Šta je novo?

Refilowanje BCI-24 Black?

Beki Bekic

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2006
Poena
304
PozZdraw! Moze li mi neko u kratkim crtama objasniti postupak refilowanja ketridza BCI-24 black kod pixme ip2000? Da li mi se uopshte isplati da refilujem owaj ketridz jer mu je cena oko 550din. Napominjem da sam blago razocaran owim shtampachem jer mi je sa prwim ketridzem oshtampao negde oko 120 str. u standard quality modu...

I ja sam odstampao toliko stranica, pa sam posle kupio novi crni. Kupi taj crni, pa cuvaj stari, pa posle kad ti se istrosi novi, refiluj stari i stavi ga. Posle samo refil svakog (do max 5 puta kaze mi drug) i gotovo. Inace sam proces refilovanja ne znam da ti objasnim, nikad nisam radio niti video, ali cu raditi uskoro pa i mene ovo zanima... Nasao si taj toner po ok ceni, ja sam ga platio oko 700 u Vrscu :)

Ja sam 10 puta radio refill na crnom kertridžu. Sada mi jedva radi, tj tekst mi odlično štampa ali slike brljavi, neće da ispunjuje veće površine crnom bojom (kada radim omote).
Refill se radi tako što skalpelom ili nožem odsečeš gornji poklopac kertridža, i tu se nalazi mala rupica u koju zabadaš špric sa bojom i puniš.

Sada baš tražim originalni bci 24 kertridž koji ne znam gde da nađem, u multilinku imaju zamene (firma KMP), koštaju 600 dinara i nema ih trenutno. Ako neko zna gde ima canonovih kertridža nek se javi.

Najbolji ali i najsporiji način da ga refiluješ je da ga okreneš naopako i bukvalno kap po kap nakaplješ direktno na onaj crni krug od tkanine kroz koji boja ide na glavu štampača u normalnom radu. Znači, plastična flašica (10ml) sa onom kapalicom i polako. Trajaće 5-6 minuta, ali kao što rekoh, to ti je najbolji način.
Takođe, obrati pažnju na boju za punjenje, traži baš za Canon PIXMA, jer nije ista kao za obične Canon štampače.

Zbog čega je najbolji način? Objasni. Kertridž za crnu boju sam morao da zamenim, jer se sunđer malo podigao na gore, štampa je nepotpuna, verovatno je slab kontakt sa glavom. U kertridžima se nalaze sunđeri a ne tkanine. To mi se uopšte ne sviđa. Posebno kod punjenja naopačke mora se paziti da se jako ne pritisne taj krug, jer onda otpadne i onda si ga ugasio.

Ja boju za Canon kupujem u Multilinku u Zahumskoj, mislim da je baš samo za Canon, ne znam gde da kupim tu za PIXMA.

Mislim da sam trebao da kupim HP štampač, glave su na kertridžima, nema sunđera unutra, nego jednostavno samo boja. Boja se brzo potroši. Ne kapiram koja je svrha sunđera, valjda da zadržava boju u kertridžu?!

I HP kertridzi imaju sundjere (preciznije penastu materiju) u sebi.

KizaLion je napisao(la):
Ako neko zna gde ima canonovih kertridža nek se javi.
Imash ih u PC Centru (nije reklama), cena za BCI 24 black je oko 600 din, a kolorni je oko 1100...

pozz :wave:

Vrh Dno