Šta je novo?

Refresh rate 100 herca na 19'' Samsungu

bakiba

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2004
Poena
319
Drugarica je nabavila, po mojoj preporuci, Samsung SyncMaster 957MB i MSI nx7800GT. Pitala me je na koliko herca da namesti refresh rate. Drajver joj nudi najvise 100 hz. Sa istim hardverom ja refresh rate pri screen rezoluciji 1024x768 drzim na 85 herca. Zapravo takvo mi je setovanje poslednjih par godina na razlicitim monitorima. Drugarica ima problema sa vidom a ne bi da smanji radni vek monitora. Pitanje: Da li da stavi refresh rate na 100 herca opusteno? Hvala

Pazi nevidim razlog zasto nebi stavila taj refres ako joj monitor bez problema radi na njemu (nemoze da skodi, bar ne njenim ocima). E sad navescu ti samo jedan paradox koji se meni desio sa msi g-forceom (doduse5600 i 100mhz refreshom na 1024x768) cisto ukoliko joj se nedaj boze slicno desi da nebrine. Naime dugo sam lupao glavu dok nisam skontao zasto mi slika leta i sece se (kao da su artifekti u pitanju) u raznim 3d mark programima i pojedinim igricama kada namestim bas tu kombinaciju refresa i rezolucije dok nisam skontao da mi bas taj refres pravi problem na toj kartici. Sumnjam da ce ti se desi no reko ipak da napisem ko zna zasto, mozda bude nekom od koristi!

Hvala na odgovoru. Mislim da ponekad igra Simse, inace je uvek u 2D okruzenju.
P.S. Ona i hoce 100 herca da manje zamara oci

Pogledaj sta pise u uputstvu. Proizvodjaci uglavnom navedu preporucenu rezoluciju i frekvenciju osvezavanja.
Obavezno proveri na OSD-u na kojoj frekvenciji monitor stvarno radi.

P.S. Javi sta je bilo.

Stavio na 100. Sve sljaka. Sta je OSD?

On-Screen Display. Onaj meni što iskoči kad pritisneš dugme monitoru. U zadnjoj opciji imaš koliki ti je trenutni refresh (trebalo bi da piše xx.x k / nešto, e to nešto ti je vertikalni refresh). Mada meni se nešto tripuje i u 1024x768 prijavljuje 99 Hz (?), ali u svim ostalim 100...

on skrin displej

prestigo si me :)

Svaki dan naucis nesto novo. Meni pise 81.5 k 100hz NP. Sad cu da probam 3DMark (zbog Prodaya), pa na leganje. :wave: Hvala braco, gospodo i drugovi.

Poslednja izmena:
Ja se igram vec godinama u 1024x768@100Hz, jako fin osecaj ako imas grafiku koja moze da izgura 100FPS :)

Koliko uopste visoke refresh vrednosti skracuju vek monitora (ako ga skracuju)?

Nemas ni jedan jedini razlog da stavis preko 85 Hz refresh! Oko ne moze da vidi razliku u ispisivanju redova slike izmedju 75(85) i 100 pa mozda i vise Hz-a... Samo drkas monitor za dzabe i pre ce ti riknuti...

Slayer je napisao(la):
Nemas ni jedan jedini razlog da stavis preko 85 Hz refresh! Oko ne moze da vidi razliku u ispisivanju redova slike izmedju 75(85) i 100 pa mozda i vise Hz-a... Samo drkas monitor za dzabe i pre ce ti riknuti...
Ne bih se slozio.Ja kada se sa 100Hz vratim na 75hz primecujem razliku.Znam da je sve to stvar navike al zar nije bolje da se navikne na 100 nego na 75hz.Pa cak i da joj monitor traje npr. 5 umesto 6 god.

Joj, tek sad pocinjem da kontam ovaj thread.
Igra (ponekad) Simse sa GF 7800GT ??!! Da joj nisu seckali ranije? :d

bilo je vec negde kviz pitanje na koliko hz radi ljudsko oko?

odgovor je bio 120

Mislim da je Slayer u pravu ako govorimo o 85Hz - odavno sam (ima par godina) naveo da samo deo ljudske populacije primecuje razliku (iako to nuzno ne iskljucuje negativan uticaj) izmedju 60Hz i 75Hz a samo znatno manji deo te populacije i razliku izmedju 75 i 85Hz.

