Šta je novo?

reinstaliranje

helen1

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
304
Serviser treba da mi menja plocu i kaze da ce morati da mi reinstalira winxp ali da ce mi podaci ostati.Kako se reinstalira? Ja znam za formatiranje harda pa na prazan hard ide windows.

obrisace ti samo C particiju, ako si imala tu nesto,vise nemas... podaci koji su ti ostali su na drugim particijama (D,E...)

ne mora nista da brise
iako menjas plocu ili tako nesto ne moras da instaliras win od nule
kad podignes sistem sa instalacionog diska xp-a, i on prepozna da na hard disku postoji instaliran xp, ponudice ti opciju da popravis instalaciju sa hard diska - repair.
na taj nacin ti ostaju instalirani i svi programi, i svi korisnicki nalozi i svi dokumenti i svi potrebni drajveri
na taj nacin mozes i prebaciti hard disk iz masine u masinu (sto sam i radio, sa intel na via plocu) a da sve sto je bilo na disku i ostane, bez bekapa i vracanja i slicnog *****avanja

Filo.. Jesi nekad probao tu opciju REPAIR... :)

Moje iskustvo sa reinstalacijom kod menjanja ploce je kad se prelazi sa AMD platforme na Intel i obratno.....
Secam se da windows krene sa ucitavanjem sys-a normalno i pukne na sred,a normalno je radio...(promena sa amd 2600+ i kt3 ultra2 na intel 2,6 i asus p4c800)....

Cold-Tea je napisao(la):
Filo.. Jesi nekad probao tu opciju REPAIR... :)
jesam
bar dvocifren broj puta

Repair operativnog sistema je potrebana zbog HAL-a konifguracije jer se u vecini slucajeva menja chipset maticne ploce npr. via->nforce. Samim tim postupkom sve zakrpe koje su postojala na prethodnom sistemu se izgube, resetuju je grupne polise, registriji ostaju netaknuti sto implicira da ce sav software da radi i dalje korektno.
Procedura je ok za osrednjeg korisnika koji nema dosta aplikacija instaliranih i konfigurisanih servisa koje mora koasnije da setuje, ne govoreci o optimizaciji reg-a itd. U tom slucaju predlazem da se kreira slika sistema koristeci neki third party software nrp. ghost.

ne vidim kako ghost pomaze kod promene ploce
narocito s obzirom na to da 98% ljudi nije culo za sysprep

ali ako promenis plocu ghost ti nece pomoci, sem u slucaju da nabavis istu takvu
a ovde je prica o tome
zbog razlicitog hal-a koji si spomenuo xp instaliran na jednoj platformi se nece podici na drugoj

Poslednja izmena:
Btw, ja npr. obicno pre nego krenem u Repair (koji najcesce odlicno prodje) odem u safe mode (dok je win na starom hardveru) i poskidam drajvere od onih uredjaja koji se bitno razlikuju (npr. chipset, graficka...), zatim gasenje, promena ploce, pa pokretanje repair instalacije.

Vrh Dno