nije zgodan za gameing. Ja kombinujem dve vrste držanja, jedno koje mi je zgodno za igranje i ovo drugo koje odmara šaku i dovoljno je za recimo surfovanje. MX1100 ima viši ris (viši je luk i veće zakrivljenje). Nekome to može da odgovara ali zato onima kojima ne legne prolaze kao ti. Meni mx1100 nije odgovarao jer je neprecizan, a to duguje dobrim delom "lošoj" poziciji lasera. Naime, laser se nalazi u gornjoj zoni miša, a geometrija pokreta je takva da se oko te tačke rotira miš pa je jasno da se takvi pokreti ne mogu registrovati. MX1000 i Performance MX imaju laser na sredini miša.

Poslednja izmena:
marko_n je napisao(la):
a druga stvar je što je "guza" :D miša spuštena na dole, pa mi u tom delu šaka ne naleže 100% na miša.

Performance ima "guzu" i to mi bas prija :d (koja perverzija)

Poslednja izmena:
Hmm pa da dodam i ja moju filozofiju ..
Danas mi je upao misk Perf. MX u moje vlasnistvo,a pre njega sam koristio skoro 4 god Revolution i nekako nije to to.
Ne mogu reci da perf.nije dobar mis ali nekako revolution je za mene malo bolji,jer ima plus jedan scroll koji je dobro sluzi za volume fast scroll mod se automatski moze ukljuciti i iskljuciti sto kod novog perm. nema scime dobijam jedno dugme manje za prilagodjavanje.
Uglavnom to su minusi koji mi se nisu svideli kod perf. ali opet ima jedan veliki plus sto se tice baterije i ounjenja u toku radi sa usb kabelom sto mi mnogo znaci jer mi nije potreban jos jedan mis u slucaju da mi se isprazni.
A u vezi predajnika koji je univerzalan je opet jedan veliki plus,ukratko receno nedostaci na perf. su zanemarljivi zbog gore navedenih novih resenja.

A sto se tice ergonomije nije los ali ima i malu manu i to sa zoom dugmetom sto mi smeta u slucaju da hocu da vratim stranicu nazad na web browseru.

Uglavnom hocu da kazem koliko je los toliko je i dobar mis sve zavisi od ukusa ljudi ...:crash::crash:

Nazad
Vrh Dno