Šta je novo?

Remote desktop ultraVLC

Kikibgd

Slavan
Učlanjen(a)
07.04.2007
Poena
350
E ovako posto idem kod sestre u portugal zeleo bi da ako je moguce koristim svoj komp

i da vucem podatke neke sa njega.

citao sam malo po bench-u ali nigde nema kako i sta uraditi.

moj komp bi bio server na koji bi se kacio

e sada jel moze neko da mi pomogne kako da sve to podesim i namestim da radi?

hvala unapred

mozes pomocu radmina, (remote administrator),
ili pomocu win. remote desktop-a
e sad problem je sto moras znati IP adresu tvog kompa.
jer ako recimo nestane struje i modem/ruter se resetuje
automatski dobija novu IP, sem ako nemas staticku IP.

Poslednja izmena:
Za***i remote desktop... Uzmi neki VNC server.. ima ih mnogo: UltraVNC, RealVNC, TightVNC, TurboVNC, ... Ja koristim UltraVNC. Uz UltraVNC dolazi i mirror-driver koji znatno ubrzava rad. Prilikom instalacije VNC servera obavezno povedi racuna o nacinu logovanja na racunar. Nemoj koristiti standardni nacin jer je slab.. Bolje podesi da se koristi MS Login.

Sto se adrese tice, mozes da registrujes svoj host za dz preko www.dyndns.org. Izaberi domen npr... kiki.homeip.net i skini DYNDNS Updater (mali prog koji obavestava DNS servere da je doslo do promene IP adrese) i stavi ga na kucni racunar. Ukoliko imas router sa podrskom za DYNDNS onda ti DYNDNS updater netreba.. samo pravilno konfigurisi router. Dalje.. treba podesiti firewall na racunaru (i na ruteru ako ga imas) tako da otvoris portove 5800-5900 za komunikaciju. Za detalje kako otvoriti port na router pogledaj http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm i nadji svoj router na spisku.

Na kraju kod sestre na racunaru instaliraj VNC klijent (dolazi uz svaku VNC distribuciju), startuj ga i umesto adrese kucaj ime svog domena (npr. kiki.homeip.net) i ako je sve u redu pojavice se sadrzaj desktop tvog racunara.

Pre nego sto krenes na put, proveri sa nekog drugog racunara da li mozes da se zakacis na kucni racunar i da malo radis sa njim.

Prednost VNC-a je sto ga ima za sve platform, pa cak i za Pocket PC. Besplatan je (ima i komercijalnih verzija) i jednostavan za rukovanje.
Od komercijalnih resenje mozes da probas NetOP.

Ako ti trebaju samo fajlovi sa kucnog kompa, onda ti je mozda jednostavnije da koristis FTP pristup. Filezila je freeware, kuci instaliras server a za pristup mozes da koristis ili negov klijent ili bilo koji drugi na koji si navikao (npr. Total commander). Cela prica oko DYNDNS-a iz prethodnog posta i dalje stoji a za port forward treba da otvoris komunikaciju po portu 21.

Prednost VNC-a je sto ga ima za sve platform, pa cak i za Pocket PC. Besplatan je (ima i komercijalnih verzija) i jednostavan za rukovanje.
Od komercijalnih resenje mozes da probas NetOP.
Koje su konkretno prednosti VNC-a nad RDP?
Znam da može da radi iz browsera (doduše, jednom sam prisustvovao tome i nije baš blistavo izgledalo... koliko se sećam nije moglo da radi glatko sa više od 16 boja; nisam ja nameštao, tako da ostavljam mogućnost da onaj ko jeste nije nešto dobro podesio, pa da je zato zezalo).
Što se tiče platformi, znam za RDP klijent za unixolike sisteme (http://www.rdesktop.org/ - nisam ga probao) kao i za Java MIDP 2.0 telefone (http://www.rovemobile.com/products/mdt/ - njega jesam i sasvim lepo radi).

Nazad
Vrh Dno