Šta je novo?

Remote desktop

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
Zanima ne najjednostavnije resenje sledeceg problema.

Za potrebe slusanja muzike imacu 2 racunara. Jedan ce biti mali, necujni PC (Intel Atom) koji ce biti 24 h on, posto ce raditi i download sa Neta, a bitno je da ne dosadjuje i ne trosi puno struje. OS verovatno Linux S.u.S.E..

Druga masina, koja ce tako raditi dosta vremena, ali nazalost nece biti ni tako tiha ni stedljiva, bice sklonjena u drugu prostoriju i sluzice kao neka vrsta file server-a. Njoj se nece puno direktno pristupati, ali nije lose da moze da se pristupi. OS verovatno Ubuntu.

U igru ce povremeno uci i moj Windows laptop.

Idealna situacija bio bi neki remote desktop da pridjem drugoj masini i odradim ponesto. Kako najlakse to izvesti, a da moze i sa masine 1 i sa laptop-a? Znaci ne samo prici fajlovima - masina 2 je file server, pa se to podrazumeva - neko moci raditi na masini...

Hvala!

Hvala!

Juce sam ga skinuo - jos sam u fazi testiranja...

VNC je dobro resenje.. Postoji mnogo implemenacija VNC klijenta... RealVNC, UltraVNC, TightVNC, ... cak sam i ja pravio moju verziju VNC klijenta (3D, OpenGL).

Problem sa VNC-om je u dostupnosti masine. Pristup racunarima iz lokalne mreze nije problem, ali ako zelis da pristupis preko interneta (npr.. sa posla) potrebno je da konfigurises kucni router, otvoris odgovarajuce portove ali pre svega da izaberes dobru sifru i da se obavezbo odlogujes sa racunara kad zavrsavas remote sesiju. VNC server nema dobru password zastitu, tako da je relativno lako upasti na takav racunar.

Postoji jedan interesantan servis na internetu www.LogMeIn.com gde mozes da registrujes sve racunare kojima pristupas i onda preko web sajta preuzimas kontrolu nad bilo kojim racunarom koji si registrovao. Prednost je sto koriste p2p tehnologiju za transfer desktopa i nije potrebno da konfigurises routere. Mana je sto se ovaj servis placa.

Nazad
Vrh Dno