Pa, licno bih voleo da upoznam tog coveka koji ce ispred npr. 5 monitora da mi naznaci bas one kod kojih 100 a ne npr. 85Hz.

Ono sto moze da bude posledica 100Hz je da se, pod odredjenim uslovima, ispolji slabija ostrina u odnosu na ostrinu kod 85Hz, pa da zbog toga ispadne da je coveku zgodnije da se drzi 85Hz.

Dalje, sasvim je jasno da prema odredjenim nadrazajima! sa kojima smo u kontaktu - postoji individualna osetljivost, ali da je sirina te osetljivosti (posmatrajuci populaciju ispitanika ili npr. korisnika racunara, kako god se hoce) razlicita za razlicite tipove nadrazaja (sa kojima smo u kontaktu).

Sa obzirom da ovo gore moze da znaci i nista - hocu da kazem da ako drugarica ima slabiji vid mnogo ce joj biti korisnije da podesi one parametre slike cija bi neprimerena (njoj, a mislim da to vazi i za vecinu ostalih korisnika racunara) podesenost znatno vise i vrlo primetno (bolno?) smetala.

So, ima fin monitor, 19icu - a koja je preporucena rezolucija za taj monitor?
Sigurno je veca od 1024x768. Al` tih 1024... najveci broj ljudi drzi zato sto su im na vecoj rezoluciji "mnogo sitne ikone i slova..." - s tim sto je to najcesca predrasuda zbog inertnosti korisnika, koja na kraju krajeva moze vise da smeta nego veca rezolucija (kada se optimizuje).

A moze da smeta zato sto je na manjoj rezoluciji - manje vidno (radno) polje. Pa npr. ako cesto radite u excelu, na vecoj rezoluciji cete imati bolji pregled a manje skrolovati misem - i time cete imati manju verovatnocu da obolite (ukoliko ste skloni tome) od upala nekih npr. tetiva i/ili nerava - u odnosu na verovatnocu da dodatno ugrozite zdravlje gledajuci u refresh rate od 100Hz umesto u 85Hz.

A (veca rezolucija) optimizuje se tako sto se velicina slova, ikona, scroll barova poveca selektivno u Display properties>Appereance>Advanced onoliko da coveku bude ugodno.

Ovo sto sam napisao jeste otkrivanje tople vode - ali je i malo licno obojeno. Ja sam 1024x768 drzao na 15ici (80Hz). Za 17incne (ako neko jos ima dileme razgovaramo o CRT a ne TFT) monitore najcesce je preporucena rezolucija 1024x768, i to zato sto su parametri slike (tipa konvergenca , fokus...) u toj rezoluciji najbolje, ali kod dobrih monitora takve osobine slike se ispoljavaju i na vecim rezolucijama - pa ukoliko su oni takvi onda nema bitnih razloga za izbegavanjem vecih rezolucija. Na 17icama koje nisu bas savim ostre drzim 1152x864, a na onim koje su odlicne 1280x960, sve u 85Hz. Za 19ice je 1280x1024 preporuceno, al ja svoju drzim na 1360x1024, 85Hz, neki ljudi na forumu i vise.

Mislim, 100Hz nije nepreporucljivo, al` mislim da cu pre da naidjem na 2 slucajno izabrana monitora kod kojih su parametri slike losiji na 100Hz (u odnosu na 85Hz) - nego sto cu da naidjem na dva (!slucajno izabrana) korisnika koji ce primetiti razliku izmedju 85Hz i 100Hz.

Elem, drugarici stavi vecu rezoluciju, povecaj joj tekst i kontrole da joj bude ugodno - ako ce psihicki komotnije da se oseca i 100Hz (pod uslovom da se pri tome ne menjaju bitno drugi parametri slike tipa ostrine...).

Ono sto definitivno jeste tacno je da se podesavanje ekrana (pogotovo ljudima sa osetljivijim vidom) nikako ne zavrsava sa izabiranjem refresh rate-a od 100 ili 85Hz. Kontrast, osvetljenje, polozaj, visina, periferno osvetljenje!... su takodje vrlo vazne stvari - pa bih drugarici koja se brine za vid objasnio da su i ovi parametri takodje vrlo vazni. I da su vrlo u vezi i sa zamaranjem ociju.

