Šta je novo?

Reinstalacija WinXP-a

Pera Ždera

Slavan
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poena
309
Momci, moj problem izgleda ovako....
Od ove grmljavine, prijatelju je izgoreo modem i mbd. MBD je prilično stara (prva medju Intel 845 pločama), pa smo morali da kupujemo drugu (intel 865).
Ali se pojavio, naravno, problem kod podizanja OS-a. (različiti kontroleri za hdd). Da li postoji neka mogućnost da se podigne postojeći OS, a ne da se radi nova instalacija ?

Ja sam pri prelasku sa crknute i845 ploče na nForce4 uradio najpre kopiju diska za svaki slučaj, a onda instalirao WinXP/SP2 preko postojećeg. Izabere se pri instalaciji opcija 'repair ...' ali ne kad ponudi prvi put za konzolni oporavak nego drugi put kad prikaže path i ponudi da uradi repair na isto mesto. Trebalo je još malo počistiti posle višak drajvera, srediti asocijacije, dopuniti zakrpe oko 30MB sa Interneta... ali radi.

Mislio sam , kao standardno....
Ubije se kontroler (prebaci se na Standard disk controller) i nakači se druga ploča... :smash:

Nikad ne bih budzio... radije bih instalirao svez sistem i posle sam miran.

Pera Ždera je napisao(la):
Ubije se kontroler (prebaci se na Standard disk controller) i nakači se druga ploča...
Ako ti je crkla ploča onda tako ne može, osim da pozajmiš sličnu. Reinstalacija jeste najzdravija, ali ne ako ima nakrcanog softvera za koji više nemaš instalacione diskove. Više puta sam pomenuo, sistem mi je reinstaliran od nule 1997. (tada NT4), otada samu dopunjavan. Naravno, treba držati uredan registry.

Posle zamene ploče sam pustio programčić HP System Diagnostics (stiže uz neke njihove periferije) koji izlista sve instalirane drivere za uredjaje pa označi one kojih nema da se odazovu i ponudi da potamani sve reference na njih u registryju. Tako se izbaci nepotreban višak sistemskih fajlova da se ne učitava pri podizanju. Ako kasnije ponovo priključiš taj uredjaj driver je još uvek na disku, samo se ponovo prepoznaje uređaj, podiže driver i konfiguriše kao da je prvi put nakačen.

Momci i ja delim misljenje vecine da je glupo i uzaludno pokusavati da se sacuva stara instalacija jer ako je instalacija win-a problem onda sta cemo dalje da pricamo...sve sto je vezano za chipset pravice problem...stari drajveri ce da smetaju ...isto tako se iz registry-ja ne moze sve izbrisati...mogu se iskljuciti start up procesi ali mislim da je to sviranje k....

Meni je ckrla ploca Epox sa 865PE chipsetom, pa sam posle kupio Abit IC7-G sa 875P chipsetom. Cisto da probam, bootovao sam win, sve je radilo normalno (nekoliko minuta), ali posle je win poceo sam da detektuje promene, pa mi se na kraju spucao, tako da samo morao da turim svez win... Ako bas hoces da ekspretimentises, probaj da instaliras/deinstaliras drajvere i sl. iz Safe Mode-a, vidi kako sta ce da se desi. Ja ti savetujem da instaliras ponovo win i da budes posle toga miran.

Ne mogu da verujem da traje rasprava oko toga da li instalirati WinXP ili ne! Ljudi to su vaši računari. Poštujte ih i vratiće Vam maksimalno.

P.S. Neko pokušava da kaže da nema 3 sata za instalaciju OS-a? :)

Ma da...neko nema vremena za instalaciju...a nekome je fetish da instalira svaki dan drugi os...he ...nema veze...Mislim u cemu je onda zabava...ako win radi 1000 god dobro...

Koji to win moze da radi 1000 god dobro ? hehe. Svezh instal je ipak svezh instal

windows 2000 advanced server...be servis pack-ova radi mnogo dugo i ponekad zaboravim serial za njega ...pa moram da se podsetim...

Mislim da nije baš zahvalno da komentarišemo dužinu trajanja Windows-a...
To je individualna kategorija. Držimo se teme. ;)

da...ok...to je pitanje neke druge teme...znaci poenta je da je bolje instalirati nov win nego budziti drajvere ponovo ...i nakrivo..

U potpunosti se slažem da treba uraditi frišku instalaciju OS-a. Ali, moje je pitanje, da li neko zna, kako da editujem reg. file sa nove ploče i gde treba da idem da bi izbrisao podešavanja za hdd kontroler ? Probao sam da podignem računar u safe mode-u, ali to ne "fercera" (naravno, što se dalo i očekivati).

Uđi u safe mod i instaliraj driver cleaner i počisti sve drajvere koje želiš da izmeniš. Zatim probaj da podigneš sistem i instaliraj nove drajvere

Uđi u safe mod kao admninistrator i instaliraj driver cleaner i počisti sve drajvere koje želiš da izmeniš. Zatim probaj da podigneš sistem i instaliraj nove drajvere

Moj savet ti je da sacuvas podakte koje ti trebaju i da lupis jedan format i novu instalaciju. Reinstaliranje XP ti je prakticno kao da si prepakovo nesto i to posle toga radi kao da imas pisacu masinu a ne komp.
Been there done that. ;)

Ma bre slobodno reinstal wina, pa to traje 20 tak min :) Zbudzis drajvere, osnovne programe za pocetak to je jos nekoh sat do sat i po vremene, a sve ostalo lagano u hodu :)

Reinstaliraj, bez problema i kad budes imao vremena, ne mrzi te i cini ti se da mora, formatiraj.Ja sam to uradio vise puta kad sam menjao hardware.Npr trenutno koristim repariran windows od 8 mes i sve je na nivou. Mada postoji verovatnoca (mala) da se nesto desi tokom reinstalacije pa u tom slucaju trebace ti new installation. U tvom slucaju zbog slicnosti 2 maticnih ne verujem da ces imati problem.

Poslednja izmena:
Ajd` i ja malo nesto da kazem.
Sveza instalacija jeste preporucljiva, ali ne treba uopste bezati od repair instalacije. Ako smo vec bekapovali vazne podatke na neki drugi medijum, sebi cemo ustedeti mnogo vremena sa repair instalacijom.
Verovatno ovde ima ljudi koji koji mogu da instaliraju ono sto im treba sa samo dva-tri sata, al` meni se dize kosa na glavi da treba ponovo da customizujem programe. Od ciste instalacije, pa do vremena kada je sve fit ne prodje mi manje od nedelju,dve. Naravno da to nije jedino sto radim u zivotu.

Ja licno, jos nisam naisao na situaciju u kojoj repair nije bio uspesan (slozicu se ako neko kaze da onda nemam previse iskustva). laicki receno, onaj hardver koji vise ne postoji na sistemu windows ignorise, a za onaj koji postoji trazi drajvere i namesta ih ukoliko ih ima.

Jeste definitivno tacno da onda registry sadrzi podatke i o hardveru koji vise ne postoji, da su na sistemu porisutni fajlovi od nepostojeceg hardvera ali ja nisam nailazio na bitne probleme kojima je to bio uzrok.

Pa, ako neko zeli, voli (kao sto sam i ja mnogo puta to voleo, zeleo i uradio sa nekim bivsim windowsima) i ima vremena da radi clean install, to ima apsulutnu prednost nad repair instalacijom.

Inace, moze sasvim ok sistem da radi i sa repair.

Poslednja izmena:
Da sam na tvom mestu ja bih reinstalirao sistem jer ipak si menjao maticnu plocu sto je ipak osnova celog sistema naravno uz procesor i hdd. Da je neka druga komponenta tipa memorija, modem ili slicno ne bih, ali ovako sigurno bez puno razmisljanja.

Da li je posle Windows repair-a potrebno ponovo instalirati drivere
Neko kaza da ne treba , a neko da treba :smash:
btw da li su i za WiFi karticu potrebni neki driveri

1. Uglavnom ne treba, ali ima izuzetaka. Kako god, znaces po tome da li sistem radi ok. Na drajvere za koji uredjaj konkretno mislis?

2. Da

Inace, ne treba zaboraviti da treba paziti kojom se verzijom win(xp) radi repair. Jer nije zgodno to uraditi (iako ume da prodje) sa starijom od postojece (npr. winxp+sp2 reparirate sa slipstrimovanim winxp+sp1). Uglavnom, nakon repaira-a je dobro upotrebiti aktuelni autopatcher, jer se sa repair-om gube pecevi sistemskih fajlova.

Nazad
Vrh Dno