Šta je novo?

Registry

jddipqd

Čuven
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poena
725
U koji hive treba upisivati podatke? U HKLM, HKCU ili u oba? I kakva je tačno razlika između njih.
Pitanje se odnosi i na 9x i na nt platforme

jddipqd je napisao(la):
U koji hive treba upisivati podatke? U HKLM, HKCU ili u oba? I kakva je tačno razlika između njih.
Pitanje se odnosi i na 9x i na nt platforme

Sve zavisi sta ti treba . Da li ti treba na nivou lokalne masine ili na nivou pojedinog usera!!

Rekao bih da je HKLM generalnije resnje kao sto Aladin rece. Pogledaj i sam kako neki programi pisu. Mislim da ces najvise naci kljuceva pod HKLM. U svakom slucaju pitanje je sasvim na mestu i zanimljivo.

I jedno i drugo je sasvim legano - zavisi samo od toga sta ti hoces da postignes; da li da limitiras na usera ili ne. U svemu ostalom bi trebalo koriscenje kljuceva da bude potpuno isto.

Pitao sam prvetstveno zbog toga jer ne znam da li su za pisanje po HKLM potrebne administratorske privilegije.

Vidiš, mislim da si tu u pravu... Mislim da običan korisnik neće moći da piše po HKLM... Samo administrator i system imaju to pravo ako se dobro sećam..

Wakizashi je napisao(la):
Vidiš, mislim da si tu u pravu... Mislim da običan korisnik neće moći da piše po HKLM... Samo administrator i system imaju to pravo ako se dobro sećam..

Da za HKLM potrebno je da budes administrator da bi upisivao.

Link.

Da bi dalje uradio nesto kao neki drugi user, bilo je API funkcija iz grupe "impersonate" i nesto tipa "RunProcessAs", ali nisam siguran da li bi to hteo da uradi sa admin accountom zbog sigurnosti (a da ne pricam da ne radi na win9x). Uglavnom, sa ovim "impersonate" i "LogonUser" funkcijama si mogao da poteras programce kao odredjeni user, ali tako da se ne vidi na desktopu, nego u pozadini uradi sta treba i zavrsi posao.

Nadalje, treba proveriti kakve su polise, tj. da li je ceo registry zakljucan samo za admin access (bese valjda u group policies).

No, zato odredjen broj programa za instalaciju i trazi da korisnik bude ulogovan kao admin.

Wakizashi je napisao(la):

Možeš i da postaviš pod registrijima prava pristupa (NTFS) i startuješ ga pod Start>Run>regedt32 (znači NE regedit) i onda gore imaš Security gde podešavaš Permissions...

BTW treba otići i na Silverov link u svakom slučaju...

cheers

Ma to je u redu(u XP-u i w2k3 nemora regedt32), ali ako ja kao korisnik dobijem program koji upisuje u HKLM neću moći da ga koristim/instaliram, a mislim da je to on i pitao...valjda... :eek:

Vrh Dno