Šta je novo?

Reinstalirao sam sistem ali ..

Jerry

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2003
Poena
604
REINSTALIRAO SAM WINXP ALI KAO NOVU INSTALACIJU I NE MOGU NIKAKO DA PRISTUPIM MY DOCUMENTS U DOCUMENT AND SETTINGS JER JE PRETHODNA VERZIJA WINDOWSA BILA SA PASSWORDOM.IMALI NEKO IDEJU KAKO DA OTVORIM OVO?:cuss:

pa ima vise mogucnosti
npr. da kreiras jos jednu particiju i da instaliras xp na nju pa onda sa te instalacije da procitas podatke...
da odneses kod drugara tvoj hdd

nisi napisao - kako si zastitio te foldere - nekim programom ili ...

Ako si koristio encryption mislim da nikako, jer meni su jednom ostali zakljucani fajlovi tako, ali dobro je sto kad vratis pass na stari mozes da ih dekriptujes. Probaj da iskopiras negede fajlove, obrises korisnikov dir, pa da namestis ponovo korisnika sa istom sifrom. Mozda upali ali cisto sumnjam.

Ako nisu kriptovani, onda probaj sa backup alatom koji dolazi uz winxp, bekapuj direktorijum i restore uradi na neku fat32 particiju i dobices fajlove. Isto mi se desilo pa sam tako uspeo da povratim fajlove, samo sto je meni za razliku od tebe bio pukao user, a ja nisam odmah reagovao kako treba nego sam ga obrisao i onda su mi ostali zakljucani fajlovi.

Jerry je napisao(la):
REINSTALIRAO SAM WINXP ALI KAO NOVU INSTALACIJU I NE MOGU NIKAKO DA PRISTUPIM MY DOCUMENTS U DOCUMENT AND SETTINGS JER JE PRETHODNA VERZIJA WINDOWSA BILA SA PASSWORDOM.IMALI NEKO IDEJU KAKO DA OTVORIM OVO?:cuss:
Ako si zastitio NTFS dozvolama onda vrlo jednostavno
desni klik po folderu->properties->security->advanced->owner->replace owner on subcontainers and objects
Preuzeo si vlasnistvo i sad na properties->security dodas korisnika koga hosec sa add i das mu full control ,samo treba da uklonis ono allow inheritable permissions to propagate ......
A ako si zastitio enkripcijom(sto verovatno nisi i ne znas da postoji) probaj da se ulogujes kao administrator pa da properties->general->advanced uklonis encrypt contents to secure data.Fajl je enkriptovan ako je u exploreru njegovo ime zelene boje

Glupi Zmaj je napisao(la):
Ako si koristio encryption mislim da nikako, jer meni su jednom ostali zakljucani fajlovi tako, ali dobro je sto kad vratis pass na stari mozes da ih dekriptujes. Probaj da iskopiras negede fajlove, obrises korisnikov dir, pa da namestis ponovo korisnika sa istom sifrom. Mozda upali ali cisto sumnjam.

Ako nisu kriptovani, onda probaj sa backup alatom koji dolazi uz winxp, bekapuj direktorijum i restore uradi na neku fat32 particiju i dobices fajlove. Isto mi se desilo pa sam tako uspeo da povratim fajlove, samo sto je meni za razliku od tebe bio pukao user, a ja nisam odmah reagovao kako treba nego sam ga obrisao i onda su mi ostali zakljucani fajlovi.
to sa kreiranjem korisnika sa istim imenom i sifrom na drugoj XP instalacije definitivno ne prolazi jer XP ne vodi evidenciju o korisnicima po imenu nego po IDu koje im sam dodeljuje
A i enkripcija ne zavisi od tvoje sifre.Sve se kriptuje slucajno generisanim kljucem (FEK)
Jedino administrator(lokalni ako je masina standalone ili clan grupe,ili domenski) moze da dekrpituje i procita sve fajlove a takodje moze i da preuzme vlasnistvo nad fajlovima pa da sam sebi dodeli full controll ili read ili sta mu vec treba.
Kriptovani fajlovi se ne mogu restore-ovati ili kopirati na FAt(sem ako ih ti nisi kriptovao)

Postoji jos jedno resenje - probaj da nadjes neki ntfs4dos ili slican program pa da iz dosa procitas fajlove(ako su zasticeni NTFS dozvolama) ili iz Linuxa ako imas neki koji moze da cita NTFS
Ako su kriptovani ni to ne radi ali mozes probati da ih iz dosa ili linuxa iskopiras na fat ili extpa ako uspes - eto!

Filo je napisao(la):
to sa kreiranjem korisnika sa istim imenom i sifrom na drugoj XP instalacije definitivno ne prolazi jer XP ne vodi evidenciju o korisnicima po imenu nego po IDu koje im sam dodeljuje
Za ovo sam mislio da je tako ali nisam bio siguran.

A i enkripcija ne zavisi od tvoje sifre.Sve se kriptuje slucajno generisanim kljucem (FEK)

Za ovo sam siguran da nisi u pravu, jer kad promenis sifru nece da cita fajlove, ni pod tackom razno. A i windows ti napise upozorenje da kad menjas sifru nije moguce citati fajlove koji su kriptovani.

Jedino administrator(lokalni ako je masina standalone ili clan grupe,ili domenski) moze da dekrpituje i procita sve fajlove a takodje moze i da preuzme vlasnistvo nad fajlovima pa da sam sebi dodeli full controll ili read ili sta mu vec treba.

Sto se tice ovoga, prava pristupa i prava citanja fajlova su dve razlicite stvari. Fajlovima koji su zasticeni od pristupa nemozes ni da pristupis ako nemas administratorska prava, a ako su zasticeni od citanja tu ne pomaze ni admin. Na samoj prezentaciji win xp je bilo reci o tome i to je predstavljeno kao jedan od udarnih noviteta, znaci da niko bez lozinke nemoze da procita sadrzaj fajlova. Naravo gruba sila prilikom pogadjanja lozinke moze jedino da pomogne.

Kriptovani fajlovi se ne mogu restore-ovati ili kopirati na FAt(sem ako ih ti nisi kriptovao)

Ovo sam naveo samo kao mogucnost :)

Ako su kriptovani ni to ne radi ali mozes probati da ih iz dosa ili linuxa iskopiras na fat ili extpa ako uspes - eto!

Procitaj svoj gornji komentar.

Samo ne zelim da ovo predje u neko licnu raspravu, sve sto sam napisao su licna iskustva, a stvari koje mi se nisu desile sam i napisao da nisam siguran.

Jedino da se JERRY javi i da kaze da li smo mu pomogli i da napise koji je njegov slucaj.

Za ovo sam siguran da nisi u pravu, jer kad promenis sifru nece da cita fajlove, ni pod tackom razno. A i windows ti napise upozorenje da kad menjas sifru nije moguce citati fajlove koji su kriptovani.

Sto se tice ovoga, prava pristupa i prava citanja fajlova su dve razlicite stvari. Fajlovima koji su zasticeni od pristupa nemozes ni da pristupis ako nemas administratorska prava, a ako su zasticeni od citanja tu ne pomaze ni admin. Na samoj prezentaciji win xp je bilo reci o tome i to je predstavljeno kao jedan od udarnih noviteta, znaci da niko bez lozinke nemoze da procita sadrzaj fajlova. Naravo gruba sila prilikom pogadjanja lozinke moze jedino da pomogne.
daleko od toga da je licna rasprava.Evo sta kazu ljudi strucniji i od mene i od tebe
Encrypting File System (EFS): (KB# Q223316 & Q230520)
About EFS
· Only available on Windows 2000 and Windows XP operating systems using NTFS partitions and volumes. (NTFS v5).
· Encryption is transparent to the user.
· Uses public-key encryption. Using a public key from the user's certificate encrypts keys that are used to encrypt the file. The list of encrypted file-encryption keys is kept with the encrypted file and is unique to it. When decrypting the file encryption keys, the file owner provides a private key that only he has. (KB# Q241201 & Q230490)
· If the owner has lost his private key, an appointed recovery system agent can open the file using his/her key instead. (KB# Q242296)
· EFS resides in the Windows OS kernel and uses the non-paged memory pool to store file encryption keys - this means no one will be able to extract them from your paging file.
· Encrypted files can be backed up using the Backup Utility, but will retain their encrypted state as access permissions are preserved. (KB# Q227825 & Q223178)
· Microsoft recommends creating an NTFS folder and encrypting it. In the Properties dialog box for the folder click the General tab then the Advanced button and select the "Encrypt Contents To Secure Data" check box. The folder isn't encrypted, but files placed in it will be automatically encrypted. Uncheck the box if you want to decrypt the contents of the folder.
· Although it is recommended that encryption take place at the folder level, it can be done at the file level. Encryption at the folder level will automatically result in all files inside the folder being encrypted. Files moved into or created in an encrypted folder will automatically become encrypted at that time.
· Default encryption strength is 128-bit.
· Compressed files can't be encrypted and vice versa. (KB# Q223093)
· You can share encrypted files under Windows XP Professional by adding the additional users you want to have access to the file after it has been encrypted. (This is not possible under Windows 2000).
· In Windows 2000, Data Recovery Agents (DRAs) were required to implement EFS. In Windows
XP, they are optional. Microsoft recommends that all stand-alone or domain
environments have at least one designated DRA.
· Use the Cipher command to work with encrypted files from the command line. (KB# Q229530)
· The efsinfo.exe utility in the WINXP Resource Kit allows an administrator to determine information about encrypted files. (KB# Q243026)

A kakva ti prava pristupa i prava citanja fajlova pominjes?Takvo nesto ne postoji.Postoje samo NTFS permissions,za lokalni racunar i share za pristup preko mreze.Onaj ko ima read moze da cita onaj ko nema ne moze.Jednostavno.Full control sve moze a i ako imas creator owner svojstvo mozes sebi da dodelis potrebne dozvole

Sta su administratorska prava?

A za kopiranje datoteka - to ne moze pod windowsom jer ti to ne da NTFS ali ako ti to sve citas iz necega drugog(Linuxa) onda nema NTFSa da ti bilo sta brani.EFS je NTFS atribut datoteke i on vazi samo na NTFSu i radi zajedno sa NTFSom neka nadgradnja

Pod administratoraskim pravima mislim na korsnike koji pripadaju grupi administrators, post postoje razlicite grupe usera, nekima se moze zabraniti razne stvari, tj. to je to sto ti kazes permisions i jos razne stvari definisane kroz group policy objects (pristupa mu se kroz gpedit.msc). Zato sam to spomenuo jer neznam sta je radio. A inace nemam pojma gde ja gresim, ali znam 100% sigurno da kad sam promenuo sifru za pristup racunaru nisam mogao da citam kriptovane fajlove koristim XP Pro (corporate kao i svi :) ). To sa kriptovanjem sam eksperimentisao u vojsci, pa kad sam video sta se desava odustao sam. Kad budem imao vremena detaljnije cu pogledati tvoj post. Sve jedno hvala ti za informacije, nego gde si to pronasao?

Pod administratoraskim pravima mislim na korsnike koji pripadaju grupi administrators, post postoje razlicite grupe usera, nekima se moze zabraniti razne stvari, tj. to je to sto ti kazes permisions i jos razne stvari definisane kroz group policy objects (pristupa mu se kroz gpedit.msc). Zato sam to spomenuo jer neznam sta je radio. A inace nemam pojma gde ja gresim, ali znam 100% sigurno da kad sam promenuo sifru za pristup racunaru nisam mogao da citam kriptovane fajlove koristim XP Pro (corporate kao i svi :) ). To sa kriptovanjem sam eksperimentisao u vojsci, pa kad sam video sta se desava odustao sam. Kad budem imao vremena detaljnije cu pogledati tvoj post. Sve jedno hvala ti za informacije, nego gde si to pronasao?
malo na majkrosoftovom sajtu malo iz mcse knjiga za 2k/xp

Vrh Dno