Šta je novo?

reinstaliranje

helen1

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
304
Serviser treba da mi menja plocu i kaze da ce morati da mi reinstalira winxp ali da ce mi podaci ostati.Kako se reinstalira? Ja znam za formatiranje harda pa na prazan hard ide windows.

obrisace ti samo C particiju, ako si imala tu nesto,vise nemas... podaci koji su ti ostali su na drugim particijama (D,E...)

Evo kako se instalira. :)

ne mora nista da brise
iako menjas plocu ili tako nesto ne moras da instaliras win od nule
kad podignes sistem sa instalacionog diska xp-a, i on prepozna da na hard disku postoji instaliran xp, ponudice ti opciju da popravis instalaciju sa hard diska - repair.
na taj nacin ti ostaju instalirani i svi programi, i svi korisnicki nalozi i svi dokumenti i svi potrebni drajveri
na taj nacin mozes i prebaciti hard disk iz masine u masinu (sto sam i radio, sa intel na via plocu) a da sve sto je bilo na disku i ostane, bez bekapa i vracanja i slicnog *****avanja

Filo.. Jesi nekad probao tu opciju REPAIR... :)

Moje iskustvo sa reinstalacijom kod menjanja ploce je kad se prelazi sa AMD platforme na Intel i obratno.....
Secam se da windows krene sa ucitavanjem sys-a normalno i pukne na sred,a normalno je radio...(promena sa amd 2600+ i kt3 ultra2 na intel 2,6 i asus p4c800)....

Cold-Tea je napisao(la):
Filo.. Jesi nekad probao tu opciju REPAIR... :)
jesam
bar dvocifren broj puta

Repair operativnog sistema je potrebana zbog HAL-a konifguracije jer se u vecini slucajeva menja chipset maticne ploce npr. via->nforce. Samim tim postupkom sve zakrpe koje su postojala na prethodnom sistemu se izgube, resetuju je grupne polise, registriji ostaju netaknuti sto implicira da ce sav software da radi i dalje korektno.
Procedura je ok za osrednjeg korisnika koji nema dosta aplikacija instaliranih i konfigurisanih servisa koje mora koasnije da setuje, ne govoreci o optimizaciji reg-a itd. U tom slucaju predlazem da se kreira slika sistema koristeci neki third party software nrp. ghost.

ne vidim kako ghost pomaze kod promene ploce
narocito s obzirom na to da 98% ljudi nije culo za sysprep

ali ako promenis plocu ghost ti nece pomoci, sem u slucaju da nabavis istu takvu
a ovde je prica o tome
zbog razlicitog hal-a koji si spomenuo xp instaliran na jednoj platformi se nece podici na drugoj

Poslednja izmena:
Btw, ja npr. obicno pre nego krenem u Repair (koji najcesce odlicno prodje) odem u safe mode (dok je win na starom hardveru) i poskidam drajvere od onih uredjaja koji se bitno razlikuju (npr. chipset, graficka...), zatim gasenje, promena ploce, pa pokretanje repair instalacije.

Nazad
Vrh Dno