Šta je novo?

Refresh rate pod Red Hat 9.0

massive

Čuven
Učlanjen(a)
22.09.2002
Poena
619
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
pozdrav svima,
prethodno sam pretrazio forum i naisao na par odgovora u vezi mog pitanja. mewdjutim ni jedano ponudjeno resenje ne radi.
elem,
instalirao sam Red Hat 9.0 na PC sa maticnom plocom MSI KM4M. u pitanju je integrisana grafika koja se prijavljuje kao S3D... ali nije Savage. Chipset je KM400. procesor XP2000+. monitor je neki HP sa njihove brand konfiguracije. Red Hat ga uredno prepoznaje , medjutim ne prepoznaje pomenutu graficku kartu, i samo instalira VESA (generic) driver. kada startujem KDE, dobijam samo 60Hz na monitoru. smeta mi treperenje....
Da li je moguce (kako?) podici refresh rate na 85Hz???
pokusao sam iz KDE okruzenja, a takodje sam pokusao i da editujem XF86Config iz /etc/X11 direktorijuma, sve prema uputstvima koje sam nasao na netu.
naravno drajveri za tu integrisanu graficku ne postoje (samo za MS operativne sis.)

ajde pomagajte....
😡

Integrisana graficka jeste S3, ali ne Savage nego Unichrome. Drajver postoji, ali nije dosao u paketu sa X-om, nego moras da ga skines sa VIA-inog sajta (http://www.viaarena.com/?PageID=325#all)

Refresh rate menjas tako sto se izmeni ili generise nova modeline direktiva za /etc/X11/XF86Config fajl u sekciji "Monitor". Imas nekoliko gotovih alatki koje ti generisu tu modeline liniju, a mislim da ima i online modeline kalkulatora na netu - u svakom slucaju umeses rezoluciju i zeljenu frekvenciju, a alat/skript ti vrati modeline koji pejstujes u dati fajl. I onda samo restartujes X.

A aplikacija je $ gdm, čisto da napomenem 😉 Posle edituješ /etc/X11/XF86Config i eto ti odgovarajućeg refresha...

reshenje

zdravo ljudi,
hvala vam na odgovorima.
pronasao sam pomenuti drajver na viaarena.com i skinuo... ima 30 MB.
stvarno preterano. kad se on raspakuje lepo dobijes dva dir, i uputstvo sta uraditi.
eto sad imam refresh od 85Hz @1024x768.
mislim da je proces konfigurisanja krajnje neugodan za ljude koji se prvi put susrecu sa Linux-om. eto tako...
a sada idemo dalje...

Nazad
Vrh Dno