Poslednja izmena:
Hvala Slayeru a posebno DS9 na odgovorima i trudu. Dao sam joj ovu adresu i generalno preporucio ovaj sajt. Nije maloumna (daleko od toga), pa neka sama odluci. Ako zna da zaokruzi omanju bazu podataka u Accessu snaci ce se i oko ovog pitanja...Posle ce mi lepo objasniti sta je najbolje za oko a sta za monitor, ja idem da igram SC III :D !
P.S. t.o. sad sigurno kontas thread :)

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Mislim, 100Hz nije nepreporucljivo, al` mislim da cu pre da naidjem na 2 slucajno izabrana monitora kod kojih su parametri slike losiji na 100Hz (u odnosu na 85Hz) - nego sto cu da naidjem na dva (!slucajno izabrana) korisnika koji ce primetiti razliku izmedju 85Hz i 100Hz.

Ubedjen sam da ces naci vise monitora kod kojih je krs slika nego kvalitetnih, zato su ovi drugi i skuplji od ostale gomile a i parametri slike i frekvencije osvezavanja su posebna prica.

Poznato je da je ljudsko oko najlosije od svih cula koje imamo (24 slike) ali
samo ti gledaj ceo dan u monitor 85hz umesto 120+ pa da se javi kad budes cika :)

bakiba je napisao(la):
Hvala Slayeru a posebno DS9 na odgovorima i trudu. Dao sam joj ovu adresu i generalno preporucio ovaj sajt. Nije maloumna (daleko od toga), pa neka sama odluci. Ako zna da zaokruzi omanju bazu podataka u Accessu snaci ce se i oko ovog pitanja...Posle ce mi lepo objasniti sta je najbolje za oko a sta za monitor, ja idem da igram SC III :D !
P.S. t.o. sad sigurno kontas thread :)

Nema na cemu :) Imao sam ispit iz toga na faxu, i prilicno sam siguran u ono sto sam cuo i video, a boga mi imam Samsung 757NF koji trpi do 100 Hz refresh, na rezoluciji od 1152x864, i igrao sam se, i stvarno nisam primetio razliku :)

poz :wave:

boZZaP je napisao(la):
Ubedjen sam da ces naci vise monitora kod kojih je krs slika nego kvalitetnih, zato su ovi drugi i skuplji od ostale gomile a i parametri slike i frekvencije osvezavanja su posebna prica.

Poznato je da je ljudsko oko najlosije od svih cula koje imamo (24 slike) ali
samo ti gledaj ceo dan u monitor 85hz umesto 120+ pa da se javi kad budes cika :)

Ne znam sta da kazem na taj komentar - vec sam cika, osim ako mojih 40ak godina ne shvatas cvetom mladosti, a poslednjih dvadesetak godina sedim po ceo dan (tipicno oko 10-12sati) gledajuci u monitor. Veci deo tog vremena je proveden gledanjem monitora na 85Hz.

Sa mojih 16ak godina mi je na detaljnijem ocnom pregledu ustanovljen astigmatizam i dioptrija +0.5. Pre oko godinu dana, na ocnom pregledu, sasvim drugi lekar, neznajuci dijagnozu od pre - je ustanovio isto ko i onaj od pre 25godina. Prakticno, bar sto se ociju tice nista se bitno nije promenilo. Kako sam zbog posla, izmedju ostalog, morao da se nadjem i u ordinaciji "za zastitu od elektromagnetnog i jonizujuceg zracenja" koja se nalazi u zavodu za medicinu rada - ni tamo nisu ustanovili neki bitan poremecaj.

Neko bi mogao s pravom da tvrdi da ja nedovoljno dobro predstavljam uzorak, kao i to da je vrlo diskutabilno to da li ce se negativni (po zdravlje) efekti pojaviti mozda za 10ak godina, kao rezultat kumulativnog delovanja i potrebe duzeg vremena da se merljivi efekti ispolje.

Takodje, s obzirom da je sasvim tacno da bih najpre naisao na nesto sto je jeftinije i manje kvalitetno od onog sto je skuplje i vise kvalitetno - onda bi sasvim logicno bilo da bih pre naisao na ljude koji se npr. losije hrane i uposte zive manjim kvalitetom zivota, pa bi onda posledice takvog zivota maskirale posledice vezane iskljucivo za npr. 85Hz.

Hocu da kazem da je vrlo diskutabilno tvrdjenje da ce se vecini ljudi izlozenih (da gledaju) 85Hz bitno poremetiti zdravlje u odnosu na one koji su izlozeni 100Hz CRT-u.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno