Šta je novo?

Remote control video nadzora?

VukPg

Slavan
Učlanjen(a)
19.02.2009
Poena
304
Prije svega pozdrav svima

Da li je moguce napraviti remote control sistema za video nadzor bez koristenja rutera?I ako je moguce sta mi je od softvera potrebno za tako nesto.
Evo o cemu se radi,sistem video nadzora sacinjavaju digitalni videorekorderi i racunar za monitoring sve to je u lan mrezi.E sada ono sto mene interesuje je, da li mogu ugradnjom jos jedne mrezne kartice na ovom racunaru za monitoring sa kojom bih dobio wan poslije toga mogao sa neke udaljene lokacije uci u racunar za monitoring i pregledavati sliku sa kamera i po potrebi praviti snimke sa istih.

P.S.
Inace probao sam ruterom ( ZyWALL sa VPN-om) tj njega sam integrisao u postojecu mrezu, ali s obzirom da sam ono bas amater u ovoj oblasti nisam uspeo sem sto sam dobio izlaz uredjaja iz LAN-a na internet, posle toga sam se zapetljao i odustao....

Unapred hvala

Ja nisam siguran da li mogu bez RUTERA, ali sam probao s ruterom i rade perfektno.. 90% bi trebalo da rade i bez rutera.. Prvi program se zove Chlily Copmuter Monitor, a drugi Activity Monitor.. Potrazi ih na goolgu...

Sve se moze kad se hoce ;)

Evo ovako. Moze svashta tu da se uradi. No da krenemo redom.

Ver 1.0

Varijanta remote pristupa bez rutera je moguca. Dovljno je da na tu drugu karticu koju si postavio u racunar dovedesh internet. Recimo SBB kablovski modem ili cak ADSL onaj modem shto se kaci preko USB-a (u ovom slucaju ne treba ni druga mrezna). Na ovaj nacin tvoja mrezna kartica koja se nalazi u racunaru direktno dobija javni IP adresu. Samim tim nije potrebno nikakvo rutiranje i dovoljan ti je i Windows RDP (remote desktop protocol) i da pristupish racunaru. Ovaj nacin ti licno ne bi preporucio jer taj isti racunar ne samo da je otvoren za daljinski pritup tebi nego je otvoren svima i to na svim portovima. I ovom slucaju trebalo bi da instalirash neki dobar FW software pa da na njemu blokirash sve ostalo sem tog daljinskog pristupa. Da ne duzim resenje koje ne preferiram.

Ver 2.0.1

Ova varijanta zahteva ruter. :) nije tako strasno kao shto mislish. Dakle da krenemo redom. prvi nacin povezivanja je sledeci (Slika 1)
Dakle posto ruter u 90% slucajeva poseduje 1 WAN (port preko kojeg dobijas internet) i 4 x LAN (portovi za kacenje racunara) ti lepo dovedesh internet do rutera i povezes oba uredjaja na ruter (dolazni link na WAN, racunare na LAN portove(. Na ovaj nacin oba uredjaja imaju pristup internetu i oba su na mrezi. Sada ti ostaje da uradish forwardovanje. VPN koji si napisao zaboravi jer on zahteva dizanje VPN servera. tebi treba prosto forwardovanje porta.

*Bilo koji software za daljinski pristup da koristish morash da forwardujesh port preko kojeg on komunicira sa "spoljni svetom". Ja licno preferiram windowsov RDP ali uvek mozes da koristish Remote Admin, ultraVNC ili bilo koje drugo resenje ali portforward je neminovan.

Elem. na sajtu http://www.portforward.com ces naci uputstvo u slikama kako da forwardujesh odredjeni port. Radio sam za dosta zyxelovih uredjaja i nisu komplikovani. Ako mi kazes model mozda i napamet neshto mogu da ti kazem ali i gore navedeni sajt ce ti pomoci. Windowsov RDP koristi port 3389 za ostale programe morash da provrish u samom programu. Ali svodi se na to da odredjeno port forwardujesh na navedeni racunar. Ako se odlucis za varijantu RDP-a. Pojasnicu ti detaljno kako se to izvodi.

Ver 2.0.2

u ovoj varijanti sve je isto kao i u predhodnoj shto se tice podesavanja. Razlika je u tome shto u varijanti dva (slika 2) povezivanje ide preko 2 mrezne karice. Dake racnar se jednom karticom vezuje za DVR a sa drugom na internet. Na ovaj nacin samo racunar ima pristup internetu a DVR ne. Forwardovanje portova je i dalje neminovno.

Razlike izmedju Ver 2.0.1 i 2.0.2 su u tome ko ima pristup internetu, a ko ne. E sad . Varijanta 2.0.1 ti ostavlja mogucnost da forwardujesh odgovarajuci port direktno na DVR (ja to resavam na ovaj nacin) tako da u slucaju kad oces od kuce da pridjes kamerama ti ne morash da se oslanjas na dodatni racunar nego pristupash direktno DVR uredjaju.

Dakle ovo su moguca resenja. Razmisli malo. Vidi shta ti je najbolje. Napisi tacan model Zyxel-a pa cemo da vidimo detalje shta i kako dalje.

s' postovanjem JA:smoke:

Prilozi

• Slika 1.jpg
    Slika 1.jpg
    12 KB · Pregleda: 61
  • Slika 2.jpg
    Slika 2.jpg
    12.5 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Evo ovako. Moze svashta tu da se uradi. No da krenemo redom.

Ver 1.0

Varijanta remote pristupa bez rutera je moguca. Dovljno je da na tu drugu karticu koju si postavio u racunar dovedesh internet. Recimo SBB kablovski modem ili cak ADSL onaj modem shto se kaci preko USB-a (u ovom slucaju ne treba ni druga mrezna). Na ovaj nacin tvoja mrezna kartica koja se nalazi u racunaru direktno dobija javni IP adresu. Samim tim nije potrebno nikakvo rutiranje i dovoljan ti je i Windows RDP (remote desktop protocol) i da pristupish racunaru. Ovaj nacin ti licno ne bi preporucio jer taj isti racunar ne samo da je otvoren za daljinski pritup tebi nego je otvoren svima i to na svim portovima. I ovom slucaju trebalo bi da instalirash neki dobar FW software pa da na njemu blokirash sve ostalo sem tog daljinskog pristupa. Da ne duzim resenje koje ne preferiram.

Ver 2.0.1

Ova varijanta zahteva ruter. :) nije tako strasno kao shto mislish. Dakle da krenemo redom. prvi nacin povezivanja je sledeci (Slika 1)
Dakle posto ruter u 90% slucajeva poseduje 1 WAN (port preko kojeg dobijas internet) i 4 x LAN (portovi za kacenje racunara) ti lepo dovedesh internet do rutera i povezes oba uredjaja na ruter (dolazni link na WAN, racunare na LAN portove(. Na ovaj nacin oba uredjaja imaju pristup internetu i oba su na mrezi. Sada ti ostaje da uradish forwardovanje. VPN koji si napisao zaboravi jer on zahteva dizanje VPN servera. tebi treba prosto forwardovanje porta.

*Bilo koji software za daljinski pristup da koristish morash da forwardujesh port preko kojeg on komunicira sa "spoljni svetom". Ja licno preferiram windowsov RDP ali uvek mozes da koristish Remote Admin, ultraVNC ili bilo koje drugo resenje ali portforward je neminovan.

Elem. na sajtu http://www.portforward.com ces naci uputstvo u slikama kako da forwardujesh odredjeni port. Radio sam za dosta zyxelovih uredjaja i nisu komplikovani. Ako mi kazes model mozda i napamet neshto mogu da ti kazem ali i gore navedeni sajt ce ti pomoci. Windowsov RDP koristi port 3389 za ostale programe morash da provrish u samom programu. Ali svodi se na to da odredjeno port forwardujesh na navedeni racunar. Ako se odlucis za varijantu RDP-a. Pojasnicu ti detaljno kako se to izvodi.

Ver 2.0.2

u ovoj varijanti sve je isto kao i u predhodnoj shto se tice podesavanja. Razlika je u tome shto u varijanti dva (slika 2) povezivanje ide preko 2 mrezne karice. Dake racnar se jednom karticom vezuje za DVR a sa drugom na internet. Na ovaj nacin samo racunar ima pristup internetu a DVR ne. Forwardovanje portova je i dalje neminovno.

Razlike izmedju Ver 2.0.1 i 2.0.2 su u tome ko ima pristup internetu, a ko ne. E sad . Varijanta 2.0.1 ti ostavlja mogucnost da forwardujesh odgovarajuci port direktno na DVR (ja to resavam na ovaj nacin) tako da u slucaju kad oces od kuce da pridjes kamerama ti ne morash da se oslanjas na dodatni racunar nego pristupash direktno DVR uredjaju.

Dakle ovo su moguca resenja. Razmisli malo. Vidi shta ti je najbolje. Napisi tacan model Zyxel-a pa cemo da vidimo detalje shta i kako dalje.

s' postovanjem JA:smoke:

Prije svega veliko hvala na ovako iscrpnom odgovoru

Sto se mene tice najradje bih integrisao ovaj ZyWALL i preko njega sa ovim digitalnim rekorderima i pc za monitoring izasao na WAN a kasnije (ako je to moguce) uz pomoc nekog remote programa pristupao LAN-u sa udaljene lokacije,ali kao sto rekoh uspeo sam da dobijem izlaz na internet iz LAN-a ali posle toga sam zapeo.....
Inace u istoj prostoriji imam izlaz na WAN (iznajmljena linija) za to koristim ZyXELL on ima jedan izlaz pa je na njega nakacen asusov osmoportni svic tako da imam prostora za kombinacije inace kako rekoh stasticna je adresa.
Ako imas volje mogu ti na private poslati parametre LAN-a i print scren ZyWALL-ovog interfejsa.Svaka pomoc i predlog su dobrodosli.
Inace jos uvjek nemam ugradjen drugi mrezni adapter u ovaj racunar za monitoring jer nisam bio siguran da na taj nacin mogu odraditi posao a inace ga imam kod sebe....

Poslednja izmena:
...

Ako imas neki svoj tutorijal kako da odradim tj naucim port forwardovanje dobro bi mi dosao....

Poslednja izmena:
Ja nisam siguran da li mogu bez RUTERA, ali sam probao s ruterom i rade perfektno.. 90% bi trebalo da rade i bez rutera.. Prvi program se zove Chlily Copmuter Monitor, a drugi Activity Monitor.. Potrazi ih na goolgu...

Hvala na predlogu ali na netu ne mogu da nadjem sem vremenski ogranicene verzije...

Ajde uzmi i makar u paintu probaj da iscrtash semu kako je tu i shta spojeno. Ja sam one dve slike nacrtao samo kao primere. I napisi ispod tacno koji modeli uredjaja su u pitanju mislim na Zyxell prvenstveno (Zyxell wall ima 4 modela). Pa cemo lako sve da namestimo.

Ajde uzmi i makar u paintu probaj da iscrtash semu kako je tu i shta spojeno. Ja sam one dve slike nacrtao samo kao primere. I napisi ispod tacno koji modeli uredjaja su u pitanju mislim na Zyxell prvenstveno (Zyxell wall ima 4 modela). Pa cemo lako sve da namestimo.

Evo seme u grubo mogu ti na email poslati printskrin web interfejsa ovog rutera...kao i parametre LAN-a

Znaci dvr uredjaji i pc monitoringa su nakaceni na LAN portove ZyWALL-a a WAN port istog je mreznim kabelom nakacen na asusov svic a asus na ZyXEL

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    10.9 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Hm ne bi to trebalo bash tako. Nego daj tacne modele oba Zyxel uredjaja.

Ako sam dobro shvatio. Ti imash

ADSL modem (zyxel prestige) za koji je zakacen Asus switch.

Dalje za asus switch je zakacen drugi zyxel (wall)

I onda je na taj zyxel wall zakacen racunar i DVR uredjaji.

I to sve na jednom mestu????

Ako sam dobro shvatio. Ti imash

ADSL modem (zyxel prestige) za koji je zakacen Asus switch.

Dalje za asus switch je zakacen drugi zyxel (wall)

I onda je na taj zyxel wall zakacen racunar i DVR uredjaji.

I to sve na jednom mestu????

Upravo tako na asus jos imam nakaceno par racunara nezavisno od ove mreze sa skice tj jedan port asusa koristim za ZyWALL ostali su izlaz na WAN za jos par racunara nevezanih za ovaj sistem video nadzora...

Poslednja izmena:
...

Ako moze neko da mi pomogne bar ovo sa instaliranjem jos jedne mrezne kartice u ovom racunaru za monitoring tj sta jos na njemu posle toga treba nasetovati pretpostavljam treba neko premostavanje izmedju te dve mrezne kako bi se omogucilo rutiranje izmedju LAN i WAN ....

E meni je neshto iskrslo pa sam bio van BG-a i u nekoj frci. Pa ako si resio super ako ne da nastavimo :D.

Vrh Dno